STARTSIDAAKTUELLT ANNORLUNDA BÄR O SVAMPDRÖMSTÄLLE FOTOISLAND KÖKSTRÄDGÅRDMARGARETHA MAT MOTION NATURRESOR SLÄKTSNICKERI SVEN-EVERT


AKTUELLT


På denna sida kommer vi att skriva om aktuella händelser och nyheter inom familjen.







HÄNDELSER 2008



HÄNDELSER 2009




HÄNDELSER 2010




HÄNDELSER 2011





HÄNDELSER 2012







HÄNDELSER 2013







HÄNDELSER 2014








HÄNDELSER 2015





HÄNDELSER 2016






HÄNDELSER 2021


CORONAPANDEMIN FORTSÄTTER

HELA VÄRLDEN BERÖRDES

DAGLIGT BUDSKAP

TVÄTTA HÄNDERNA NOGA MED TVÅL OCH VATTEN

HÅLL MINST EN METERS AVSTÅND FRÅN VARANDRA

ALLMÄNT

Coronavirus är en virusfamilj som förorsakar sjukdomar hos fåglar, däggdjur och människor. Symtom hos människan är förkylning med halsont och hosta och ibland lunginflammation. Viruset har benämningen SARS-CoV-2.Ibland kan corona vara svår att skilja från en vanlig förkylning Smittan började i Wuhan i Kina under hösten 2019. Den kom till Sverige den 31 januari genom en svensk som varit turist i Wuhan. I början av mars började viruset sprida sig snabbt i Sverige. Regeringen införde restriktioner. Folkhälsomyndigheten utfärdade föreskrifter och informerade press och allmänhet via regelbundna pressträffar i TV. Alla kände att vår frihet hade begränsats.

ÅR 2021

Fler händelser är under uppdatering

RESA TILL SILJANSBYGDEN 4-6 AUGUSTI


Julen 2019 fick Margaretha en valfri resa till något av följande platser. Carl Larssongården i Sundborn, Skokloster eller Gripsholms slott. Valet föll på Carl Larssongården. Tyvärr uppkom problem innan resan blev av. Coronapandemin bredde ut sig och först i maj månad 2021 började planerna ta form. Först måste vi ta 2 vaccinationssprutor mot covid 19.Sven-Evert tog andra sprutan 11 juni och därmed var vi båda vaccinerade. Men fortfarande var många turistattraktioner stängda eller hade begränsad service. Sommaren var solig och varm och vi ville avvakta sensommarvärmen. Dessutom börjar vi bli äldre och tveksamma till resor. Orkar vi gå på guidade rundvandringar i intressanta museer och i vackra trädgårdar/parker. Till slut bestämde vi oss för att åka till Siljansbygden i vecka 31 och bokade plats på Gärdebygården i Rättvik under två nätter. Första stoppet var i Krylbo i Avesta kommun.

KRYLBO-AVESTA 4 AUGUSTI

ERIK LARSGÅRDEN

När vi närmade oss Avesta började vi känna oss fikasugna. Vi tog en avstickare från väg 70 mot Brovallen och Krylbo och stannade till vid Erik Larssongården som är en kulturgård med byggnader som uppfördes på 1700-talet. Första kände ägaren hette Erik Larsson som var bosatt på gården omkring 1730. 1863 gifte sig Aron Eriksson(1840-1907) med en dotter på gården. Aron var farbror till Erik Axel Karlfeldt. Nuvarande ägare är Fredrik Henriksson. Fredriks fru tog emot oss med ett glatt leende vid serveringsdisken. Hon berättade att det var hennes svärfar som bakat allt bröd och alla kakor i bargarstugan. Vi satte oss i en lummig trädgård med utsikt över sjön och njöt av solens strålar medan vi åt av det hembakade brödet. Övre våningen i kaféet var dekorerade med vackra dalamålningar. Efteråt när vi bad Fredriks fru hälsa till sin svärfar och tacka för de utsökt goda bakverken sa hon. Svärfar är i köket intill och hör vad du säger. Jag kikade in runt hörnet och gav honom ett personligt tack medan han sken ikapp med solen. Efter en mycket lyckad start på vår resa fortsatte vi till Karlfeldtsgården




KARLFELDTSGÅRDEN I KARLBO


Gården kallas även för Tolvmansgården som är Erik Axel Karlfeldts barndomshem. Under flera generationer bodde det Nämndemän/Tolvmän på gården. Huvudbyggnaden (vita) uppfördes i mitten av 1700-talet som vinterbostad för både familj och tjänstefolk. Den röda flygelbyggnaden byggdes under 1820-talet som sommarbostad och bagarstuga. Mest intressant att se på övervåningen i huvudbyggnaden var kakelugnen, hans arbetsrum och väggen med diplomet över nobelpriset där jag helt ovetande också fick vara med i bild. Intressant var även hans studerkammare på loftet i uthuslängan med skrivbord och bäddsoffa. Från bordet kunde han titta ut genom fönstret och bli inspirerad av Dalälven. Erik Axel Karlfeldt (ursprungligen Eriksson) föddes 20 juli 1864 i Karlbo (Krylbo/Avesta) och levde till 8 april 1931 (Engelbrekts församling, Stockholm). Han blev 1913 Svenska Akademiens ständiga sekreterare och mottog postumt Nobelpriset i litteratur. Efteråt var det skönt att sätta sig i bilen för att vila benen en stund. Vi tänkte åka genom Avesta men det var inte helt lätt att hitta rätt rätt väg ut ur stan, då det var dåligt skyltat. Till slut fick vi stanna bilen och fråga en dam som lyckades beskriva vägen på ett utmärkt sätt. Nästa stopp hade vi tänkt skulle vara Torsång och Ornässtugan mellan Borlänge och Falun. När vi kört genom Hedemora sa Margaretha att vi skulle svänga till höger mot Falun. När vi åkt några mil förstod jag att vi tagit en annan väg till Falun än den som gick via Borlänge. Vi bestämde att ta de tänkta målen på hemvägen i stället.




GULLNÄSGÅRDEN


Vi bestämde oss för att stanna till vid Gullnäsgården för en fika. Gullnäsgården låg vid den vackra sjön Varpens strand norr om Falun. Gården ägs av Nybrokyrkans församling i Falun. Sommartid lägger församlingen sin verksamhet till gården med gudstjänster och andra samlingar. Det finns också möjlighet till övernattning i vandrarhemmet och aktiviteter som paddling, bad, beachvolley och fotboll. För de minsta fanns en lekplats. Andreas med familj och jag stannade till på gården när vi var på väg till Idre Fjäll 2017. Då älskade Markus att syssla med Parkour och i en skogsdunge fanns massor av stenar att hoppa mellan. Margaretha och jag kopplade av med fika och våfflor medan vi njöt av utsikten. Laddade med ny energi fortsatte vi till Dössberget i Bjursås.


DÖSSBERGET I BJURSÅS


Vägen upp till Dössbergets Värdshus ringlade sig fram uppför bergsluttningarna och utmed fäbodvallarna tills vi var framme för att få uppleva en fantastiskt utsikt över Bjursårsdalen. Det kom en regnskur när vi var framme men vad gjorde det när vi fick bästa tänkabara bordsplacering framför fönstren. På menyn valde vi regnbågslax från orten med potatissallad. Ett utmärkt val. Allt smakade gott medan vi kunde beundra utsikten. Jag mindes att då jag var i 12-årsåldern och var i Bjursås med mina föräldrar och systrar för att hälsa på Mamma Ainas kusin Margit Sjöberg som bodde där med sin familj. Hon var gift med Erik vars farfar med bröder började tillverka skor på gårdarna Stängseln och Mårtsbo i slutet av 1800-talet. Det började som en bisyssla till jordbruket och 1948 hade det vuxit till en modern skoindustri med max 275 anställda. Eriks far övertog fabriken medan Erik och Margit öppnade en skoaffär i Rättvik. Då det var få gäster på värdshuset strax före stängning fick vi möjlighet till ett trevligt samtal med en ung servitris som berättade att hon kom från trakten och pekade ut huset som hon bodde i.



RÄTTVIK 4-5 AUGUSTI

GÄRDEBYGÅRDEN


När vi närmade oss dagens slutmål i Rättvik blev vi plötsligt stående i en bilkö. Den förflyttade sig långsamt så vi ringde till Gärdebygården att vi var försenade. De gav oss ett utmärkt tips att vi kunde ta en annan väg. När vi kom fram till vandrarhemmet blev vi mycket väl bemötta och fick en bra förklaring till bilkön. Vecka 31 brukade det vara Classic Car Week med massor av gamla veteranbilar. I år var arrangemanget inställt på grund av coronapandemin men trots det kom det många besökare till Rättvik. Vi installerade oss i ett trevligt rum som påminde om normal hotellstandard. Innan vi gick till sängs tog vi en kvällsfika utomhus i skönt sommarväder. Från vårt fönster hade vi en fantastisk utsikt över Siljan med färgsprakande solnedgång. När vi lagt oss var det dags för veteranbilarna att vakna till liv. De förde oväsen med sina moderna musikanläggningar och frambringade oljud med sina trimmade bilar och ibland hördes ett gällt tutande. Det tog ett tag innan Margaretha kunde slappna av i oväsendet och somna in, medan jag gjorde efter en kort stund




SPRINGKÄLLAN


Vi tog det lugnt på morgonen medan vi åt vår frukost utomhus i härligt solsken. Då det var mycket turister i Rättvik denna vecka bestämde vi oss för att göra en kort shoppingrunda i centrum. Efter att inhandlat hälsokost i en butik fortsatte vi 6 km norrut tills vi kom till en vändplan. Där fick vi parkera bilen för att gå sista biten genom naturskog, snubbla över djupa fåror som förorsakats av kraftiga regnoväder och gå över en gungande hängbro (på hemvägen mötte vi ett ugngt par som erbjöd sig att fotografera oss. Toppen tyckte vi!). När vi kom fram till springkällan var det en större grupp scouter som hade läger på platsen och roade sig glatt runt vattenkällan.

BAKGRUND För c:a 360 miljoner år sedan var det en meteorit som slog ner i området. Vid ett liknande område i Nordamerika hade folk hittat olja. Detta väckte drömmar om att kunna hitta olja och gas i området som skulle göra bygden rik. Genom borrningar har man hittat mindre fynd av olja och brännbar gas. Min pappa Helge är en av många som köpt oljeaktier men ingen har blivit rik. Däremot hittade man en kraftig källorder som sprutar vatten dygnet runt. På vintern fryser vattnet till is och bildar olika fina formationer.





VIDA BLICK


Efter mycket gående på gator och stigar längtade vi efter att få slå oss ner vid ett fikabord. Vi föll för utsiktstornet i Vida Blick. Deras våfflor såg mycket inbjudande ut och valet var lätt. Varsin våffla med hallonsylt och grädde. Vi orkade inte äta upp allt så vi tog hem resten till kvällsfikat. I övrigt kändes det som om området skulle må gott av en upprustning. Främst vandrarhemmet och golfbanan.

BAKGRUND Tornet som är 28 meter högt byggdes 1898 av Gårdfarihandlaren Olof Lindmark från Malung. En gång när han var på besök i Gärdebyn fascinerades han av den storslagna utsikten över Siljan och fattade beslutet. Om jag någon gång blir rik skall jag bygga mig ett hem uppe på höjden ovanför ett utsiktstorn. År 1897 återvände han till trakten för att fullfölja sina planer. Tornet ritades av den 17-årige blivande byggmästaren Olof Klockors. Den 12 juni 1898 invigdes tornet av landshövdingen Carl Fredrik Holmqvist. Tyvärr fick inte Lindmark njuta av tornet någon längre tid då han avled 1899.




LEKSAND 5 AUGUSTI

CENTRUM


På eftermiddagen tog vi en tur till Leksand. Vi stannade till vid torget. Slog oss ner på en bänk. Kände atmosfären av en småstadsidyll. Margaretha hade tappat bort sin kam så vi stannande till på torget för ett snabbt inköp av en ny. Men det tog sin tid. Först i 4:e affären lyckades hon hitta en ny.



KYRKAN


Leksandskyrkan är en av Sveriges största landsortskyrkor. Den rymmer 2.300 besökare. I äldre tider var det vanligt att besökarna kom med kyrkbåtar som lade till vid stranden intill kyrkan. Vi tyckte att kyrkan med sin gravplats var en av de vackrades kyrkorna vi sett, där den låg vid Österdalsälvens utlopp i siljan.




HEMBYGDSGÅRDARNA


Intill kyrkan ligger hembygdsgårdarna. Redan 1899 byggde den originelle och framsynte bonden Jonas Persson sitt egenhändiga "Leksands Etnografiska Museum i Lisselby" Från denna plats som ligger söder om Österdalälven flyttades museet 1963 till sin nuvarande plats. Därefter har ytterligare gårdar flyttats dit som visar på skiftande byggnadstekniker från olika tidsperioder.



HILDASHOLM

Hildasholm är en pärla vid Siljan, norr om kyrkan. Den herrgårdsliknande egendomen ligger i en vacker trädgård med skulpturutställningar, promenadstråk och trädgårdscafe. Huset som ritades av Torben Grut, uppfördes 1910-1911 åt Axel Munthe, som enligt familjetraditionen skänkte huset som morgongåva till sin hustru Hilda, född Pennington-Mellor i England. Då de gifte sig redan 1907 känns det inte troligt?. Våra kroppar blev trötta men våra själar blev inspirerade av allt vackert vi såg.



TÄLLBERG


Från Leksand åkte vi den slingrande och backiga gamla landsvägen via Hjortnäs med sina vackert timrade byggnader. I Tällberg stannade vi till vid Tällbergsgården. Vi satte oss vid trädgårdsmöblerna framför hotellet och beundrade utsikten över Siljan. År 2004 firade Andreas och Maria sin bröllopsnatt på hotellet. Den vita trähästen som de satt på fanns kvar men var nymålad. Vi fortsatte att gå en runda kring hotellen och restaurangerna som var inrymda i genuina träbyggnader i Dalastil. Vi var småhungriga och sugna på lite lättare mat. Det enda som fanns i den klassen var pizzor och hamburgare, men det lockade inte oss. Vi fortsatte till Rättvik där vi åt på Dala Wärdshus Hantverksbyn. Vi åt fläskfile med potatisgratäng. Det var gott men köttet var lite segt.


HEMRESA VIA SUNDBORN


GÄRDEBYGÅRDEN


På förmiddagen tog vi det lugnt medan vi åt frukost utomhus i soligt och fint väder. Vi var jättenöjda med vandrarhemsstandarden och den service vi fått. Sedan någon vecka drevs gården i ny regi (som vi uppfattade var frikyrkorna gemensamt i Rättvik). Personalen var ny och måna om oss gäster. Vi blev bekanta med ett par i vår egen ålder. Det visade sig att vi hade gemensamma vänner i Immanuelskyrkan.

Minnen hade väcktes till liv från då jag var i 12-årsålder och bodde en vecka på gården med familjen. Pappa tjänstgjorde som kaplan under denna vecka. Det var delvis dåligt väder under veckan och jag hade tur som fick hälsa på en familj med barn i min egen ålder. Vi spelade olika sällskapsspel och hade kul tillsammans. Jag fick också lära mig att kasta hästsko tillsammans med några härliga gubbar som hade humor. Dessutom fick jag mycket beröm för mitt spel.

När mina föräldrar skulle fira guldbröllop 1990 skedde det på Gärdebygården med barn och barnbarn. Ett trevligt minne att få göra det med vår utvidgade kärnfamilj i 3 generationer. Det var ett av våra senaste tillfällen som vi alla var samlade till fest.

Innan vi checkade ut skrev vi några vykort till mina systrar. Ett av dem tog en månad på sig att komma fram.

BAKGRUND

År 1906 övertog Missionsförbundet Gärdebygården som semesterhem/vilohem. Det var många missionärer som tillbringade en tid för vila och rekreation på gården. På 1990-talet såldes gården. Nyligen hade gården börjat drivas i ny regi. Personalen hade jobbat bara en vecka och vara mycket måna om att vi skulle trivas och ha det bra. Det kändes som om vi skulle vilja återkomma dit i framtiden, men då inte under vecka 31.



CARL LARSSON-GÅRDEN
ETT AV SVERIGES MEST OMTALADE HEM


Mars




Vi hade bokat en guidad tur till kl. 14.00 och bestämde oss för att avnjuta gårdens läckra buffe. Den bestod av många olika grönsaksrätter. Jag hade inte observerat sidobordet där varmrätterna serverades så jag tog lite för mycket, men kunde inte motstå att ta även lite av laxen, kycklingfilen, fläskfilen, Solvarboskinkan och Gustafskorven. Det var skönt att få sitta utomhus i bästa tänkbara sommarväder och njuta av av all god mat. Jag var proppmätt och måste tyvärr lämna lite av maten.




Vi fick lite tid att gå över Sundbornsån (rinner mellan Toftan och Hosjön) till Stora Hyttnäs med bibliotek och trädgård innan det var dags för visningen.




Coronarestriktionerna krävde guidad tur med max 8 personer i varje grupp. Det tog drygt en timme att gå runt i trädgården och inne i huset. Vi blev grundligt informerade om gårdens uppkomst och hur Carl och Karin omvandlade huset till ett av Sveriges mest omtalade hem. Vi fick ta del av händelser ur deras och barnens liv, samt om deras kostnärsliv. Dagen blev den höjdpunkt vi drömt om i en den underbara naturen som omgav gården och skänkte själen lugn och harmoni.






Februari


BAKGRUND

Carl Olof Larsson föddes 1853-05-28 i Gamla stan och dog 1919-01-22 i Falun

Han studerade på konstakademien 1869-1876

Han flyttade till Paris 1877, där han stannade i två år. Återkom till Paris 1880. Hans motiv var ovanliga i Frankrike och inte så attraktiva så han fick leva i fattigdom.

När han bodde i den idylliska orten Grez-Sur-Loing blev han inspirerad av trädgårdarna varifrån han kunde hitta motiv som unga fruktträd, blomsterprakt, köksväxter, stränder med terasser och spaljéer, gamla lusthus och bryggor en flod med små vattenfall, gubbar i träskor och flickor i solsken med mera. Dessa motiv började att uppmärksammas och han fick sälja fler tavlor.

År 1883 gifte han sig med Karin Bergöö.

År 1885 återkom han till Sverige


SUNDBORN-FAMILJELIV


På Lilla Hyttnäs bodde 2 fastrar till Karin. När svärfar erbjöd Carl en gård i trakten tackade han nej. Carl hade blivit förtjust i Lilla Hyttnäs och kunde inte tänka sig något annat ställe att bo på. Efter att den ena fastern avlidit och den andra inte ville bo kvar på gården själv, fick Carl gården i present.

Under många år användes huset som sommarbostad medan det grundligt byggdes om. År 1901 flyttade familjen dit från Stockholm
Den idylliska gården inspirerade Carl till många konstverk med familjen som motiv och blev mycket populär som familjelivets och hemmets målare.
Hustrun Karin Berg föddes 1859-10-03
Hon utbildade sig på konstakademien 1877-1882
Efter avslutade studier 1882 reste hon till den skandinaviska konstnärsskolan Grez-sur-Loing utanför Paris där hon träffad Carl Larsson. Sommaren blev en konstnärlig höjdpunkt där hon och Carl arbetade sida vid sida. De gifte sig i Stockholm 1883 och året därpå föddes deras första dotter Suzanne i Grez-sur-Loing

De fick tillsammans åtta barn. Efter Suzanne 1884 fick de Ulf 1887, Pontus 1888, Lisbeth 1891, Brita 1893, Kersti 1896 och Esbjörn 1900. Sonen Mats dog 2 månader gammal 1895.

Jämsides med att hon uppfostrade alla barnen ägnade hon sig åt sitt konstnärskap. Hon designade och vävde en stor del av av de textilier som fortfarande finns i Carl Larsson-gården. Ett exempel ät "Karinförklädet" som användes av de arbetande kvinnorna på Sundborn. Hon formgav även en del av möblerna och ritade sina och barnens kläder.

Hennes textilier var mycker originella med starka och djärva färger. I svart och vitt linne omtolkade hon japanska motiv. Hon dog 1928-02-18. Gemensamt utvecklade paret ett estetiskt kamratskap. Han var den översvallande som täckte väggarna med blommor och blad, medan hon var spartansk och ofta abstrakt i sin formgivning. Färgerna i interiörena tycks de ha valt tillsammans. Deras gemensamm bidrag skapade en perfekt helhet.

ARVET TILL VÅR GENERATION


Efter Karins bortgång bestämde barnen att bevara hemmet i Sundborn som det sett ut under föräldraranas livstid. De bildade 1946 en släktförening med syfte att förvalta Carl Larsson-gården i fortsättningen och låta den vara öppen för visning för allmänheten. Vi är tacksamma för denna gåva till eftervärlden och att vi fått uppleva en mycket trevlig och intressant eftermiddag i härligt sommarväder i en idyllisk miljö på landet. En del minnen väcktes till liv från våra barndomssomrar hos våra far- och morföräldrar som föddes ungefär samma period 1878-1885 som Larssons barn 1884-1900

HEDEMORA

Mätta på både god mat och minnesvärda intryck satte vi oss i bilen för hemresa. När vi kom till Hedemora bestämde vi oss för att göra ett sista stopp. vi svängde av från stora vägen och åkte genom en trevlig stad. Vi stannade till på torget där några ungdomar sjöng och spelade kristna sånger. Då vi inte såg till något fik fortsatte vi på genomfartsvägen tills vi kom till en affär som sålde glass. Skönt med ett lite stopp innan vi slutligen svängde in på tomten till vårt underbara smultronställe.

Utöver egna intryck har vi hämtat fakta från wikipedia och websidor med turistinformation.










HÄNDELSER 2020



Januari


MARGARETHA FIRAS

Det är Margarethas födelsedag. Vi åker kommunalt med tunnelbana till Slussen och fortsätter med buss till Frihamnen. Vi får åka genom Gärdet med delvis nya miljöer för oss. Det kändes som om vi var ute på en intressant sightseeing. Bussen stannade utanför Scandic Hotell där vi intog en utsökt god buffé på restaurangen Ariadne. Till huvudrätter åt vi grillad kyckling och pocherad torsk. Därutöver hade vi ett 40-tal förrätter och efterrättar att välja bland. Medan vi avnjöt alla läckerheter såg vi ut över Värtahamnen och fick känslan att vara på en färja på väg till Åbo. Vi mindes några av alla våra resor som vi gjort till Margarethas hemland. Nöjda och belåtna lämnade vi Ariadne med känslan "Hit vill vi återkomma"

GRÖNA VINTERN

Vi har fått uppleva vår första vinter utan snöskottning på landet. Några tillfällen har det kommit lite snö så att marken blivit vit, men efter några dagar har snön smält igen. Strandsjön har inte varit frusen så att den hållit att gå på. En märklig känsla att inte en enda gång få åka skidor eller skridskor på sjön. Vi får i stället se fram emot en skön vår då vi kan vara på landet. Bilden får vara en symbol för de tillfällen jag tagit promenader runt Långbro-dammen och vilat mig en stund på en bänk.

CORONA SPRIDER SIG

Dagligen får vi höra i TV "TVÄTTA HÄNDERNA OCH HÅLL AVSTÅND". I slutet av förra året fick vi höra om ett nytt virus som börjat sprida sig i Wuhan, Kina. I början av året ökade spridningen i snabb takt och vi började bli rädda för att det skulle sprida sig till andra länder. Viruset benämns Sars-CoV-2 orsakar sjukdomen covid-19.Sjukdomen liknar förkylning eller influensa. Den framkallar hosta och feber. De flesta blir inte svårt sjuka. Bland äldre kan sjukdomen angripa lungorna och bli allvarlig om den sjuke lider av andra sjukdomar. I februari nådde sjukdomen till Italien där den spred sig snabbt i norra delen av landet. Många svenskar for till alperna för att åka skidor under sportlovet och tog med sig smittan hem, sjukdomen spred sig snabbt i storstadsregionerna.


SVEN-EVERT 75 ÅR

Som en följ av corona-krisen blev Sven-Everts 75-årsfirande något enklare än väntat. Margaretha och Sven-Evert åt lunch på Långbro värdshus, som varit ett populärt ställe för våra firande de senaste åren. De serverar alltid mycket god och vällagad mat. När vi såg att det serverades strömming som Margaretha älskar blev det ett lätt val. Då det dessutom serverades en god kötträtt som kunde tänkas tillfredsställa Sven-Everts smaklökar kändes det ännu mer lockande. Den Dijonsenapsstekta strömmingen med vällagad potatispuré, skirat smör och citron infriade Margarethas högt ställda förväntningar, Sven-Everts smaklökar fick med råge sina förväntningar tillgodosedda. Efter lunchen tog vi en promenad runt dammen och satt en stund och bara njöt av stunden. När vi kom hem var det dags att njuta av den hembakta gräddtårtan till kaffet. Gräddtårtan var garnerad med hallon och blåbär och mellan lagren smaksatt med jordgubbssylt, banan, vaniljsås och ananasjuice. Daniel fick också smaka på den läckra tårtan.


TIDIG VÅR

I mitten av mars brukar det fortfarande vara vinter. Vinterbilden från dammen i Långbro Park är tagen 16 mars 2018. En typisk marsbild för den tidpunkten. En del år kan det delvis ha varit barmark och isvikar på mindre sjöar varit bärbara. Men aldrig som i år att naturen börjat grönska, gräset börjat växa, knopparna på buskarna börjat spricka och en del vårblommor slagit ut.



April


TRÄFFPUNKT I CORONATIDER

Vi saknade mest att få umgås med barn och barnbarn under Coronatiden. Att träffas inomhus var risk för smitta. Även om man vet att det gäller att hålla avstånd så är det lätt att glömma det i glädjen att få träffas. En bra träffpunkt under vinterhalvåret var att träffas vid vår badsjö Strandsjön. Pojkarna fick chansen att rasa av sig genom att hoppa och klättra på små och stora stenar medan vi äldre fick chansen att prata en stund med varandra.


VÅRBLOMMOR I TRÄDGÅRDEN

Med solen och värmen kom de första blommorna 20 april. Något tidigare än vanligt. Speciellt glada är vi över gruppen med gulsippor. Vitsippor oc blåsippor blommor i mindre grupper utspridda på många olika ställen på tomten. Första gullvivorna blommar. Äntligen tycks vi ha lyckats med rabarberna efter tidigare misslyckanden. Vi ser fram emot att få smaska i oss härligt goda rabarberpajer senare i vår. Vi får också se fram emot att få känna doften av blommande hägg.


Maj


MAJ VAR EN KYLSLAGEN MÅNAD

De två senaste åren har vi ätit middag utomhus nästan varje dag.I år har det bara blivit några få tillfällen i slutet av månaden. Den 13 maj vaknade vi till ymningt snöfall.Senaste minnet av något liknande är från år 1968 då vi gifte oss. Helgen innan vår lysningsfest var vi på scoutläger och vaknade till till nästan en decimeter snötäcke. Det soliga men kylskagna vädret har skapat ett gynnsamt väder att syssla med trädgårdsarbete. Komposten har silats och spritts ut på våra rabatter. Vi har tagit bort buskar och flyttat på blommor. Rensat ogräs och mycket mer. Vi har rensat bort ogräs och mossa från våra stenplattor på baksidan av stugan. Vårblommorna har trivts utmärkt och hållit sig ovanligt fräscha under hela månaden. Vi är något oroliga för att frostnätterna ska ha skadat äppelblomningen. Vi får svaret senare i sommar. Gamla gräsklippan gick sönder så vi köpte en ny på nätet. Smidigt och bra då vi är satta i kantän. Men tidigt en morgon före kundrusningen åkte vi till plantagen för att köpa blommor, jordgubbsplantor och jord/gödsel.


MORS DAG

Mors dag brukar vi fira med fika och gräddtårta. I år blev tårtan smaksatt med hallon och blåbär. Dessutom dekorerad med blommor. Sven-Evert hade gjort en trävas av ett veträd från tall och fyllde den med vilda blommor från trädgården


Juni


BRONSBRÖLLOP-52 år

Vi brukar fira våra bröllopsdagar varje år men eftersom coronarestriktioner gällde beslöt vi att senarelägga firande av vår bröllopsdag. Förslagsvis med en utflykt till Landsberga Gård.


FÖRSOMMAR

Vi får återigen njuta av blomprakten i vår trädgård.Blommorna blir bara fler och fler för varje år som går.



Alexander besöker oss på landet

I mitten på månaden kom Alexander hem ifrån Schweiz för att hälsa på hos oss på landet. Sedan ett par år är han bosatt i Zürich. Han är i databranchen och servar finansvärlden med värdepapperssystem. Han trivs utmärkt med det. Eftersom han tycker mycket om att resa runt i världen är det en bra belägen ort för att enkelt och snabbt nå önskade resmål. Vi tycker det lika trevligt varje gång han kommer och hälsar på oss.

JULI


ÅRETS FÖRSTA SVAMP

Maj var en torr och kylig månad. I Juni var vädret skiftande med högsommarvärme runt midsommar.I slutet av juni och i början på juli kom mycket regn. Ett gynnsamt väder för ett bra svampår enligt alla experter.Ett första tecken på detta fick jag 13 juni.På nästan alla mina favoritställen kunde jag hitta små kantareller som var på gång. Mycket lovande. Jag plockade några lite större så det räckte till varsin macka för Margaretha och mig. Brödet var bakat av Margaretha. Smaskens! Med spänning ser vi fram emot svampsäsongen. Svampplockning är en utmärkt aktivitet i coronatider. Inga problem att hålla två meters avstånd från varandra. För det mesta brukar jag känna mig helt ensam i hela svampskogen.


SKOGSRÖJNING

Andreas familj har en lättskött skogstomt med mycket blåbär. Vi brukar ofta få en skål med blåbär eller en blåbärspaj som pojkarna varit med om att baka. Sommaren 2018 var mycket varm och torr. Många träd torkade. Mest gran. Året därpå angreps träden av granbarkborrar och 2020 var det dags att såga ner ett 20-tal granar på Andreas tomt. Vi anlitade som vanligt medlemmen Anders Karlsson i vår stugförening. Han sågade ner träden, kvistade dem och så fick vi ta hand om allt. Då träden vuxit upp i en ojämn slänt blev det mycket jobb innan området var röjt. Hela familjen, Daniel och jag hjälpte till. Jag körde hem ett 10-tal billass till oss. Det blev ett tacksamt tillskott av värmeenergi då vi bott på heltid i nästan 2 år i vår mysiga stuga.


Andreas 50 år

Som en följd av Corona firade vi Andreas med en familjefest i vår stuga på landet. Vi hade beställt en "Exotisk buffé" och tårtor till festen via Ica Maxi i Stenhagen. Buffén bestod av skinka,kyckling,rostbiff med exotiska frukter, potatisssallad, pastasallad samt en ostbricka med Pain Riche. Till efterrätt åt vi princesstårta och frukttårta. Allt smakade utsökt gott. En önskad present var en klyvyxa som behövdes för att klyva alla vedklabbar efter skogsröjningen. Dessutom hade jag gjort en videofilm om Andreas 50 år som vi tittade på och somm väckte många trevliga minnen till liv.


Festligheter

Firandet fortsatte att vara sparsamt. Daniel, Margaretha och Sven-Evert fick fira Daniels 48-årsdag, Jul och Nyår tillsammans i vår stuga med lite extra god mat, presenter och julklappar.





HÄNDELSER 2019



Februari



TVILLINGARNA MARIA OCH ELISABETH FYLLER 50 ÅR

Maria oh hennes syster bjuder släkt och vänner på födelsedagasparty i Jakobsbergskyrkan. Stämningen är god runt borden. Buffén var god och välsmakande med många varierande rätter. Släkt och vänner bidrog med minnesbilder och musik. Maria, Elisabeth, mamma Kristina och Monica Helles. Sven-Evert tog med gästerna på en tipspromenad och skattjakt. Tipsfrågorna var berättelser från tvillingarnas barndomstid i Afrika. Marco Helles var fotograf under festen och sammanställde bilderna i en bok. När ni träffar någon av tvillingarna kan ni passa på och be om att få se bilderna.


Juni


KROMBRÖLLOP - 51 år

Plötsligt en dag på landet säger Margaretha "I år har vi glömt bort att fira vår bröllopsdag". Utan att reflektera håller jag med henne. Men efter ett tag kommer vi båda på att det är ju idag. Då det inte är läge att planera in något föreslår jag att vi äter mat på grillrestaurangen My Kök O Bar i Morgongåva. Då vi ändå tänkt att storhandla i Morgongåv och det kan vara skönt att slippa laga mat. Vi beställer varsin schnitzel. När servitören ställer fram våra tallrikar på bordet ser vi att det ligger varsin gurkskiva utskuren i form av ett hjärta i framkanten på tallrikarna. Häftigt! Vilket sammanträffande. När vi är på väg ut ser vi de anställda sitta i ett soffhörn. Vi tackar för maten och de hjärtformade gurkskivorna som vi uppskattade lite extra mycket eftersom vi firade vår bröllopsdag. Då reser sig alla i gruppen och sjunger och hurrar för oss. När vi kom hem festade vi på nyinköpta jordgubbar. Ännu en minnesvärd bröllopsdag som vi aldrig kommer att glömma.


Sommar i trädgården


SOMMARBLOMMOR

Sommaren var gynnsam för våra blommor. När det var torra perioder fick vi vattna mycket. Vallmon sprider sig och blir bara fler och ler för varje sommaren.

Augusti


TRÄDFÄLLNING

Förra sommarens torka tog hårt på våra granar. Bäst att ta ner två granar innan granbarksborrna börjar festa på dem eller att träden riskerar att falla över kraftledningen eller carporten. Granarna var stora och det blev mycket att klyva så veden kommer att räcka till i vinter och många fler återstår att klyva.


NY TRAPPA

Den gamla trappan hos Andreas och Daniel har sett sina bästa. Dags att byta ut den. Måtten på den nya trappan är annorlunda. Det medför att det nedersta trappsteget får bli en egen konstruktion och plattorna får läggas om. Bygget blev en utmaning som blev en fullträff. Skönt att få gå i en trappa som kändes stabil och trygg. Återstår att till våren slutföra jobbet med att fästa dit de gamla reparerade stängseln.


LYCKAD KANTARELLTUR I VÅR SVAMPSKOG

I slutet på augusti gick jag min första svamptur för säsongen. Sommaren hade varit mycket varm och torr. I mitten av augusti drog i alla fall några välbehövliga regnväder förbi Järlåsa. Det fick fart på kantarellerna och jag plockade en av mina största skörda genom de 20 år vi haft vårt sommarställe i Järlåsa.Därutöver hittade jag bara några små, fina exemplar av karljohan. Tyvärr blev jag lite bekymrad över vildsvinens framfart i vår svampskog. Flera av vår favoritställen med trattkantareller var förstörda. Hur kommer skörden att bli senare i höst?


ÅBO - MUMINDALEN

FÖRVÄNTAN

Farfar kör in bilen på Amorellas bildäck. Med i bilen är farmor, Daniel och i bilen efter kommer bilen med Andreas, Maria, Johannes, David och Markus. Äntligen kom vi i väg alla efter en intensiv sommar för Andreas och Maria med att slutföra sina äventyrsprojekt och få byggnaden av en ny altantrappa gjord med hjälp av farfar. Förväntan ligger i luften. Andreas med familj har gort en liknande resa tidigare med Selinders och trevliga minnen väcks till liv.


INCHECKNING

Vi checkar in på hotell Caribia, Holiday-Club som ligger på gångavstånd från domkyrkan och de centrala delarna av Åbo. I alla fall för de som har friska ben. I avaktan på incheckningen var det gott med frukost i solskenet utanför hotellet. er incheckningen åkte vi till Mumindalen. När vi kom till bilparkeringen visade det sig att vi hade gott om tid innan bussen skulle föra oss till Muminlandet. Farfar och farmor passade på att ta en promenad i Nådendal med sina vackra gamla hus och tog en kopp kaffe på torget.


UPPLEVELSER I MUMINDALEN

Framför portalen till Mumindalen stannar farmor och farfar till en stund för att pusta ut. Över bron blir det full fart för att hänga med gänget som har mycket spring i benen.Inne på området fortsätter pojkarna i högt tempo för att nå fram till den blåa och runda Tornvillan som är Muminfamiljens bostadshus. Utanför ingången står Muminmamman och Muminpappan och hälsar besökarna välkomna. Muminpappan tar Markus i hand och kramar om honom. Farfar och farmor tar det lite lugnare och tar varje chans att få slå sig ner på en soffa för att vila benen. Extra skönt att få koppla av med lite mat. Pojkarna däremot fortsätter i samma höga tempo för att hinna med alla aktiviteter. Nöjda och belåtna med dagen avslutar pojkarna med en tur till affären för att köpa med sig några minnen.


HOTELLET

Hotell Caribia var ett toppenhotell med utmärkt service. Rummen och sängarna var sköna att sova i. Men ändå blev vi väckta två gånger av åskväder och en gång bryskt väckta av att TV:n slogs på med hög ljudvolym. För säkerhet stängde vi av strömmen för att det inte skulle hända igen.

ÄVENTYRSBADET

Det var jätteskönt att få besöka badet efter en varm och intensiv dag i Mumindalen. Farfar tyckte det varma vattnet var extra skönt. Markus vågade för första gången röra sig fritt i vattnet iförd endast armpuffar. Han kände sig mycket stolt då han upptäcke att han kunde röra sig framåt med simtag. David och Johannes prövade på olika rutshkanor och bubbelpooler. Tyvärr var det inte tillåtet att fotografera de badande.

FRUKOSTEN

Serveringsborden var rikt uppdukade med läckerheter. Alla hittade sina egna favoriter. Margaretha hittade sina "finska piroger". Laddade med ny energi var vi beredda att uppleva Åbo sevärdsheter.

SUPERPARK

Pojkarna fick rasa av sig lite energi i aktivitetsparken före hemresan genom, idrottsgrenar i "Game Arena" och Skejting och trampolinhoppning i "freestylehallen".

DOMKYRKAN I ÅBO

Domkyrkan som är helgad åt Jungfru Maria, byggdes i slutet av 1200-talet och invigdes som biskopskyrka den 17 juni 1300. Kyrkan är en av Finlands äldsta bevarade byggnader. Den ligger centralt i Åbo vid stranden av den vackra ån Aura.Kyrkan har brunnit och plundrats många gånger och därför byggts om och till genom århundraden.Under medeltiden fanns som mest 18 gravkor runt sidogångarna.Biskoparna Hemming och Rothovius och drottning Karin Månsdotter är några av dem.Hemming är troligen född i Pålsbo, Bälinge socken i slutet av 1290-talet. Under 1400-talet dyrkades han som helgon och saligföklarades 1514. Den 19 augusti 2019 beskökte TV-programmet "Det sitter i väggarna" hans hemgård, Pålsbo Gård. Enligt Family Tree (har ej kunnat bekräfta uppgiften) är vi eventuellt släkt med biskop Rothovius som tillsammns med sin tvillingbror och övriga syskon är födda i slutet av 1500-talet i Hedenstorp, Angelstad (numera Ljungby).Se vidare länken om släkten Rothovius.Drottning Karin Månsdotter levde som änka i Liuksala, Kangasala fram till sin död 13 september 1612 och blev begravd i Åbo domkyrka.


AURA Å

Efter besöket i domkyrkan var det skönt att slå sig ner på en parksoffa och svalka sig i skuggan av trädet.Ån slingrar sig genom vackra delar av centrala Åbo. Utmed ån finns det gott om restauranger att välja bland för att få njuta av både god mat och vacker natur.Tyvärr hittade vi inget matställe som passade alla smakriktningarna.


SALUTORGET

Vi hade sett fram emot att få se salutorget men vi blev djupt besvikna. Hela torget var en ända stor arbetsplats. I bakgrunden kunde vi skymta delar den vackra ortodoxa kyrkan.


SALUHALLEN

Vi saluhallen delade vi på oss. Andraes familj letade reda på ett matställe som passade pojkarnas smak. Margaretha, Daniel och jag gick till den gamla pittoreska saluhallen som uppfördes 1896, ritad av arkitekten Gustaf Nyström.Vi stannade upp vid ett ställe som var inrett som en tågvagn för att fika.


ÅBO SLOTT

Före hemresan bestämde Andreas familj att de skulle besöka hotellets superpark och vi andra Åbo slott.Slottet ligger intill hamnen men när vi kom dit var det dags att stänga det för allmänheten. Vi hann i alla fall in på borgården och ta några kort.Slottet grundades 1280 och användes av kungens ståthållare och soldater. När Johan III var hertig av Finland hade han slottet som sitt huvudsäte. Finlands generalguvernör Per Brahe d.y har bott på slottet. Fångar på slottet har bl.a. varit Erik IV med hustru Karin Månsdotter och barn under början av 1570-talet. År 1700 fängslades Icacus Rothovius dotter Christina Pratana och som sedan avrättades 5 år senare för dubbelhor och anstiftan till mord.


September


NY RÄNNA OCH NYTT STUPRÖR

För c:a 15 år sedan bytte vi ut våra rännor och stuprör. Valet föll på vita delar i plast. Tyvärr var valet inte helt lyckat då det var en tillfällig modefluga. Efter hand som delar gått sönder har det inte funnits reservdelar att hitta som passat. När rännan på baksidan gick sönder var det bara att byta ut allt. Denna gång föll valet på aluzink. Även om det var lite småproblem så blev slutresultatet lyckat och vi slipper vatten som rinner utmed väggarna.


Persilja

Sommarens väderlek har varit otroligt gynnsamt för vår persiljeodling. Fyra små plantor har blivit ett helt land. Det har räckt till både oss och grannar på landet i Fruängen.


Vårt bästa äppelår

För första gången fick vi en god skörd från alla våra träd. Aromaträdet har gett normala skördar i flera år men från Åkeröträdet var det första gången. Dessutom lika många som Aromaträdet. Äpplena från Astrakanträdet vår många men små. Varje träd hade många grenar med välfyllda äpplen. En del grenar blev så tunga att vi måste binda upp dem. Hittills har det blivit många pajer och krämer och vi hoppas få mos framöver.



Oktober


TRATTKANTARELLER

Vädret var kyligt men solen sken. Ypperligt tillfälle för en tur i svampmarkerna. Farhågorna jag fick i augusti när jag var i svampskogen att vildsvinen skulle ha förstört mina svampställen, visade sig vara överdrivna. På några timmar hade jag plockat så mycket vi orkade ta hand om.


December

LUCIAFIRANDE

Andreas och Maria var hos Johannes som låg nyopererad på Huddinge sjukhus i Solna. I stället fick Farfar följa med David till hans skola på Luciafirande. David var jultomte och tillsammans med sin skolkamrater sjöng de med glädje på luciasånger och julsånger. Anhöriga blev bjudna på fika med dekorerade pepparkakor bakade av eleverna. Till julklapp fick farfar en pepparkaka med snöre som han kunde hänga upp som juldekoration.




HÄNDELSER 2018




VINTERAKTIVITETER MED FARMOR OCH FARFAR

Det blev vinter först i mitten av januari. Sedan höll den i sig fram till påsk. Mycket snö kom det och jag fick bra motion med all snöskottning. Då jag drabbats av en seg och jobbig influensa fick jag ta det etappvis. Bra att vi fått in nästan all veden i boden så vi kunde elda och få njuta av värmen från öppna spisen på kvällarna. Maria hade lånat ut sin spark till Margaretha. Tur att vägen inte var sandad, så det gick snabbt och smidigt frör Margaretha att ta sig fram. Hon bestämde sig för att nästa gång jag skulle ut på sjön på skidor skulle hon ta sparken och ta sig fram på den plogade banan.

VINTERAKTIVITETER MED BARNBARNEN

Barnbarnen har sportlov och har tur i år. Fullt med snö och tjock is på sjön. När familjen kom till stugan gick det inte att komma upp för backen. I stället blev det en utmärkt snowracerbana

Markus sätter full fart nerför backen. Bäst att ha någon vuxen nere vid vägen som håller koll på biltrafiken.

Solen skiner från en klarblå himmel. Sjön lockar även om det är vinter. Fullt med snö och tjock is. Ett välpreparetar skidspår och upplogad gångbana lockar motionärer. Men det är också kul att få pulsa omkring i snön.

David sätter full fart som vanligt och de andra hinner inte med.

Plötsligt möter familjen farfar som njuter av det fina vädret och ett utmärkt skidspår. Det är det bästa spår han någonsin åkt och skidorna glider perfekt.

Gångvägen är lätt att gå på eller att åka spark på. Pappa hinner inte med David och Markus som snabbt glider iväg på isen.

Efter ett tag blir det tungt för Markus. Han sätter sig framför David och hoppas på att pappa ska komma och skjuta på.

Maria har lämnat spår efter sig genom sina bilder.

Sven-Evert 73 år

Vi har de senaste åren brukat fira våra födelsedagar på Långbro Värdshus med lunch.De serverar alltid god och vällagad mat. Även i år smakade maten utsökt gott. Margaretha fick äta sin älsklingsmat, stekt strömming med potatismos och lingon. Jag åt en mör och välsmakande köttgryta med potatismos. Margaretha frågade en man som åt ensam vid bordet intill om han ville ta ett kort på oss. Det ville han gärna göra och berättade att han var fotograf. Efter lunchen tog vi oss en skön promenad i Långbroparken. Det var fortfarande full vinter och änderna hade en liten öppning i isen som de kunde simma i. Så snart någon passerade förbi flög de upp på land i förhoppningen att de skulle få något gott att äta.

FOTOGRAF LARS LENNHOLM

Vilken tur för oss att han åt lunch på Långbro värdshus innan han skulle leverera sin tavla över SÖDERS HÖJDER


SKÄRTORSDAG

Det är fortfarande vinter med mycket snö. Nätterna är kalla med 10-12 minusgrader, medan det på eftermiddagarna är ett par plusgrader i solen som skiner från en klarblå himmel. Sven-Evert skottar undan hårt packad snö för att skapa en liten vrå där vi kan njuta av solens strålar och värme. Gräddade våfflor med sylt och glass smakar gott till kaffet och vi längtar efter våren även om det dröjer länge innan blåsipporna uti backarna står.


April



AVTACKAD EFTER 15 ÅR SOM FÖRTROENDEVALD REVISOR INOM BILDA ÖST

Skönt att få komma till landet, ta på sig mjukiskläderna, sätta sig i soffan med en färgsprakande blombukett i famnen och smälta alla häftiga intryck från årsmötet. Blombuketten är en symbol för all uppskattning jag fått under dagen genom hyllningar och kramar. Men det är också en symbol för alla minnesvärda stunder då jag besökt Bilda och granskat närvarolistor och mycket mer och känt att jag blivit mottagen med öppen famn.


ÅTERBESÖK PÅ VÅR FÖRLOVNINGSPLATS - WALDERMARSUDDE

En skön höstkväll bytte vi ringar 1967-03-09 i Rundkapellet på Waldermarsudde och våra drömmar att forma ett liv tillsammans tog fart. Samma helg gick Sverige över till högertrafik. När Immanuel Senior erbjud en rundvandring med guide på museet var vi snabba att nappa på erbjudandet. Efter visningen tog vi oss en rundvandring i parken och njöt av blomprakten, scillor, vårlökar och snödroppar. När vi satt i kapellet drömde vi oss tillbaka i våra liv och hur vi skulle fira vårt förestående guldbröllop den 15 juni.

UTSTÄLLNINGAR I MUSEET

Sigrid Hjertén - En mästerlig Kolorist.
Hon levde 1885-1948. Under ledning av en engagerad och inspirerande guide fick vi en bra bild av Sigrids leverne och konstnärsliv.Under sin ungdom var hon elev hos Henri Matisse. Paul Cézannes var en annan konstnär som hon tog stort intryck av I samtiden både hyllades och kritiserades hon för sitt expressiva måleri. Vi fick se ett stort urval avhennes verk från 1910-1930. På 1930-talet fick hon sitt stora geneombrott med några av sina mest färgstarka och färgintensiva verk. Vi fick också beundra några av hennes make Isac Grünewald och hennes son Iván Grünewalds verk.

Suzy Strindberg- Tunna Trådar
På egen hand tittade vi på Suzys fantastiska broderi. Stygnen i hennes blder är minimala och sys med mycket små och tunna silkestrådar. Det är ett mödosamt arbete som kan ta flera månader att färdigställa. Motiven hämtar hon ofta från landskap på Öland och stora Alvaret.

Alexander Klingspor - Resenär.
Hans surrealistiska bildvärd speglar hans liv och reflektioner av omvärlden. Hans burleska scener beskriver ofta dekadens, frosseri och social obalans i vår tid.

Informationen är hämtad från vårprogrammet, Prins Eugens Waldermarsudde

MYSTISKT BETT

Jag fick två mystiska bett på vänster underben som bredde ut sig och blev mer och mer blåröda. Foten svullnade och jag fick värk i ben och fot. På Valborgsmässoafton for vi in till akuten i Uppsala. Inte heller läkaren kunde förstå vad det var för insketsbett jag fått. För säkerhets skull fick jag penicillin. Efter att jag tagit tabletter i de föreskrivna 10 dagarna var svullnaden borta, medan blämmorna inte var helt borta.


Maj


FASADRENOVERING

Vid årsskiftet satte fasadrenoveringen igång på vårt höghus. Vi bestämde oss på en gång att ha vårt fritidshus i Järlåsa som basboende.Nu när jag skriver detta i mitten av juli är våra fönster fortfarande täckta av plast som pga av putsrester inte släpper in mycket ljus och vi har svårt att se vilket väder vi har. Dessutom har det varit mycke borrande och bultande ljud som stört. Jätteskönt att få vara på landet. Efter en lång senvinter och kyla kom sommarvärmen på en gång i maj och sedan des har solen lyst nästan varje dag.


MATTVÄTT

De gamla takterna från barnåren sitter i. På våren efter en lång vinter var det dags för Margaretha att cykla med alla mattorna till Purmo å i Vilobacka. Denna återkommande syssla att tvätta mattorna i det kalla åvattnet var ett nöje för henne. Lite bekvämare är det i dag i Skyttstennäs och efteråt smakar det gott med en tonfisksallad och samtidigt få känna doften av såpa. Då sommaren började tidigt detta år satt vi ute och åt middag nästan varje dag.


Juni


TIDIG SOMMAR


Efter en lång senvinter och en kylslagen aprilmånad kom sommaren redan i början av maj. Björkarna fick sbabbt musöron och och gamla påskliljor slog ut och våra nysatta tulpaner fick knoppar utan att bli uppätna av rådjuren. Vid gläds varje år över vår lilla tuva gulsippor vi infarten som växer till sig. Vi har gjort några försök med rabarber men inte lyckats få dem att rota sig. Men i år tycks rabarberna ha överlevt och vi har kunnat njuta av skörden.

SMASKENS

Kul att det redan i år räckte till en rabarberpaj. Hoppas på fler till nästa år.


Juni





GULDBRÖLLOP









VI MINNS VÅR FÖRLOVNING

Vi fick oväntat hjälp av Immanuel Senior som inbjöd till en kulturvandring med guidning på Prins Eugens Waldemarsudde. Vi nappade direkt på inbjuden för det var där vi förlovade oss 1967-09-03. Efter en fantastisk rundvandring på museet fick vi en stund för oss själva. Vi gick till rundkapellet där vi 51 år tidigare bytte ringer i kvällsskymningen. Tänk vad fort 50 år har gått och så mycket vi varit med om. Värt att fira alla våra minnen för oss själva på ett lugnt ställe med god mat i fin natur. En trevlig början på vårt 50-årsfirande.


HUR SKA VI FIRA?

Vi har funderat över olika sätt att fira vårt guldbröllop tillsammans med släkt eller bara vi två. Till slut föll vårt intresse på en helg med avkoppling för oss själva utan stök och bök med matlagning. När Margaretha läste ICA-kuriren fick hon syn på ett intressant inlägg om Friiberghs Kursgård som ligger ca: 35 km från vår stuga. Efter viss tvekan från min sida åkte vi dit för att titta. Det var en underbar försommardag och när vi såg hur vackert kursgården låg vid Mälarens strand blev jag nyfiken på resten. När vi steg in genom dörren kände jag direkt: här ska vi fira. Vi blev mycket väl emottagna i receptionen och gick runt för att titta på alla utrymmen. När vi kom till kaffehörnan blev vi erbjudna kaffe och när vi satt oss skönt tillrätta på altanen med den vackra utsikten över Mälaren kom en ur personalen med några kakor som hon bjöd oss på. Vi fikade, pratade och njöt av stunden och beslutade boka in oss den 15-16 juni. Innan vi åkte hem tittade vi runt på de mysigt inredda rummen och matsalen. Vi kände oss nöjda med en trevlig utflykt och för att vi vi hittat vårt drömställe för vårt guldbröllop.


UPPVAKTNING KVÄLLEN FÖRE

Jag åkte till Heby för att köpa en bukett röda rosor till Margaretha. Under tiden som affärsinnehavaren band om rosorna till en bukett småpratade vi med varandra. Plötsligt frågade han var jag bodde. När jag sa Järlåsa uttryckte hab sig lite försiktigt. Jag tror att jag har en bukett till samma adress. Det visade sig att det var våra barn och barbarn som beställt den. Han blev jätteglad för att jag tog med mig deras bukett då han skulle hem och fira sin födelsedag och slapp omvägen via Järlåsa. Som tack la han till några blommor. När jag kom hem blev både Margaretha mycket förvånad. Hon visste bara att jag skulle åka till Heby för att hämta ut medicin. På kvällen fikade vi och hade en trevlig stund tillsammans.


AFTERNOON TEA

Efter att vi checkat in och installerats oss på vårt rum gick vi till buffebordet "Afternoon Tea". Det fanns mycket gott att välja mellan kakor, kex, godisbitar, marmelader, ost, krämer, smoothies och mycket mer. Allt smakade gott och vi backade en gång på det vi tyckte bäst om. Vi satt ute på altanen i solskenet och beundrade utsikten över Mälaren.


MIDDAG

Vi möttes av en tom matsal och hittade vår namnskylt längst in. Efterhand anlände fler gäster och matsalen blev halvfull. En ung trevlig servitris tog väl hand om oss genom hela måltiden med småprat och tog en bild på oss. Hon berättade att ostarna som serverades kom från gårdsmejeriet "Fittja Gård" (c:a 7 km från herrgården) och såldes på ett nyöppnat café intill Salnecke slott. Vi beslöt oss för att stanna till vid slottet på hemvägen. Allt smakade utsökt gott utom Margarethas biff som var något seg. Vi valde genomgående de alkoholfria vinerna och tyckte de smakade gott


VILA OCH AVKOPPLING

Mellan måltiderna fanns ypperliga tillfällen att vila och koppla av i den undebara naturen och den mysiga herrgårdsmiljön. Det var skönt att få slå sig ner i de sköna sofforna på altanen för att njuta av utsikten och den varma sommarsolen. En mycket populär plats för de som älskar fikastunder. Även en större grupp kursdeltagare hade upptäckt den, men vi fick alla plats.På rummet fanns ett par sköna fåtöljer att slå sig ner i och ville man ta sig en tupplur eller läsa en bok var det bara att skaka av sig tofflorna och krypa upp i den mysiga dubbelsängen. Margaretha lyckades somna en stund mitt på dagen vilket inte brukar tillhöra vanligheterna


PROMENADER OCH AKTIVITETER

Det finns gott om aktiviteter att ägna sig åt. Banor är anordnade för tennis, golf, boule och dessutom finns stora fina gräsmattor för egna aktiviteter. Nere vid stranden låg några kanoter som väckte mitt intresse. Jag skulle gärna vilja uppleva gamla minnen och paddla ut på Mälaren. Hos Margaretha väckte de andra mindre angenäma minnen från den gången vi välte med en kanot på Burusjön i Idre. Vi nöjde oss med att ta en liten promenad med vilostunder. Vi gick uppför backen på herrgårdens baksida och kom fram till golfbanan med de stora sluttande gräsmattorna. En gammal trästock med ett fantastiskt fint mönster drog till sig vår uppmärksamhet. På vägen ner mot sjön var gången krattad. Det väckte trevliga minnen då jag som barn bodde hos farmor och farfar. På sena lördagseftermiddagen var det dags att kratta grusgången. Det var noga med hur jag gjorde för att det skulle bli ett vackert mönster. Jag kände mig stolt och glad när jag fick beröm. Efter det skulle inga mer trädgårdarbeten utföras under helgen. Utanför grillstugan fanns trevliga sittgrupper att slå sig ner vid. Därifrån hade vi fantastiskt fin utsikt mot sjöboden och Mälarens vatten.




MINNEN-UPPLEVELSER-50 ÅR

Minnen är som bilder som snurrar runt utan något slut. Alla finns de kvar oavsett vilka känslor de väcker. De bara finns där. När vi vill kan vi plocka fram dem. Välja ut de som är mest intressanta. Vilket innehållsrikt och fantastiskt liv vi haft tillsammans under 50 år





GRYTA SOCKEN

HEMFÄRD FRÅN GULDBRÖLLOPSFIRANDET
På hemvägen efter firandet av vårt guldbröllop på Friiberghs Kursgård gjorde vi en avstickare vid Örsundsbro mot Gryta kyrka.

BAKGRUNDSFAKTA

MIN SLÄKTFORSKNING

Efter att vi köpt vårt fritidshus 1998 i Järlåsa började jag att släktforska. Till min stora förvåning fann jag att min morfar Emerick Fridolfs förfäder inte alls kom från Gotland som jag trott. Däremot från trakterna kring Järlåsa. Om man ritar en cirkel med radien 2,5 mil från vår stuga har jag hittat ett 60-tal byar och gårdar där min morfars förfäder och släkt har bott, gift sig, skaffat familj och flyttat omkring på 1700-talet och 1800-talet. Den enda som jag kunnat hitta som gift in sig i släkten från annan del av landet är fäbodjäntan Brita Olofsdotter från Röjeråsen, Vikarbyn, Rättvik. Hon gifte sig med morfars fars morbror Jan Ersson i Simtuna. Jag har inte hittat några som flyttat ut från detta område förrän de sista årtionden på 1800-talet då industrialismen kommet till landet och folket började flytta in till städerna. Jag har de sista åren fått lära mig mycket intressant om bygden kring Järlåsa och är nyfiken på att lära mig ännu mer om levnadsförhållanden på medeltiden och från 1700-talet till nutid i Uppland. Jag har alltid känt mig som smålänning, men numera även som upplänning.

MEDELTIDEN

Under perioden 1275-1457 utsåg lagmännen i Uppland sina kungar på tinget vid Mora stenar. För att befästa sin ställning och bli hyllad av folket, red den nya konungen med sitt följe utmed den gamla "Eriksgatan" mellan Uppsala och Enköping. En del av den gick genom gammal bebodd jordbruksbygd i Gryta socken.

BYGGNADSMINNEN

Ett byggnadsminne är en byggnad eller anläggning som är skyddad i kulturmiljölagen. Det innebär att det inte får rivas utan skall bevaras för all framtid. Vill du veta mera om byggnadsminnen eller en specifik byggnad, gå in på Wikipedia och mata in sökordet "byggnadsminne". Därefter kan du klicka dig fram tills du hittar det område du är intresserad av.

Förutom Salnecke slott och majorsbostället är bl.a. Härnevi kvarn ett byggnadsminne inom Enköpings kommun. Min morfars far Johan Petter Johansson, som 1862 flyttade till Säva kvarn var dräng hos byggmästaren och kyrkvärden Petter Wiklund på gården i Stora Härnevi 1 under åren 1852-1860. Sannolikt var han mjölnardräng på någon/några av de 5 gamla kvarnarna med anor från medeltiden. Den äldsta kända noteringen om en kvarn i Härnevi är från 1481. Härnevi

RUNSTENAR

Det finns gott om runstenar utmed gamla Eriksgatan. Om du går in på websidan Runstenar får du ett exempel på bilder och mer information om en speciell runsten. Sedan kan du klicka vidare om du vill titta på fler stenar.

BYAR I GRYTA SOCKEN

Vi börjar i Säva by och följer därefter den gamla Eriksgtan söder och västerut mot Örsundsbro.

SÄVA
Här finns en runsten med Reg.nr. U862 rest mellan åren 1060-1080 av den kände runmästaren Visäte. År 1376 hette byn Siviawadh som betyder "Vadstället där säv växer". I säva byggdes ett gästgiveri mitten av 1600-talet, som I dag fortfarande är ett gästgiveri med en ridskola som tillkommit. Under åren 1862-1872 var min morfars far Johan Petter Johansson arrendator i Säva kvarn. Här föddes barnen Johan Gottfrid 1861, Emma Christina 1863, Per Walfrid 1862 ch Frida Charlotta 1869. År 1873 var han mjölnare i väderkvarnen, Tibble, Vassunda och flyttade året därpå till Gotland där barnen Sigfrid föddes 1874 och min morfar Fridolf Emerick 1878 och Alfred 1882-05-10. Runstenar

RANSTA
I Ransta som ligger mellan Säva by och Ölsta finns en runsten (U868) bevarad till hälften. Om du går in på följande länk Säva får du se en bild både på runstenen och kvarnen där min morfar var mjölnare i slutet av 1800-talet.

ÖLSTA
Runstenen från Ölsta med Reg.nr. U871 såldes 1896 till Skansen där den finns idag.

SÄBY
I slutet på 1700-talet fanns det 4-5 bondgårdar och några torp i byn

HUSBY
Norr om Husby finns en hällristning från bronsåldern föreställande ett skepp på 2,5 m långt. I Husby finns en större gård som i kyrkböckerna är benämnd "Herrgård" 1787-1793 och "Storgården" 1794-1800. Herrgården/Storgården hade egen "Rättare" som förman för alla drängar, pigor och torpare. Som mest fanns ett 20-tal torp som tillhörde gården. I byn fanns också kronofogdens boställe. Min morfars mamma Charlotta Margareta hade en kusin som hette Lena Ulrica och som gifte sig med soldaten Gabriel Blom 1841. De flyttade in i soldattorpet i Husby. År 1851 flyttade de till Ölsta, där Gabriel 31 år gammal hängde sig i skogen i Ransta.

GRYTA
Gryta kyrka började troligen att byggas på 1100-talet eller 1200-talet. Det spekuleras om att en träkyrka har varit byggd tidigare på samma plats. Utanför kyrkan finns en mycket intressant beskrivning av Gryta socken från medeltiden till nutid. Den ger mig en fördjupad förståelse över hur mina förfäder och slätingar levde på 1700-talet och 1800-talet. Är du intresserad av mera information så tryck på kartan och förstora den. Gryta gård blev säteri på 1600-talet men som sedan drogs in under reduktionen. På 1700-talet indelades gården som Majorsboställe för livregementet till häst. Huvudbyggnaden som uppfördes 1778 anses ha riksintresse p.g.a sitt unika utseende. Majorsstället utsågs till byggnadsminne 1991

SALNECKE
Salnecke slott har medeltida anor och huvudbyggnaden är en av landets bäst bevarade anläggningar från denna tid. År 1964 utsågs slottet till ett byggnadsminne. Under perioden 1782-1881 ägde ätten Spens, med ett undantag, godsen Salnecke och Höja samtidigt. En runsten U867 finns bevarad i trakten.

HÖJA
Höja Säteri ägdes på 1500-talet av Gustav Vasa och var i kronans ägo fram till 1700-talet. Greven Jakob Spens köpte Höja Säteri av sin dotter Ann Sofia Posse, änka efter Johan Peter Posse av Säby och därefter var säteriet i släkten Spens ägo i 236 år. I dag ägs herrgården av syskonen Maria och Thomas Adlercreutz.

GRYTA SOCKEN - NUTID

På hemvägen efter festandet på Friiberghs Kursgård gjorde vi en avstickare vid Örsundsbro mot Gryta.

Vi stannande till vid Salnecke slott. Varje gång vi svängt av från väg 55 mot Örsundsbro har vi sett byggnaden och undrat vad det vra för byggnad. Nu äntligen fick vi se huset på nära håll och upptäcka att det var ett gammalt slott som nu är i privat ägo. Längre än till grinden kom vi inte men vi fick med oss ett fotografi.

I den gamla ladan intill slottet har ett Café inretts. Vi var fortfarande mätta och belåtna efter frukosten på Friibergs kursgård så vi nöjde oss med kaffe och en småkaka. Mest var vi intresserade av "Skogsbackens ost" som tillverkats på Fittja gårdsmejeri tvärs över Örsundaviken. Vi köpte med oss några av de sorter vi fått som mellanrätt på vår middag dagen innan.

Vi fortsatte mot Gryta kyrka där vi fick läsa en mycket intressant tavla över Örsundaåns dalgång under 6000 år.

NÖJDA OCH BELÅTNA EFTER EN UNDERBAR HELG ÅTERVÄNDE VI TILL VÅRT SMULTRONSTÄLLE VID STRANDSJÖN

DRÖMSTÄLLE



BRAND I SKOGSDUNGE HOS GRANNEN

Margaretha står i köket och hör en smäll och ser plötsligt ett ljussken utanför fönstret. Jag satt vid datorn då den plötsligt dog. Aj då! Där kraschade den. Vissa lampor lyste men inte andra. En snabbkoll men inga proppar hade gått. Margaretha ser genom fönstret att grannfrun går i snabb takt mot vägkorsningen med en vink i vardera handen. Jag förstår att det brinner någonstans så jag tar fram två hinkar. När jag vrider om kranen kommer inget vatten. Pumpen funkar inte för strömmen har gått. Jag går till vår tunna med regnvatten och fyller några stora vattenkannor. Tack vare att vi är några grannar som varit uppmärksamma och snabbt kommit fram till elden lyckades vi släcka den. Under tiden har Margaretha ringt till brandkåren som med en vattenslang fick eftersläcka när de var på plats. Anledningen var en gren som i det blåsiga vädret hadde fallit ner över två ledningar som alstrade gnistor när de slog ihop. Lite senare anlände en servicebil med specialvertyg som skickligt hanterades av servicemännen. Efter det och att vi bytt en huvudsäkring funkade pumpen och all övrig elektricitet.



JOHANNES 13 år

När pojkarna fyller år brukar de ofta få vara med på en skattjakt. Denna gång fick de bilder på platser där det kunde finnas skatter gömda. Johannes fick leta kring studsmattan och på taket till verktygsboden, David i farfars bil och Markus i gäststugan med flera ställen. Ibland tog det lite tid eftersom skatterna var väl gömda och bilden visade på ett större område. Till fikat serverades jordgubbstårta med köpta och plockade jordgubbar. Den varma försommaren medförde att jordgubbarna mognat tidigt i år. Som alltid var det en delikatess för Johannes.


SKYDDSFÄRG

Vi har lyckats att fota ett svårfångat djur med fantastiskt bra skyddsfärg. Här får du chansen att testa hur effektiv en skyddsfärg kan vara. Behöver du hjälp tryck på bilden och förstora den bit för bit. Mer information kan du få genom att klicka på länken. DJUR I VÅR TRÄDGÅRD


ALEXANDER PRESENTERAR SIN FLICKVÄN

I slutet av maj månad flyttade Alexander ihop med sin flickvän Brittany från Canada/USA. Brittany har fått ett nytt jobb inom sitt företag Google med placering i Zürich. Hon trivs bra på nya jobbet och båda trivs bra i sin nya lägenhet som ligger centralt i stan. I slutet på juli fick vi träffa Brittany för första gången när de besökte oss på landet. Som framgår av bilden tycks de trivas utmärkt med varandra och det gläder oss mycket. Vi fick blommor av Brittany och några av dem är lika vackra efter drygt en månad (se bilden). Helt otroligt. För oss är det en symbol för vår önskan att deras kärlek och livsglädje ska hålla livet ut. Vi fick också en chokladask med samma årtal som min farfar Albert föddes. ska


SNICKARGLÄDJE

Andreas har fått problem med hängrännor och stuprör som läcker vatten och som fått trapphuset på baksidan att ruttna.Jag lovade att hjälpa honom med reparationen och började med att snickra ihop 2 bockar i olika storlekar. Dessutom spikade jag ihop några trallplattor till golv så att vi kunde gå lätt och smidigt på ställningen. När jag ändå var i farten snickrade jag ihop en ny sågbock i stället för den gamla som fallit sönder av tidens tand. Då jag var ensam fick jag forsla lilla bocken på skottkärran utmed stigen mellan våra hus som är full av rötter och sten.


Antenn - Halkskydd

Vi har blivit mer och mer irriterade över alla störningar på TV-sändningarna, speciellt sommartid.Troligen har träd vuxit upp som stör signalerna. Inte heller tycks det bli något av den utlovade fiberanslutningen så vi bestämde oss för att skaffa oss en antenn i stället för parabolen.Det blev bättre men inte helt bra. Företaget som utför sotningen har uppmanat oss att skaffa halkskydd. Vi anlitade en firma i Järlåsa som utförde jobbet snabbt och smidigt


BYGGNADSSTÄLLNING

Med de 2 nya och de fyra gamla bockarna byggde vi grunden till en ställning för att nå upp till takfoten. Vi fötstärkte den med slanor som vi surrade fast med rep. Nu hade vi nytta av våra gamla kunskaper från scouttiden. De gamla takterna satt i och vår ställning blev mycket lyckad och stadig att stå på.




REPARATION AV HÄNGRÄNNOR OCH STUPRÖR

I slutet av juli började vi riva bort takfotsbrädor för att komma åt hängrännorna. Till vår förvåning upptäckte vi ett fuskbygge. Från vardera gavel lutade en hängränna mot mitten utan att de var sammankopplade. På mitten låg en hängränna löst ovanpå de övriga utan att vara sammankopplad med de övriga. Vi sågade till mittenbiten och kopplade ihop de olika delarna med skarvar. Vi kopplade till två stuprör på mitten av långväggen för att få en bättre och jämnare avrinning. Därefter förstärkte vi några takfotsändar, satte nät mod isoleringsmattorna och rev bort onödig tjärpapp. Margaretha föredrog att måla takfotsbrädorna stående på marken. Andreas och jag arbetade från vår specialgjorda byggnadsställning. Sist återstod att spika upp de nymålade brädorna. En del småproblem fick vi för att få brädorna att passa in. Nöjda och belåtna kunde vi beskåda resultatet.



SVAMPSÄSONGEN

Efter en varm och torr sommar förväntade vi oss ingen större skörd. Men så kom det några dagar med regn i slutet av augusti och vips tittade Karljohanssvamparna upp ur marken. Jag hade turen att gå ut i skogen vid rätt tidpunkt. De var många och de flesta var befriade från mask. I september plockade jag måttligt med kantareller, trattkantareller och taggsvamp. Då jag lärt mig var kanrarellerna finns efter 20 år brukar jag alltid hitta några, men de kan vara väl gömda för en som inte vet var man ska leta. Då vi fortfarande hade kvar en del gammal svamp i frysen så blev det bara två turer i svampskogen.



UTFLYKT TILL BISKOPSKULLA

NUTID OCH I FÄDRENS SPÅR


NYSÄTRA KYRKA

På vägen mot Biskopskulla stannade vi till vid Nysätra Kyrka.Vid kyrkan finns en mycket intressant information om Nysätra med omnejd. Flera orter på kartan är platser där mina förfäder bodde under kortare eller längre tid på 1800-talet. De är Lejd, Ryda (Kungsgården) Alsta, Åloppe (Björnkällan), Årby och Resta (Kvarnen, Sothem, Nytorp, Masbo, Gottvallen). Tryck på bilden och förstora den så kan du läsa informationen. Socknen Nysätra omnämns redan 1286 och kyrkan är byggd på 1400-talet. Tecken finns på att kyrkan haft en föregångare. Ett exemplar av Gustav Vasas bibelutgåva från 1541 finns i kyrkan.


BISKOPSKULLA

Första gången som orten nämns i någon skrift är 1185 under namnet "collem" som betyder Kulla. En tid var Landsberga gård residens för ärkebiskopen i Uppsala. Därav fick orten namnet Biskufskulla 1302. Den självlärde pietistiska predikanten och sektstiftaren Erik Jansson föddes 1808-12-19 i Landsberga by och har gjort namnet "Biskopskulla" känt genom sin sekt som bildades i mitten av 1840-talet. Sekten kom ganska snart i konflikt md Svenska kyrkan och konventikelplakatet. Det resulterade i att han och 140 personer (totalt c:a 1500 i olika omgångar) i sekten utvandrade till Illinois i USA år 1846 där de grundade kolonin Bishop Hill, ett kooperativt samhälle med egendomsgemenskap. Kolonin utvecklades snabbt till ett allsidigt samhälle med olika servicefunktioner. En del betraktar att detta var starten på svenskemigrationen till Nordamerika. Erik blev bara 42 år gammal. År 1850 blev han mördad av en avhoppare från sekten. Den ursprungliga kyrkan byggdes under 1100-talet. Det finns spekulerationer om att kyrkan är privatbyggd.


LANDSBERGA

Landsberga är känt redan på 1200-talet. På vikingatiden gick infartsleden till Bergsslagen förbi orten och Landsberga var en viktig handelsplats. Tidigt blev gården i Landsberga en kungsgård med olika ägare genom åren av adeln, kyrkan och staten. En av de första ägarna på 1300-talet var Israel Birgersson, bror till Heliga Birgitta.På 1600-talet blev gården översteboställe för Upplands infanteriregemente och i slutet av 1700-talet flyttade generalmajoren von Schwerin till gården. Min morfars moster Lovisa Catarina gifte sig 1858 med statardrängen på Landsberga gård, Carl Erik Forsberg. Som nygifta bodde de på gården i c:a ett halvår (se vidare under Garn)

LANDSBERGA GÅRDSBUTIK

På första bilden ser ni den gamla ladan, vars högra del är ombyggd till gårdsbutik (bild2)

LANDSBERGA SERVERING

Att få äta en god äggmacka med räkor, i solsken på uteserveringen och med utsikt över de vidsträkta jordbruksmarkerna, var både gott och njutbart. När Margaretha vänder huvudet mot skogsdungen kan hon mellan träden se äggboden och det stora hönshuset med frigående höns inomhus.

INFORMATION



Tryck på bilderna och förstora dem som får du veta mera om Landsberga gård

LANDSBERGA IDAG

Gården är sedan 1969 ett byggnadsminne och K-märkt. Ägare är staten. År 2010 öppnades en äggbod med egna ägg från den stora värphönebesättningen. Försäljningen gick utmärkt och i dag har äggboden utvecklats till en gårdsbutik med närproducerad mat och dryck. När vi blickar ut över det öppna landskapet upptäcker vi Hormesta Gård i skogsdungen till vänster och till höger om trädet Biskopskulla kyrka. Vi ser också ett par som kommer ridande från Hormestagården.


HORMESTA GÅRD

Hormesta Säteri byggdes c:a 1640 av Lars Landzberg och blev då traktens största gård med jordbruk- och skogsbruk och är så än idag. Gården är genom åren ägts av adelssläkterna Rangel, von Post och Toll. I dag är det ett ridsportcenter med delvis avel och ryggkirugi. De gamla arbetarbostäderna är modernt inredda och uthyres i huvudsak till hästfolk som kan utnyttja inackorderingsstallen. Min morfars mormors far var rättare på gården i slutet av 1790-talet.


GARN

Gården Garn ligger c:a 1 km öster om Hormesta gård. Huset på bilden ser ut att vara nyare än från 1850-talet. Bakom det gula huset fanns flera byggnader som såg äldre ut men vi ville inte tränga oss på så det fick bli det första gula huset. Morfars morbror Gustaf Johan flyttadde till Garn 1855 och var där en tid dräng på Garns Rusthåll. Charlotta Margareta (morfars mamma) och hennes syster Catarina Lovisa flyttade till gården år 1857. Efter att Catarina Lovisa hade gift sig i Landsberga och bott i Hernevi kvarn, (där dottern Lovisa Charlotta föddes, men dog efter några dagar), flyttade hon tillbaka med sin man till Garn.Här föddes barnen Karl Wilhelm och dottern Selma Charlotta.

Oktober


VÅRA vackra orkidéer

För c:a 15 år sedan besökte vi trädgårdsmässan i Älvsjö, där vi köpte en orkidé. Det visade sig vara ett mycket lyckat köp. Vi har njutit av den varje höst sedan dess. Numera är det en ny orkidé som vi odlat fram från ett skott av den gamla, som lyser upp den långa mörka hösten för oss. Första bilden är från 2013 med den gamla och den nya orkidéen. Den gamla dog ut för ett par år sedan men den nya som vuxit till sig syns på andra bilden.

Barnet Rönnedal

När jag för några år sedan sökte efter mina föräldrars gravplatser upptäckte jag att vårt fösta barn som föddes och dog 1969-06-28. Vi hade ofta funderat vad som hände med honom. Om han var begravd eller inte. Nu fick vi svaret. Han fanns begraven på en gemensam gravplats, kvarter 40Z. Vi åkte till skogskyrkogården för att leta efter graven. Tyvärr fanns ingen enskild grav utmärkt för honom, men nu hade vi i alla fall en plats att besöka. I början på 2018 var det en journalist i DN som skrev om föräldrar som inte hade någon enskild grav att besöka efter sina barn som dött i samband med födelsen. Margaretha uppmärksammade artikeln och skickade ett mmejl till honom om våra upplevelser. Hennes och mejl från några andra föräldrar publicerades i DN. Hans artiklar uppmärksammades och fick Stockholms stad att upprätta en minnesplats på skogskyrkogården. Det känns bra att samtidigt få minnas vår första pojke vid minneslunden samtidigt som vi besöker föräldragraven.




HÄNDELSER 2017



HÄNDELSER 2017



Mars



EN FANTASTISK UPPTÄCKT

Vi har sedan vi köpte vårt smultronställe i Järlåsa åtskilliga gånger passerat Resta kvarn och undrat varför den inte har blivit renoverad eller riven. I påskas förra året öppnades en gårdsbutik i kvarnen. För några dagar sedan upptäckte jag av en händelse att min morfars morfar som var född 1791 i Salinge, Österrunda varit dräng i kvarnen åren 1817-1820. Extra kul eftersom jag har flera förfäder som varit mjölnare och drängar på olika kvarnar i Uppland, Gotland och Småland. I går (2017-03-12) klev vi in i den gamla slitna kvarnen och möttes av en smakfullt inredd butik med kafédel. Vackra ljusstakar med tända ljus gav en extra mysig stämning då jag tänkte på min morfars morfar Eric som klev in genom samma dörr för 200 år sedan. En jättehäftig känsla.


April


VAD HAR MARKUS OCH FARFAR I KIKAREN

Det ser ut som om de har bråttom. Kanske de letar efter något?

TITTA IN BAKOM DIMRIDÅN SÅ FÅR DU SVARET

Det är påsk. Pojkarna har fått sin önskan uppfylld. En skattjakt. Det börjar med att de får leta efter guldpengar som är gömda i stugan på landet. För guldpengarna kan de köpa det de behöver för att hitta skatterna. Nycklar och verktyg är populära inköp. Nu är det dags att leta efter bilder som är utsatta i trädgården. Från bilderna ledar snören fram till skatterna. David ska leta efter bilder på krokodilägg, Johannes efter ormägg och Markus efter sköldpaddsägg. Ibland kan det vara bra att hjälpa varandra då man måste få ner en hink som fastnat i eken eller ett snöre som försvinner in i en skorsten. Till slut hittar alla tre sina skatter i påskägg och godispåsar.




MAJ



EN TUR TILL SIGGEFORASJÖN

För 10 år sedan upptäckte vi fantastiskt vackra vitsippsbackar kring Siggeforasjön. Vi bestämde oss för att återuppliva dessa minnen.På vägen dit fick vi på de krokiga vägarna sällskap av cykelklungor som deltog i Skandisloppet. Det gällde att ta det försiktigt vid varje omkörning. När vi kom fram var det mesta sig likt. Vindskyddet, den gamla bänken utmed stigen och rastplatsen med bänkarna framför eldstaden. Däremot hade skogen förändrats genom skogsaverkning och de stora vackra vitsipssängarna mellan träden fanns inte kvar längre. Ett tecken på att bävern hade bosatt sig vid sjön, såg vi genom fällda träd. Men det var en fin dag och vi njöt av mina baguetter som jag bakat på morgonen.På hemvägen åkte vi via Julmyra där det pågick rallytävlingar och vi mötte många rallybilar på sina transportsträckor mellan de olika etapperna.



Juni



SKOLAVSLUTNINGSDAG

Fredagen 9 juni är en solig och skön sommardag även om det inte är högsommarvärme.
1. Dagen andas skolavslutning när vi är på väg till skolan med Markus, David och Johannes.
2. På eftermiddagen är det feststämning med lek och lunch på leklandet
3. På kvällen åker vi till Kallhäll för att vara med på Paulinas studentfest.

1. SKOLAVSLUTNING

Vi delar upp oss så jag följer med Markus, Maria föjer med David och Andreas följer med Johannes. Skolavslutningen med Markus börjar med en gemensam samling på skolgården.Med glädje och entusiasm sjunger barnen både gamla och nya sommarsånger inför en stor samling föräldrar, syskon och mor och farföräldrar. Inne i klassrummet blir det trångt med 30 elever och alla åhörare. Fröken håller tal och tackar eleverna med gåvor och kramar. Sedan blir det kak- och saftfest för alla. Markus och jag hinner vara med en kort stund på Davids och Johannes avslutning. I Johannes klass blir vi bjudna på tårta.

2. KUL PÅ LEKLAND

Efter skolavslutningen åkte vi till Leos Lekland i Kungens kurva. Fulla av energi tog barnen sig an de flesta attraktionerna. Markus försvann till Parkourparken.
Johannes och David trivdes med att kasta kuber på varandra.
David var extra förtjust i "Racing slide.
Efter att ha rasat av sig med olika aktiviteter smakade det gott med mat i restaurangen

3. PAULINA TAR STUDENTEN

Dagen som varit fylld av aktiviteter för pojkarna slutar med studentfest hos Paulina. Hon och hennes syster är sysslingar till pojkarna
Med på festen var också deras sysslingar Vendela, Linn och Malva från Vasa. Deras mamma Victoria pratar med faster Margaretha (pojkarnas farmor)
David ser till att även kaninen får vara med på festen med lite mat.
Flickornas kattunge ser intresserat på när Paulina öppnar paketen. Av oss fick hon muggar med Muminmotiv.





SOMMAR OCH SOL


Vi har i 20 år fått njuta av sommar och sol på landet och skapat oss återkommande rutiner och aktiviteter. De senaste 11 åren har vi fått glädjen att göra det tillsammans med barnbarnen,"lek, bad och skattjakter. Margaretha har fått sköta om sina blommor och vi andra har fått njuta av dess prakt. Jag har fått njuta av mina skogspromenader då jag plockat svamp till soppor, pajer, varma smörgåsar mm. Tillsammans har Margaretha och jag skött om vårt trädgårdsland som gett oss stora skördar av jordgubbar, hallon, vinbär, krusbär, dill och persilja. Vi har prövat på att odla grönsaker med olika framgång. Ibland har vi bara fått njuta av en stund i hammocken. Ibland har vi haft besök av släkt och vänner som under senaste sommaren. Sommarbilden från vår badsjö är tagen av Maria.

MINIGOLF I MORGONGÅVA

Det är trevligt med aktiviteter som tre generationer kan göra tillsammans. Med skärpt koncentration lyckas Markus göra hole-in-one på en bana. David är snabb och rusar snabbt vidare till nästa och nästa bana så han fastnar inte på bild. Att farfar är koncentrerad hjälper inte då han kommer till en bana där det gäller att slå raka slag. Markus kollar in hur Daniel slår. Efteråt smakar det jättegott med glass.

NAMNSDAGSFIRANDE

Den 20 juli är det tradition att fira Margarethas namnsdag med jordgubbstårta. I år var det bara vi två och Daniel som fick agera fotograf som Njuta av den goda tårtan i skönt sommarväder.

LIVSGLÄDJE MED ENERGI

Sedan Markus började med parkour förra terminen tar han alla chanser att träna och hoppa. Här hoppar Markus med David, Johannes och kusin Emil, men bara två i taget för säkerhets skull

SLÄKTBESÖK

I slutet av juli kom Sven-Everts systerson Magnus med familj på besök. Magnus och Agnes tycks trivas gott hos oss. Björn visar att han är jättestark och Emma att hon trivs på studsmatta. Tillsammans med sina sysslingar tävlar Björn med att göra den häftigaste grimasen.

VÄLKOMNA ATT HÄLSA PÅ

Vi är förberedda att ta emot både bjudna och objudna gäster. Vi brukar träffa våra vänner Karin och Björn några gånger per år och bjuda på middag. I somras var ett sådant tillfälle. Som uppskattning fick vi en blomma. Helt oväntat fick Margaretha se en bil köra in på gången. Det var Mari-Ann från Åland och hennes systerdotter som kom på besök. En eftermiddag var vår granne Kajsa på besök. Vi bjöd henne på glutefri smulpaj gjord på mandelmjöl och blåbär/hallon som fyllning. Det var första gången som vi tillagade något utan gluten och tyckte det smakade riktigt gott.

VÅR SKÖNA HAMMOCK

Här tillbringar vi mycket tid. Det börjar med frukost på morgonen, följt av av en och annan fikastund. Det är också en utmärkt avkopplingsplats för både ung och gammal. Ibland kombinerat med läsning och korsordslösningar. Att ta sig tid med en tupplur "det är livet"




ALUMINIUMBRÖLLOP

Margaretha kände av sin yrsel på vår bröllopsdag den 15 juni så vi sköt upp firande i några dagar. Vi åkte till Enköping som vi gjort några år tidigare. Vi besökte drömparken med Vallmo och Kungsnäva som var i full blomning. För övrigt hade de flesta sorter blommat över och torkan hade också gjort sitt för att minska blomprakten. Vi gick en bit utmed Enköpingsån och när vi kom till Hamnmagasinet blev vi fotograferade av en hjälpsam Enköpingsbo. Vi tog bron över till andra sidan av ån varifrån man hade bra översikt mot hamnmagasinet och uteserveringen. Vi åt lunch på uteserveringen som erbjöd bakad potatis med skagenröra och till efterrätt blåbärspaj. Allt samakade gott och vi njöt av det fina sommarvädret. En lyckad bröllopsdag.


JOHANNES 12 ÅR

När någon av pojkarna fyller år är det tradition med skattjakt. Alla får vara med, även pojkarnas kusin Emil. I år är det dags att leta efter ledtrådar som är gömda i ballonger. För Johannes gäller gröna, Davd gula, Markus röda och Emil blå och orange. Oj då! nu blir det knepigare. Det gäller att sikta in sig med båge och pilar. Efter några försök lyckas Johannes pricka rätt. Wow! Häftigt att få kasta vattenfyllda ballonger på farfar som gör grimaser. En fullträff från Johannes medför stor glädje hos både gammal och ung. Alla får vara med och dela på skatterna. Markus roar sig med sin genom att blåsa stora och små såpbubblor. Tyvärr får Johannes vänta på sin sparkcykel i några dagar då den inte är levererad. Bilderna är tagna av pojkarnas mamma Maria


JULI



VÅRA BLOMSTERARRANGEMANG

Årets nyhet är en blomsterö med stubbar, rötter, skogspinnar, stenar och stora barkstycken som grund med gröna växter och blommor inplanterade. I övrigt har vi planterat i samma krukor som tidigare år men med delvis nya blommor. I de blomlådor som jag snickrat ihop från restvirke vid golvläggning är nya blomvarianter, blå lavendel, röd verbena, murgröna och gul prästkrage?. Vi känner oss nöjda med arrangemanget och tycker det är en mycket lyckad blandning av blommor.


MEDELTIDEN I VITTINGE

Lördagen 1 juli anordnade Vittinge församling en marknad med tornerspel. Riddarna som var både kvinnor och män tillhörde Arboga kuskar. Det var spännande och intressant att få uppleva riddarna som med stor skicklighet fångade högt placerade ringar med sina lansar och spjut och lågt placerade ringar med sina svärd. Med släggor krossade riddarna meloner som var placerade på stolpar och med spjut spetsade riddarna föremål somlåg på marken. I dusterna, man mot man, red de mot varandra för att med sin lans träffa motståndarens sköld. Med hjälp av sina lansar skulle riddarna träffa "kvintan" med två armar så den började snurra. David fick med framgång pröva på hur det skulle gå till att träffa armen meden sköld så att andra armen snurrade runt med sin tyngd som var fäst i en kedja.Pojkarna tyckte det smakade gott med en korv medan farmor och farfar njöt av våfflor inne i serveringslokalen. Markus visade stolt upp sitt nyinköpta svärd. Några av bilderna är tagna Maria och Daniel


FJÄLLVANDRING I IDRE

STUGBOENDE

Förra årets lyckade resa till Idre inspirerade oss att åka dit igen 28 juli till 1 aug i år. Vi som inte besteg Städjans topp då var lockade av att få göra det i år. Vi bodde i en liknande lägenhet som förra året men den låg betydligt närmare centrum. Vi lagade vår egen mat i ett välutrustat kök och sista kvällen badade vi alla i den snabbuppvärmda bastun. Vädret i solsken med enstaka moln som ibland gav oss lite svalka var ypperligt för fjällvandring.

MOT STÄDJANS TOPP

Texten avser bilderna på första raden

Höjdpunkten för vår resa var att bestiga Städjan och vi valde att göra det första dagen då det var fint väder. Det var många andra som ville göra det denna dag så vi fick parkera bilen på vägkanten.

Vi valde att gå sommarleden som inte är så brant och lättare att gå än vinterleden.

Johannes smakade på fjällbäckens vatten och tyckte det var gott.

Johannes fick en extra kick då han upptäckte att man kunde spela pokemon under vandringen. David fick extra energi av att leta efter kryssmarkeringarna åt oss andra.

Alla fick vi ny energi av en paus med dricka och kex. Markus var ivrig och sprang i förväg. Mamma och Pappa höll koll på honom.

Markus vänder sig om och undrar "Varför kommer ni inte?"

Texten avser bilderna på andra raden.Skönt att bli buren av storebror när det känns motigt.

Sista biten till toppen är stenig och brant.

På toppen breder sig en stor platå ut med stenblock i oloka storlekar. Markus älskar att hoppa mellan dem.

Skönt med en vilopaus innan det är dags för återfärden. David och Markus leker med stenarna som om dom vore legobitar.

Farfar höjer en segergest över att alla nått toppen i år.

Nedför är det full fart. Markus, David och Johannes tar täten.

AKTIVITETSCENTER

Det fanns mycket som lockade barnbarnen att pröva på i aktivitetscentret. Mest populär var spelhallen där man kunde vinna mjukisdjur och godis eller spela olika spännande spel. Inomhusbadet med behaglig temperatur i simbassängen (helt i farfars smak) och barnbassängen med rutschkana inbjöd till flera besök. När det regnade var det kul att besöka hoppborgen. Tyvärr har jag just nu bara bilder från hoppborgen.

HOPPBORGEN

Här fick alla pojkarna utlopp för sin energi och hade jättekul med varandra genom hopp, volter, klättringar, hinderlöpning och rutschbaneåkning. En höjdare var att hoppa ner från klätterväggen på olika uppblåsta redskap så bröderna flög upp i luften. Det var full fart på pojkarna och de var svåra att fånga på bilden. Det blev bara redskap som fastnade.

PÅ VÄG TILL AKTIVITETSPARKEN

Sista dagen ägnade vi åt aktiviteter i centrumbyn. På väg till aktivitetsparken hade vi bra utsikt över anläggningen. Vi stannade till vid en lekpark med klätterställning och linbana. Vi passade på att fika och njöt av några nyinköpta munkar. Därefter fortsatte vi uppför den branta gångvägen och passerade kapellet. När vi kom till fäboden tittade vi in på husen och djuren. David matade en ponnyhäst och blev lindrigt biten i handen och blev ledsen och besviken och förlorade intresset för fäboden.

LÅGHÖJDSBANAN

För Markus som ägnar sig åt parkour var det toppen att få klättra och balansera på de olika hindren. När vi andra gick till frisbeegolfen stannade han kvar.

FRISBEEGOLF

Ingen av oss hade prövat på frisbeegolf tidigare och vi tyckte det var jättekul att gå runt banan som hade sju korgar. Alla kraftiga vindbyar blev en extra utmaning för oss. Trots detta och att vi var nybörjare gick det bra för oss alla och vi var jättenöjda.

NIPFJÄLLET

Andreas, Maria och Johannes gjorde en rundtur kring Nipfjället medan jag var tillsammans med Markus och David i hoppborgen, för att sedan möta upp dem vid foten av Lillnipen. Markus tycker om att bestiga fjället för det finns så många stenblock att hoppa på vid Lillnipens topp. Han, Maria och jag följde med honom upp, medan Andreas och Johannes var nöjda efter långturen och David föredrog att vänta i bilen. Från toppen kunde man tydligt se fjällen Städjan och Molnet.




AUGUSTI



ÅLANDSKRYSSNING

Margaretha och jag har inte träffat våra vänner från Handentiden sedan vi gjorde en mycket trevlig resa till Kroatien år 2012. Vi blev jätteglada då vi fick chansen att följa med på en Ålandskryssning. Lasse Larsson hade fått en kompensationsresa för en fallolycka på en tidare resa under året med Birka Cruises. Då det pågick en ombyggnad av Slussen fick vi gå en extra lång väg för att komma till båten. Som tur var hade vi gott om tid. På kvällen njöt de flesta av en rikt tilltagen skaldjursbuffé. Vi valde hälleflundra och choklaganasch med körsbär och hallon. Allt smakade mycket gott. På kvällen fick vi följa med Lasse och Helena till deras lyxhytt som rymde oss alla 12. Vi hade en trevlig stund och fick minnas gamla gemensamma minnen och vad som hänt sedan sist. På morgonen fick vi ta del av Lasses kompensation genom att bli bjudna på det där extra under frukosten. Margaretha och jag åt härligt goda och frasiga våfflor. Vi blev alla mätta av allt övrigt gott som serverades under frukosten. På dagen fick vi tillfälle att fortsätta vårt samtal från kvällen innan då vi satt vid sittgrupper intill bassängen på övre däck. Vi var båda mycket nöjda att återigen fått vara tillsammans med gamla vänner.

BLANDAD TILLGÅNG PÅ SVAMPAR

Efter en torr sommar gick jag ut i slutet av augusti för att se om det trots allt fanns svamp i skogen. Den enda jag hittade var en praktfull sopp. Den får sympolisera alla praktexemplar av Karljohan som jag hittade senare. Många var stora och saknade helt maskangrepp, vilket är ovanligt. Efter några regniga dygn gick jag ut igen och hittade ganska mycket trattkantareller. Det som såg ut att bli ett mycket dåligt svampår från början slutade med att vi fyllt på våra förråd av Karljohan och trattkantareller, men även med en del blandsvamp.


SEPTEMBER



DAVID 11 ÅR

David är förväntansfull inför sitt födelsedagsfirande och vilka skatter han ska hitta. Han får totalt 8 bilder på platser där det finns skatter gömda. Genom att låsa upp dörren och krypa runt under huset hittar han ett stort paket med legobitar.Under en tunna hittar han ritblock och tuschpennor och i jorkällaren hittar han korv och bananer till grillning. Ytterligare hittar han godis, festis, korvbröd, choklad och såpbubblor på 5 andra platser. Johannes och Markus får också bilder på platser där de kan hitta mat till festen. Förutom grillkorv och grillade bananer med choklad får David smaska i sig sin favorittårta, "Princesstårta".




HÄNDELSER 2016




FEBRUARI



SPORTLOV 2016

Under november och december var vädret mycket milt och nederbörden föll som regn. Efter nyår kom det en rejäl köldknäpp med 25 minusgrader på nätterna. Vi blev utan vatten då det blev en ispropp i pumpsystemet. Efter en mild period i början på februari lossnade isproppen och vi slapp smälta snö på spisen till diskvatten. Äntligen, lagom till sportlovet i vecka 9 fick vi ett härligt vinterväder med solsken som värmde på dagarna. De få skidspår som fanns på sjön var lättåkta och skidorna gled fint och skidstavarna fick bra fäste i den fasta snön. På måndagen tog jag en skidtur på förmiddagen och en på eftermiddagen, medan Margaretha under tiden passade på att njuta i solskenet.

SPORTLOV 1986 - ETT 30-ÅRIGT MINNE

Tyvärr har vi inga vinterbilder från den tiden som vi kan lägga ut på vår hemsida. Bilderna togs 2012 på en genomresa mellan Värmland och Järlåsa. Det mesta var sig likt.

Sportloven på 80-talet brukade vi tillsammans med pojkarna tillbringa i vårt torp i Norrbo, Nyhammar. Det blev myccket skidåkning. Ett spår runt vår äng och en backe mellan träden i vårt skogsskifte. Dagsturer till fäbodarna i Fjällmusberget, där vi gjorde våra egna backar och njöt av den sköna februarisolen medan vi åt smörgåsar och drack varm choklad. En apelsin smakade också gott.Vid några tillfällen tog vi bilen till naturreservaret i Gyllbergen där vi åkte förpreparerade spår. Vid något vindskydd brukade vi grilla korv och äta upp vår matsäck. De få gånger skogsvägen upp mot Fjällmusberget var snö- och isbelagd kunde vi med kälke och spark få bra fart nedför backen på återvägen hem. Sista dagen på sportlovet 1986 fick jag höra sorgemusik när jag satte på radion då jag skulle fixa frukosten. Jag förstod direkt att något hemskt hade hänt men det dröjde ett tag innan jag fick höra att Olof Palme hade blivit skjuten på öppen gata i Stockholms city. Vi blev alla tagna av sorgen och stämningen i bilen var dämpad på hemvägen mot Älvsjö.


SAMMANFATTNING - VÅREN



VÅREN

Det har inte blivit så många bilder tagna under våren då jag varit upptagen med mina förtroendeuppdrag och Margaretha genomgått en operation.

IMMANUELSKYRKAN.

Mina uppdrag har förlöpt som vanligt utom mitt engagemang i kaffestugan. Efter flera års planerande av en ombyggnad av kyrktorg och kök, var det äntligen dags att sätta igång byggnadsarbeterna i maj månad. Det har varit mycket inspirerande och intressant att ha fått vara med i förberedande planering. Det har i första hand gällt kökets funktion, utformning och inredning, men också att organisera kaffeserveringarna under ombyggnaden.

BARNKONFERENSEN

Jag var med som barnvakt åt våra barnbarn för två år sedan medan Andreas och Maria var ledrae på barnkonferensen. Inför årets barnkonferens i Kista under Kristihimmelsfärdsdagen fick jag erbjudande att vara som som ledare både i planeringsfasen och genomförandefasen. Temat var "Alla är lika men ändå olika". Vi fick följa Josefs liv som mobbad bror, invandrare i ett nytt land och återförenad med familjen genom förlåtelse.


JUNI




VI FIRAR VÅRT ZINKBRÖLLOP - 48 år

En underbar skön sommardag - dock inte lika varm som vår bröllopsdag 1968. Vi bestämde oss för att stanna hemma i vår egen vackra trädgård. Våra Iris och Vallmo blommade för fullt. Bäst att njuta av stunden. Vi ringde till affären i Järlåsa men de hade inga jordgubbar. Vi fick ta det vi hade hemma till tårtan - bananer och choklad. Vi satt i hammocken medan vi njöt av kaffet och tårtan. Vi försökte komma ihåg hur det var för 48 år sedan. Varmt var det, 27 grader. Det kom vi ihåg. Men detaljer som hur tårtan såg ut hade vi glömt.



JULI




UPPTÄCKTSFÄRD TILL PUKBERGET

Berget består av en mängd stora och mindre stenblock som är intressanta att klättra i och utforska.Bergets namn kommer från ordet "PUKE", som betyder ont väsen. I folktron har uppstått många sagor om jättar, troll, häxor, pukharar och pukbergsgubben. Från bronsåldern har man hittat en spjutspets och en hästtand i en grotta. Farfar som ibland är utklädd till trollet Klunk tog med sig Andreas o Maria med pojkarna Johannes, Markus och David, samt deras kusin Emil för att undersöka området. På vägen dit hade någon spikat upp en hästsko som skulle ge oss tur och hindra oss från olyckor på upptäckarefärden. Väl framme fanns det massor av större och mindre stenblock att klättra i. Ibland svårt att ta sig fram bland springor och gångar som stenblocken bildat. Efter mycket letande hittade pojkarna en mindre öppning som man kunde krypa in i för att hamna i en större grotta som man kunde stå i. Alla var nöjda med utflykten och några fick minnen med sig därifrån i form av skrubbsår. David ville gärna vara kvar ett tag till och blev ledsen då vi skulle åka hem. Det kanske blir ett nytt tillfälle i framtiden. Tryck på bilderna så förstoras de.



VI FRÄSCHAR UPP VÅR KÖKSTRÄDGÅRD

Under våren och försommaren har vi lagt ner lite extra energi på att förnya vår köksträdgård. Tyvärr tycks sniglar och ohyra gilla det mesta vi sått. De äter upp dill, persilja, bönor och sallad. Jordgubbarna får vi plocka innan de är helt mogna. Men med envishet och försådd lyckas vi få en del att överleva.

Gångarna mellan våra grönsakssängar har vi rensat från ogräs och plattorna har vi lagt om med singel längs kanterna. Dessutom har vi bytt ut några brädor som ruttnat. Vi känner oss jättenöjda med vårt jobb.





Vi har köpt några nya jordgubbsplantor. De röda blommorna är mycket dekorativa i vår köksträdgård. De ska enligt deklarationen ge bär under hela sommaren.Ska bli spännande och se hur det går.






De bönor som vi sått i våra trekanter har blivit uppätna. Bara några få har överlevt. De bondbönor vi har satt i bädden nedanför bergskanten har växt till sig mycket bra. De är bara lätt angripna av sniglar och ohyra.





Förra sommaren köpte vi ett äppelträd av sorten "Hedenlunda" när vi bodde ett dygn på Julitta Slott. Äppelsorten är framtagen på orangeriet som tillhör Hedenlunda slott i Flens kommun. Vi satte det utanför köksträdgården där det tidigare stått en stor gran. Det har vuxit till sig bra under våren även om det inte framgår av bilden.






Efter uppehåll med tomatplantering under några år köpte vi i vår några förplanterade tomatplantor. Vi skötte om dem med stor omsorg och lyfte in dem under nätterna. De växer bra och har nu några körsbärsstora gröna tomater. Vi ser fram emot att få avsmaka dem på eftersommaren.


IDRE FJÄLL

Jag hade länge drömt om att få göra en fjällresa tillsammans med barnbarnen. Den 23 juli gick min önskan i uppfyllelse. Andreas och Maria med barnen Johannes, David och Markus påbörjade tillsammans med mig resan till Idre Fjäll. Vi hade hyrt en lägenhet i turistanläggningen. På vägen stannade vi till i Nybrokyrkans sommarhem Gullnäsgården utanför Falun vid sjön Varpan.Maria hade bestämt träff med sin vännina Maria som var bröloppsvittne på Andreas och Marias vigsel i Mora. Markus hittade en massa spännande stenblock att klättra i, David sökte sig till lekparken och Johannes tog sig ett dopp i sjön. I Mora stannade vi till för att få ny energi på McDonald´s och i Älvdalen för att köpa mat Vi kom fram ganska sent på kvällen och fick hämta nyckeln i en låda inne i samhället. Lägenheten var rymlig och bra med tre sovrum och ett rymligt allrum. Till pojkarnas besvikelse kunde vi inte hitta någon TV. Vill du veta vad som hände sedan titta in på länken NATUR

GULLNÄSGÅRDEN
RAST I FALUN
ALLRUM
PLATS FÖR EGNA AKTIVITETER
LILLNIPEN
MOT VÅR FÖRSTA FJÄLLTOPP
LILLNIPEN
BALANSTRÄNING PÅ STENAR
STÄDJAN
FULL FART MOT TOPPEN
INOMHUSBASSÄNG
VARMT VATTEN o BUBBELPOOL
MINIGOLF
DAVID I FARTEN
HOPPBORGEN
ALLA TRE I RUTSCHKANAN
BOWLING
DAVID TRÄFFSÄKER
NJUPESKÄR
BALANSÖVNINGAR
NJUPESKÄR
PRICKEN ÄR JOHANNES
NJUPESKÄR
JOHANNES FOTAR FAMILJEN
NJUPESKÄR
EGET FÅGELLIV

AUGUSTI




GOFIKA - EKEBY BY

På väg till Uppsala har vi ofta passerat skylten "Ekeby by, Gofika, Söndagar". Sista söndagen i augusti blev det äntligen av. Vi stannade till för att fika. Radbyn med sin ringgata och sin mellangata är den by i Sverige som har bäst bevarat sin medeltida karaktär. En anledning kan vara att den är oskiftad. Byn består av ett 30-tal byggnader. Karlssongården som är från från 1700-talet är den äldsta av gårdarna. Sommartid serveras det kaffe med dopp i stugan. Brödet är bakat av medlemmar från Vänge hembygdsförening. Medlemmarna brukar dessutom turas om att tjänstgöra på söndagarna. Några av gästerna som också tillhörde föreningen slogs sig ner vid vårt bord och vi fick en trevlig pratstund tillsammans.Nöjda och belåtna efter att njutit av utsökt gott fika i trevligt sällskap fortsatte vi vandringen genom de fyra återstående gårdarna. En del var öppna och vi kunde titta in för att se på gamla bruksförmål. Utanför ringgatan fanns en smedja och ett soldattorp. Dessutom en väderkvarn av holländsk typ som vid flera tillfällen varit ur bruk bl.a. på grund av vingskador. Nyhet på området är grisar som betar. Stammen på ett ståtligt träd delade upp sig i sex stammar. Utanför soldattorpet fanns det äppelträd som dignade under alla frukter. Tänk om våra äppelträd kunde få lika riklig skörd.




GRÖNSSÖ SLOTT

På väg till vårt smultronställe i Skyttstennäs har vi ofta, då vi svängt av från E18, sett en skylt med namnet Grönsöö på. De två ö-na i slutet av namnet har gjort att man märkt skylten och väckt vår nyfikenhet. I höstas bestämde vi oss för att äntligen åka de 6 milen rakt söderut för att komma till slottet som ligger på en ö i Mälaren. Raka vägen visade sig vara en mycket krokig väg som bara blev smalare och smalare tills den slutade vid en stor äng som vi fick parkera på.

SLOTTET

byggdes 1607-1611 av riksrådet Johan Skytte. Året innan hade han gift sig med Maria Jakobsdotter Näf, dotter till Jacob Näf som varit ägare av Älvsjö Gård. Efter faderns död (stupad i krig) fick dottern ärva gården och då hon gifte sig med Johan Skytte blev han ägare till gården. Johan Skytte fick senare i livet, som förläning, Skytte Stennäs (i dag är namnet Skyttstennäs och också namnet på vår stugförening i Järlåsa)av Drottning Kristina. I dag ägs Grönssö slott av familjen von Ehrenheim.(bild 1-2).

SLOTTSPARKENKINESISKA PAVILJONGEN

Jag tar mig en skön avkopplande sittstund intill den vackra paviljongen intill Mälaren. Den byggdes 1786 och är inredd med snäckor och kallas därför också "Snäckhuset" (bild 7)

BRÄNNVINSBRÄNNERIET

I det gamla brännvinsbränneriet är ett café inrett där man kan fika eller äta en enklare lunch. Vi åt mackor och godbitar från den hemgjorda äppelkakan. (Bild 8)

ÄPPELODLINGEN

Sedan 1600-talet har man odlat traditionella äppelsorter i fruktträdgårdarna. Årets höjdpunkt är äppelskörden i oktober månad. Redan när vi kom ut ur Örsundsbro kunde vi se träskylten med texten "Äppelmarknaden" som pekade mot Grönssö. På vägen mötte vi fler och fler bilar och det var svårt att ta sig fram på den krogiga och smala vägen. Äppelträdgårdarna är Sveriges äldsta kommersiella odlingar och redan 1623 planterades de första träden. I dag kan man se äppelträd i prydliga rader i Renässansträdgården med äppelsorter av Åkerö, Signe Tillisch, Gravensteiner, Ingrid Marie och Aroma. En del av de plockade äpplena användes för att framställa den egna musten "Grönssömust" som bl.a. säljs på systembolaget. Vi köpte en halv kasse med olika äppelsorter och några flaskor must, samt äppelglögg. (Bild 9-11)

UTSTÄLLNINGSHALLEN

Vi kunde beskåda temautställning med prydnads och bordsporslin från Ostasien och Europa ur slottets samlingar men föredrog att titta på fotografen Jan Gustafssons nonfigurativa bilder av mat. Vi förvånades över hur vackra bilder det kunde bli detaljer från grönsaker, frukter, fisk mm. (Bild 12)
1 SLOTTET FRÅN FRAMSIDAN
2 SLOTTET FRÅN BAKSIDAN
3 SLOTTSPARRKEN MED DAMM 4 MOSSBEVÄXTA TRÄD 5 IHÅLIGT TRÄD
6 DROTTNING KRISTINAS LIND
7. KINESISKA PAVILJONGEN
8. BRÄNNVINSBRÄNNERIET MED CAFÉ 9. ÄPPELODLING
10. ÄPPELSORTEN ALEXANDER 11. ÄPPELSORTEN GRÖNSÖÖ 12. KONSTUTSTÄLLNING



HÄNDELSER 2015




JANUARI



KUL I SNÖN

I början på året fick vi uppleva härlig vinter på landet. Johannes och Markus rullade en jättesnöboll. Till sist fick Andreas och Daniel hjälpa till så att det blev en snögubbe (tyvärr ingen bild). I Lukas (grannpojke) kälkbacke var det full fart och på Strandsjöns perfekta glansis åkte Johannes, David, Markus, Andreas, Maria och farfar skridskor och spark.



FÖDELSEDAGSFIRANDE

Margarethas födelsedag firade vi med afternoon tea i trevlig miljö i tehuset Chaikhana i gamla stan. Margaretha och jag var de enda gästerna under hela eftermiddagen. Vi fick njuta av utsökt goda sandwichar och läckert smakande scones med olika marmelader.Vi fick smaka på olika tesorter och fick med oss hem en liten trevlig kasse med två olika tepåsar. När vi kom ut från tehuset kändes luften en aning råkall men att det var mitt i vintern fanns det inga tecken på.


MARS




VI FIRAR SVEN-EVERT SOM FYLLER 70 ÅR

Viaett hemligt bildbandfrån vår hemsida skickar jag ut en inbjudan till storfamiljen. Träffpunkten är biografen i Heron City. Vi köper godis och slår oss ner i sköna fåtöljer för att se filmen "Fåret Shaun". Filmen handlar om att Shauns listiga plan att slippa ifrån tråkiga sysslor på gården går helt fel i stället hamnar bonden i storstaden med minnesförlust. Då måste fårflocken och fårhunden Bitzer hitta en lösning på situationen, och samtidigt undvika att bli offer för en nitisk hundfångare. En mycket rolig och spännande film. Vi fortsätter till restaurangplanet där vi väljer våra favoriträtter från olika restauranger och slår oss ner vid ett gemensamt bord. Festen slutar med tårta och paj hemma i vår lägenhet. Med entusiasm och en förväntan av spänning ger Markus sin prsent till farfar. Det är en egenhändigt ritad teckning som talar om var skatten finns. Av storfamiljen får jag välja en av fyra upplevelse tillsammans med Margaretha Troligen blir det Julita Gård men vi avvaktar programmet som kommer i maj. På min födelsedag äter Margartha och jag en utsökt lunch i Långbro Värdshus. Margaretha äter strömming och jag kyckling. Därefter tog vi en tur till Zetas trädgård som inte kommit i gång med försäljningen på riktigt.Det var första gången efter hemkomsten från Kina som Alexander var tillsammans med familjen.

FEST IGEN

En vecka efter min födelsedag blev jag helt oväntat firad igen. Vänner hörde av sig via mail och telefon. Min bonussyster och storasyster från Åland kom för att gratta mig på landet. Hon var krigsbarn från Vasa i Finland som bodde c:a fyra år hos mina föräldrar i början på 40-talet.Denna period i hennes liv har satt djupa spår och hon kommer alltid ihåg mig och mina systrar när vi fyller år. Jag fick en vacker blombukett och en mycket personlig present som det bara finns ett ex av i hela världen. En klocka med mitt namn på som hennes son Lennart har tillverkat i sitt stenhuggeri i Mariehamn. Jag blev mycket rörd och stolt över klockan. Jag kan nu beundra den när jag sitter i soffan på landet och ser den på väggen mittemot


JUNI




GOTLANDSRESA

Efter en kall inledning på sommaren fick vi uppleva några härliga dagar på Gotland. Vi åkte på vår första pensionärsresa med Immanuel Senior till Hemse folkhögskola som var vår bas för våra utflykter 8-12 juni. Vi åkte runt på Gotland för att se på gamla kyrkor från 1200-talet, bondgårdar och uppleva den säregna naturen på ön. Tack vare det soliga vädret och utmärkt planering i trevligt sällskap fick vi vara med om eb minnesvärd vecka. En fylligare reseskildring finns under länken GOTLANDSRESAN


Kvicksilverbröllop

Vi brukar uppmärksamma vår bröllopsdag den 15 juni. I år fick vi problem att passa in vår 47-åriga bröllopsdag i ett fullspikat program. På förmiddagen skulle Margaretha till vårdcentralen i Älvsjö för att träffa en dietist. Under våren har det upptäckts att hennes blodsockervärde har blivit för högt. på eftermiddagen skulle hon till Sabbatsbergs sjukhus för att få sina ögon undersökta inför en förstående gråstarroperation. Jag skulle skriva under en ansökningshandling om bidragsom revisor för Bilda. Vi bestämde oss för att Victoria från Bilda fick möta upp oss på Jensens Böffhus för att få underskriften. Vi åt grillad kycklingfilé och New York cheesecake i lugn och trevlig miljö. Allt smakade gott även om vi saknade grönsakerna som förr ingick i maträtten. Utöver restaurangbesöket kommer vi att minnas den underbara gotlandsresan som vi fick uppleva några dagar tidigare. Bilden är tagen från Herrviks hamnrestaurang på östkusten. Mer information finns under GOTLAND

BLOMLÅDOR

Jag brukar ta hand om restvirke från olika byggprojekt. Då våra gamla blomlådor ruttnat sönder passade det bra att ta vara på det som blev över från golvläggningen föregående sommar. Kul och utvecklande. Det tog längre tid och var knepigare än jag tänkt mig. Det är svårt att ha lösningar på allt i förväg.



JULI


SKATTJAKT

Lite försenat firar vi Johannes som fyllt 10 år med en skattjakt. Det kända trollet Klunk dyker upp och berättar om en 10-åring pojke som för 280 år sedan bodde i Salinge by cirka en timmes promenad genom skogen från vår stuga. Pojken hette Erik och blev bonde som vuxen. På 1700-talet var det vanligt att bönderna också jagade. Skattjakten gick ut på att leta reda på vapen som påminde om dem på medeltiden. Av Klunk fick de veta att en skattkarta fanns att hitta under ledtråden "Flaggan är i topp för Johannes". Efter att pojkarna samlat poäng genom att meta, skjuta med vattenpistol, skjuta pilar, slunga bollar och kasta spjut fick Johannes leta reda på skatten som fanns gömd i en tårta.

SALA

Så snart det blev en solig dag i juli gjorde vi en shopping- och sightseeingtur till Sala. Ekeby dammar var en vacker oas i stadsparken. I dammarna kan man fiska gädda, abborre och regnbågslax. Intill dammarna låg en större lekpark med bangolf. Dammarna reglerar vattnet till lillån. Vid Aguelimuseet fanns en plats där man kunde slå sig ner bland blomsterprakten kring lillåns rofyllda vattendrag. Efter att ha snurrat runt ett tag i Sala kom vi fram till Sofielund som är Sala Missionsförsamlings sommar- och vandrarhem. Vi fikade och njöt i solskenet och den sköna och vackra miljön. För den som ville vara aktiv kunde spela mingolf. Sommarhemmet inköptes 1930 och de första åren fick församlingen en extra inkomst genom att sälja äpplen, bär och potatis från trädgården. Mer info går att få via länken SOFIELUND

ÅLANDSRESA

I slutet på månaden gjorde vi en kortare tur till Åland för att träffa min "Storasyster" Mari-Ann. Som vanligt tog hon väl hand om oss med husrum och god mat. En dag var hon en utmärkt guide då vi gjorde en utflykt till Sunds kommun med Kastelholms slott, Jan Karlsgården och Bomarsund. Vi stannade till för att titta på Smakbyn där Ålansd mest kända kock Michel Björklund står för maten och fortsatte sedan till Vårdö och Peggys Hantverk o Kafe. Vi fikade och smakade på det goda hemlagade kaffebrödet medan vi njöt av värmen från solen och den vackra utsikten över trädgården Mer information kommer att finnas under Åland på länken RESOR


SNIGELÅR

På försommaren sådde vi sallader, persilja och dill till sniglarnas förtjusning. Till och med satta plantor åt de upp på några dagar. Vi har aldrig sett så mycket svarta skogssniglar förr. Vi prövade med att plantera i stora blomkrukor och blomlådor med gott resultat. Placerade utanför dörren är salladen och persiljan lätt att nå och den blir inte uppäten.



AUGUSTI




UPPLEVELSE - JULITA

I 70-årspresent fick jag välja mellan olika upplevelser. Jag valde en resa till Julita med övernattning och måltider. I underbar högsommarvärme åkte vi till Julia 19-20 augusti. När vi kom fram åt vi goda landgångar med köttbullar och rödbetssallad i Café Julita Skans innan vi gick en guidad rundvandring i stora huset. Vi valde att bo på vandrarhemmet som vi fick disponera för oss själva. Vi kunde inta en enklare kvällsmat i matsalen och koppla av med lite TV-tittande innan vi gick till sängs. Vi sov otroligt skönt då det inte fanns några störningsmoment. På torsdagsmorgonen åt vi frukostbuffé i . Vi avslutade frukosten med att grädda våra egna våfflor. Mätta och nöjda gick vi en runda i skansenmuseet och tittade in i alla intressanta byggnader. Lunchbuffe intog vi i värdshuset. Vi fick smaka på många olika rätter med sill, potatissallader, grönsallader, kötträtter. Allt smakade utmärkt gott och var vällagat. Innan vi åkte hem köpte vi ett äppelträd och äppelcider.

JULITA GÅRD

Det fanns otroligt mycket att titta på i Julita. Vi skulle ha behövt ytterligare någon dag för att se allt. Varje byggnad hade sin egen historia att berätta. Under rundvandringen i stora huset fick vi beundra otroligt vackra möbler som var utsmyckade med intarsiainlägg. Det var gårdens egen snickare Henning Forsman som tillverkad dem i sin verkstad. För sin skicklighet fick han år 1905 en timpenning på 20 öre. I norra flygeln fanns köket för gårdens arbetare som saknade eget hushåll. Här serverades mat även till luffare. Sommartid finns Pettson och Findus på sin gård och låter barnen vara med att mata fåren och hönsen Mejeriet var arbetsplats för en maskinist, två pigor och en mejerska som var chef. Det finns mycker mer att skriva om och min förhoppning är att göra det under hösten






HÄNDELSER 2014



FEBRUARI



DET ENDA JAG VET

En extra bra bok är en bok som väcker minnen av egna upplevelser. Vi har just läst en som är skriven av Majken Öst-Söderlund som är uppvuxen i en liten by i Österbotten. Vi har fascinerats av hennes förmåga att ur ett barns perspektiv beskriva sina tankar, känslor och drömmar i förhållande till sin omvärld. Då hon vuxit upp i frikyrkomiljö berör en del av hennes tankar existentiella frågor som bl.annat "vad händer när jag dör?". Margaretha och jag är också uppvuxna i samma frikyrkomiljö som Majken och kände igen dåtidens värderingar. Blev du intresserad? Titta in på länken till Artos & Norma

LÄNKEN MELLAN MARGARETHA OCH MAJKEN

Plötsligt hajar Margaretha till. Helt otroligt. Det är ju min moster May jag läser om. Ibland brukade Majken bo hos sin morbror Karl och hans fru May. Hon kom ofta ensam med tåget från Bennäs till stationen i Kovjoki.På bilden står Margaretha framför sin mamma Ruths och moster Mays barndomshem i Kovjoki. Bilderna på stationen och tågvagnen är tagna från den plats Margaretha står på.




MARS



MINNEN VÄCKS TILL LIV

När Margaretha var i 50-årsåldern utbildade hon sig till synpedagog. Direkt efter utbildningen blev hon av barnomsorgen i Älvsjö erbjuden en assistenttjänst till Rena Yass som från födseln var blind. Det var som en ny värld öppnade sig för Margaretha. Hon fick nya intryck och värderingar. Tillsammans utvecklade Margaretha och Rena ett nära och berikande samarbete under Renas tid i förskolan. När det var dags för Rena att börja skolan fick hon en ny assistent och sedan dess har Margaretha och Rena bara ibland haft kontakt med varandra. Renas studentfest filmades och Margaretha fick vara med i ett litet avsnitt.

JAG SER DIG

Vi fick tips om att den film som Sylvelin Måkestad har spelat in under 5 år av Renas liv skulle visas på Bio Rio under vecka 10. Filmen är en dokumentär som ingår i "Tempo Dokumentär Festival" och producent är Stina Gardell. Det var mycket intressant att få följa Rena under gymnasie- och högskoletiden. Genom filmen fick vi leva oss in hur Rena såg på sig själv och sina möjligheter att leva ett självständigt liv. Hennes drömmar om att bli lärare väcker både förväntan och oro. Hon har behov av hjälp och stöd från föräldrarna men också behov att få fatta egna beslut och göra saker på eget sätt. Hon bearbeter sina tankar och känslor om gemenskap och ensamhet. Till hösten kommer filmen att visas på SVT. Ta vara på möjligheten att se den gripande filmen "JAG SER DIG". Vill du veta mer om filmen gå in på länkarna. FILMBASEN - MANTARAY FILM - TEMPO DOKUMENTÄR FSTIVAL




APRIL - PÅSKEN


EN KÄNSLA AV FÖRSOMMAR

Solen skiner från en klarblå himmel och värmer som en sommardag. Blåsippor och vitsippor blommar för fullt i trädgården och björken slår ut under helgen. Barnbarnen har klätt om till badbyxor och försöker undvika vattenstrålarna från slangen. Jättekul.

ÅRETS FÖRSTA UTOMHUSFIKA

I vår sker allting mycket tidigare än vanligt, barmark, första blåsippan, lövsprickningen och första utomhusfikat. Margaretha och jag njuter av vårsolen samtidigt som vi planer flyttning av möbler inför den förstående golvomläggningen i alla rum utom badrummet.

PÅSKBUFFÈ

Påskfestligheterna med buffé tillsammans med barn och barnbarn intar vi på långfredagen. Som framgår av bilden är pojkarna förtjusta i ägg.

MAJ


BAKSLAG

Sista dagarna med en känsla av försommar var som bortblåst då vi vaknade 1 Maj. Backsipporna slokade under snön. Vädret påminde om 1 Maj 1981 då jag var hemma några dagar pga Sveriges första bankstrejk. Framför garageporten låg ett lass med jord som måste kärras bort snabbt. Det blev dubbelt så jobbigt då halva kärrlassen var täckta av blöt snö. Bra motion men till slut var slänten på framsidan täckt av ett nytt näringsrikt jordlager.

BARNKONFERENS

Under Kristihimmelsfärdshelgen ägde Ekumeniakyrkans kyrkokonferens rum. Maria och Andreas var ledare på barnkonferensen. Jag fick följa med som barnvakt åt pojkarna. Det var jättekul och intressant. Jag fick se barn upptill 14-årsåldern som med liv och lust ägnade sig åt olika aktiviteter, som dramatik, dans, pyssel, rollspel, lek i parken. På avslutningsgudstjänsten fick barnen framträda med ett drama om Jerikos murar. Klicka på barnkonferensens logo så kommer du till avslutningsgudstjänsten och om du sedan flyttar fram inspelningen c:a 13 min så kommer du till barnkonferensens inslag.

JUNI


SKOLAVSLUTNING

I år var första gången jag fick vara med på barnbarnens skolavslutning. Maria, Markus och jag var med i Johannes klassrum. Klassen sjöng sånger på engelska med rörelser. En var huvud, skuldra, knä och tå. Det lät riktigt bra när de sjöng. Var och en fick en penna så att de kunde skicka ett semesterminne till fröken och så fick de berätta för alla föräldrar vad som var kul i skolan. Johannes sa utan att tveka. MATTE! Andreas var med David i hans klassrum. Sedan var det gemensam träff för alla klasser på skolgården med sång, musik och tal. Tur att vädret var så fint med en värmande sol. Kul att som gammal elev i skolan få vara med och uppleva gamla minnen. Nästa år fyller skolan 100 år. Det blir något att fira.

BLYBRÖLLOP

Vi firade vår 46-åriga bröllopsdag med en tur till Forsby Kvarn c:a 2 mil sydväst från vår stuga. Jag har i min släktforskning upptäckt att morfars farmor Maria Stina Ersdotter med sonen Johan Petter flyttade till kvarnen i Forsby i mitten av 1850-talet. Hon gifte om sig med mjölnaren Johan Forsström och sonen blev dräng på gården. Vi brukar åka dit ibland för att fira något trevligt. Det känns lite speciellt att få äta något gott och njuta av den vackra naturen i samma miljö som mina förfäder har gjort. Margaretha fick en känsla av sin hembygd i Österbotten då hon upptäckte "Finlands Vita Rosor".


NAMNCEREMONI-ZELTON

På väg mot Virserum kopplade vi av vid natursköna Rothults rastplats utanför Kisa. Vi hade blivit inbjudna till namnceremoni för Zelton som var son till Johan och hans sambo Marie. Vi var mycket glada över att ha blivit inbjudna och fick vara med om en trevlig ceremoni (se bild) och blev bjudna på utsökt gott och hembakt fikabröd i Hultanäsgården utanför Åseda. Efteråt var det fest hemma hoas Johan och Marie med smörgåstårta. Efter att bott solo i villan i flera år växte familjen snabbt till sex personer med Marie och hennes tre döttrar Alicia, Celine, Felicity och nyfödde sonen Zelton. Förutom att Johan visat prov på duktig konditor fick vi se att han var en skicklig snickare med en jättemysig inredd vind.



KIM TAR STUDENTEN

Vi firar Kim som tagit studenten. Som alltid när det är fest hemma hos familjen Storbacka bjuds vi på ett väldukat bord med läckerheter. Några av familjens vänner känner vi igen sedan tidigare tillfällen. Kul att Kims kusin Vendela och moster Victoria från Vasa var med på firandet.



MARTAS CAFÉ I LINKÖPINGS MISSIONSKYRKA

På hemväg från Småland stannade vi till i Linköping för att fika. Mina första söndagsskoleminnen hade jag från den gamla missionskyrkan. Pappa var ungdomspastor i församlingen i slutet av 40-talet. I dag är jag med i en kyrktorgsgrupp i Immanuelskyrkan som planerar ny verksamhet och nytt kafé på gamla innekyrktorget. Vi har som sommaruppgift fått i uppdrag att besöka olika kyrkkaféer och för mig kändes det naturligt att besöka Linköping. Personalen var mycket trevliga och tillmötesgående och jag fick en del bra tips. Margaretha åt en räkmacka och jag en köttbullsmacka. Mackorna smakade utsökt gott.



KUL HOS FARFAR OCH FARMOR

Efter midsommar stannande Johannes och Markus kvar hos farfar och farmor på landet. Trots att det var kyligt i luften ville Johannes hoppa på studsmattan och låta Daniel spruta vatten på honom. Något Johannes aldrig tycks få nog av. Vi gick ner till stranden en eftermiddag men det blev bara ett snabbt dopp för Johannes då vattnet var bara 16 grader varmt. Skattjakter är alltid spännande och även denna gång fick pojkarna med hjälp av en karta leta reda på lappar med bokstäver. Sedan skulle de med hjälp av bokstäverna lägga ordet batman.Efterråt smakade det jättegott med pannbiff, gräddsås, gele och lingonsylt.


MINIGOLF I MORGONGÅVA

När man är hos farfar och farmor hör det till med en tripp till Morgongåva för att spela minigolf. I år var det första gången som Markus spelade golf och premiär för Daniel på denna bana.Det var inte helt lätt att hålla klubban rätt och få bollarna dit Markus ville. Men det gick bättre och bättre. Efter hård kamp visade det sig att farfar vann knappt före Johannes. Det smakade gott med en glass efteråt och spännande att få sitta i en golfboll.


JULI


GÄSTSTUGORNA MÅLAS

Förra sommaren målade vi om stugan. I år var det dags att låta gäststugorna få en uppfräschning. Vi började i Maj och var klara i början av Juli.Det var mycket jobb med att tvätta och skrapa bort alger och gammal färg. Byte av vindbrädor var nödvändigt på ena gaveln. Jag hade fullt upp med att ordna ställningar som Margaretha säkert skulle kunna stå på. När det var dags att måla de svårare partierna fick vi även i år hjälp av Alexander. Det känns jätteskönt att vara klara med all målning och få sitta i lugn och ro i hammocken och njuta av vårt arbete.


SOMMARVÄRME

Efter en längre tids svalt sommarväder kom äntligen värmen till oss i början på månaden. Dags för säsongens första grillning. Grillspett och ungsstekt potatis och nyplockade jordgubbar och smultron till efterrätt. Skönt att kunna äta gott utomhus och njuta av varma sommarvindar.


SKATTJAKT

Johannes fyllde 9 år den 29 juni men det dröjde ett tag innan vi fick möjlighet att fira honom. Vi firade med en skattjakt. När han hittat den avlånga kistan med skattkartan blev det full fart. Han skulle hitta en present och några låtasassedlar. Han fick klättra upp på tak, fira ner en hink från ett träd, gräva fram en låda, leta efter flaskpost och mycket mera. Till slut hade han hittat 270 kronor i låtsassedlar som ham fick växla in till riktiga pengar. Vi festade med spagetti/nudlar, köttfärssås och hemmagjord glass (Tinas recept). Till glassen åt vi också nyplockade jordgubbar.


ETT SKÖNT KVÄLLSDOPP

Efter en varm dag är det jätteskönt med ett kvällsdopp vid i vår badsjö Strandsjön. Klockan är 8 på kvällen. Inga mygg. Det är 27 grader varmt i luften och 25 grader i vattnet. En stående paddlare tar sig fram över vattnet. Hoppsan det är ju nästan som om vi befann oss på en söderhavsö. Markus har plötsigt blivit mycket ivrig på att få bada i det varma vattnet. Kul! han har inte vågat tidigare. Farfar njuter också av det varma vattnet. Numera är det sällan han badar. Johannes får chansen att träna upp sitt bröstsim.


ÄNTLIGEN NYTT GOLV PÅ GÅNG

Den 24 mars godkände vi en offert från XL-Bygg i Enköping för golvläggning i samtliga rum utom badrum och byte av ytterdörr på baksidan. Tyvärr fungerade inte deras koncept med helhetslösningen leverans/jobb. Trots diverse påstötningar ville ansvarig för jobbdelen inte ge oss något startdatum. Till slut tröttnade vi och tog kontakt med Kenny Smedberg, Uppländsk Rörservice AB som är granne med Andreas på Strandsjövägen. Han åttog sig jobbet och den 28 juli kom Ilpo och Jimmy hit för att påbörja jobbet. Vi får stå ut med att bo i kappsäck ett tag och ha det rörigt omkring oss.


VÄXTHUSET BEHÖVER EN UPPFRÄSCHNING

När vi jämförde växthuset med övriga nymålade byggnader kände vi att vi också behövde måla om växthuset. Tyvärr blev det ett större projekt än vi förväntat oss. Nedre träpanelen hade delvis ruttnat och måste bytas ut. Tyvärr var även bakomliggande regler mer eller mindre uppruttna. En ny tröskel med underlag var nödvändigt att skapa. Efter mycket lappande lyckades ja få något att fästa panelen i. Vi hade sparat en del panel vid rivningen av gamla gäststugan som vi kunde använda. Med ny färg lyckades Margaretha få växthuset att ses nytt ut igen.



AUGUSTI


VÄRMEBÖLJA

Efter en ovanligt kall juni fick vi uppleva en värmebölja från början av juli fram till 11 augusti. Det var mellan 25-30 grader varje dag och dessutom några över 30 grader. Tack vare några kraftiga åskregn lyckades växtligheten överleva torkan. Gröna landet utanför gula gäststugen planterade vi år 2012 och har tagit sig enormt bra sedan dess. Vi har fått uppleva många sköna kvällar på badstranden innan solen gått ner.Senast vi hade en så skön sommar var 2003.


ÅRETS FÖRSTA SVAMP

Efter en torrperiod kom äntligen regnet i början av augusti. Trots många kraftiga regnskurar så var bäckfåror och kärr fortfarande utan vatten den 22 augusti. Marken var ändå tillräckligt blöt för att de första svamparna hade letat sig upp genom mossan. Tegelkremlan (se bilden) var rikligast förkommande och förvånansvärt fri från mask. Jag hittade även några mandelkremlor, kantareller, Karljohan och en mandelriska som är min favoritsvamp.




SEPTEMBER



DAVID OCH MARKUS HOS FARFAR OCH FARMOR PÅ LANDET

Andreas, Maria och Johannes åkte till Söderköping i början på september med Älvsjöungdomarn för att tillsammans med ungdomar frå Svenska kyrkan ägna sig åt rollspel i biblisk miljö. David och Markus fick vara tillsammans med farfar och farmor på landet. Tillsammans fick vi en lugn och avkopplande helg även om Margaretha och jag var trötta efteråt. Markus med sin fantasi byggde en golfbana och en koja tillsammans med farfar. Det var jättegott och mysigt att äta mellanmål i kojan. David föredrog att ägna sig åt dataspel på sin ipad. David och farmor fick en lugn stund tillsammans vid köksborddet då de åt mellanmål. David och Markus hade det mysigt tillsammans då de byggde en koja inomhus och satt en timme i den för att spela dataspel. Tyvärr fanns det inte plats för fotografen.

HÖST

Efter en varm sommar som fortsatte till helgen 20-21 kom plötsligt hösten. Dags att skörda det sista av bönor, ärtor och persilja. Vi fick för första gången skörda en vinranka från plantan vi sådde förra året. Kul eftersom vi såg det som en chansning att få vindruvor att mogna. Hösten är också en förberedelse för nästa år. Några av våra hallonbuskar har blivit för gamla och årets skörd var den sämsta på alla år. Dags att förnya med Mormorshallon, Risarp Dessert och Lloyd George. Våra gula Rudbeckior som vi haft i långa rabatten i många år flyttade vi till stenen utanför gäststugan.


VI FIRAR DAVID SOM FYLLT 8 ÅR

David fyllde 8 år den 14 september men vi firade honom först två veckor senare på landet. Då David är förtjust i korv och vispgrädde firade vi med grillkorv med bröd och till efterrätt med rulltårta, vispgrädde och björnbär. För att hitta presenterna fick David följa ett långt snöre med nycklar som han skulle ta med sig. Snöret slutade vid ett hänglås och det gällde att välja rätt nyckel för att låsa upp. Efter visst besvär att hitta rätt nyckel och vända den rätt i nyckelhålet fick han upp låset. Inne i matkällaren skulle han leta reda på paket och en skattkista med pengar. Det gick jättebra och med full iver öppnade David och Markus alla paketen. Det var ritblock, färgpennor, lego (brandchefens bil) och en stor spade att gräva dammar med vid badet till sommaren.



OKTOBER


BARA EN LIST KVAR

Nu är dörren till innegården på plats. Ilpo har återigen gjort ett utmärkt jobb. Tyvärr har det ojämna vädret med torka och regn medfört sättningar i dörren så den gick inte att stänga då jag for från stugan sist. Hoppas Ilpo har fixat det tills vi kommer upp igen. Kenny har lagt sista kakelplattan och har bara kvar att montera en list. Vi är jättenöjda med allt och får i höst njuta av av allt nytt.


SKÖN HÖST

Vi får uppleva en mild period 15-24 oktober med omväxlande regn och sol. När det är några soliga dagar passar vi på att kratta löv och sitta ute och koppla av med en fika. I skogen finns det gott om trattkantareller och jag plockar så mycket jag orkar bära hem och tills frysen blir full. En dag då det är lite kyligare åker jag till Sala för att hälsa på min gamla skolkamrat som är intendent på Aguélimuseet. Vi får en trevlig pratstund och upplever gamla minnen.



DEN VARMA HÖSTEN FORTSÄTTER

Det är den 28 oktober. Solen skiner och luften känns varm. Termometern visar på 16 plusgrader. Helt otroligt. Så varmt har det aldrig varit förut i slutet av oktober. Jag går en runda i Långbro Park och njuter av sol och trädens sista färgsprakande löv. Fram med kameran. Hoppsan batteriet är slut. Så förargligt när jag tänker föreviga denna vackra höstdag. Jag tar en runda dagen därpå och fångar upp färgnyanserna som påminner om sommarens värme med ett grönt Pilträd på en sommargrön gräsplätt, ett lövtäcke i skiftande färger på gräsmattan är ett tecken på höst och en avklädd ek avslöjar att det snart är vinter. Några änder simmar fritt fram i dammen innan isen kommer att begränsa deras rörelseförmåga.



HÄNDELSER 2013



JANUARI


DANIELS FEST

Något försenat firade vi Daniels 40-årsdag och hans Doktorsexamen i Teoretisk Filosofi. Vi hyrde bostadsrättsföreningens festlokal och bjöd på buffé. Det blev en uppskattad fest med närmaste släkten. Lokalen visade sig vara utmärkt att ha en släktträff i. Det kanske blir fler framöver.





MARS



VINTERMÖSSAN PÅ

Vi har upplevt några underbara vårvinterdagar i stugan i slutet på mars. Jag har fått chansen att åka skidor varje dag i välpreparerat spår.Solen har värmt och och glidet har varit utmärkt. Bilderna är tagna på långfredagen. Mellan träden kan man skymta skridskobanan som barnbarnen åkte på under sportlovet.



APRIL


LJUSARE BADRUM

Äntligen gick Margarethas dröm om ett fräschare badrum i uppfyllelse.

VÅRKÄNSLOR

Äntligen vår.Några snöfläckar påminner om den långa och kalla vintern. Skönt att få vara på landet och upptäcka alla vårtecken, första blåsippan, första snoken och första fikastunden i värmande vårsol.

TEATERBESÖK

I "Gamla Folkets Hus" i Kallhäll har Daniel och jag har fått uppleva en intressant och välregisserad teater som handlade om relationer, grupptillhörighet, mobbning och föräldrafrånvaro. Regissören Cannie Möller har lyckats få ungdomarna att blomma ut till fullfjädrade artister som kunde gestalta känslor att vara sviken, uthängd, övergiven och styrd. Allt var utmärkt genomfört. Till och med onödiga pauser var borttrollade. Alla som varit engagerade i teaterföreställningen kan känna sig stolta. Vi som är släkt med Paulina Storbacka känner oss extra stolta. Vi hoppas att kunna få se den igen på en DVD-inspelning. Om du trycker på logan får du se bilder och mer information om allt kring pjäsen.



MAJ


GRATTIS TILL NYA STUGAN

Daniel och Andreas med familj har köpt ett fritidshus i närheten av vårt. Det är en rymlig stuga även om en del rum är små. Mot söder finns en stor och härlig altan. Tomten är en lättskött skogstomt med träd som kan sågas ner till ved. Det finns flera sidobyggnader med bland annat en mysig gäststuga. Pojkarna har upptäckt en häftig koja som behöver förstärkas. När pojkarna får lust att gå till oss kan de göra det på egen hand genom att passera ett litet skogsparti.



JUNI



MINIRESA-SMÅLAND

Vi fick en inbjudan från Magnus och Agnes att närvara på deras sons dop den 1 juni i Mariakyrkan i Ljungby. Med glädje tackade vi ja och bokade sängplatser på vandrarhemmet i Södra Ljunga. Jag har många trevliga minnen från Gislaved som ligger några mil från Ljungby. Det kändes naturligt att på nervägen stanna till i Gislaved och uppleva gamla barndomsminnen. På hemvägen stannade vi till i Linköping för att se var jag bodde då jag tog mina första stapplande steg i livet. Mer om resan hittar du HÄR under resor

BJÖRN PETER DÖPS

Mamma Agnes med sonen Björn Peter i sin famn. Bakom står pappa Magnus. Till höger står faddrarna Thomas och Johanna med dottern Lova. Magnus och Thomas är söner till min Syster Britt-Marie.

GISLAVED

Mitt barndomshem och min skola i Gislaved i början på 50-talet.

VANDRARHEMMET I SÖDRA LJUNGA

Vi bodde i prästgården som blev vandrarhem på 30-talet. I huset (en äldre prästgård) intill föddes Per Henrik Ling (kallad svenska gymnastikens fader)


SAFIRBRÖLLOP

Vi började fira vårt 45-åriga bröllopsdag 15 juni genom att åka till Sätra Brunn utanför Sala. Sätra Brunn är en gammal kurort med anor från tidigt 1700-tal. Provincialmedicus Samuel Skragge i Västmanland kom till brunnen år 1700 och upptäckte det hälsobringande vattnet. Han lät bygga brunnshus, badstuga, kyrka, sjukhus och logement. Det blev snabbt ett populärt rekreationsställe för människor från olika samhällsklasser. Societeten byggde sommarställen intill brunnen. Husen finns fortfarande kvar och bär namn efter de som en gång byggde husen. På området finns över 100 byggnader. Alla med min sin egen historia. När vi skulle åka hem upptäckte vi försent att vi hade kunnat gå en guidad tur. Det får vi ta nästa gång. På hemvägen passerade vi Måns Ols som är en mycket trevlig retaurang vid sjön Långforsen. Intill ligger ett kallbadhus och en barnvänlig sandstrand. Det finns också möjlighet att hyra kägelbanan, kanoter och trampbåtar. Vi avslutade firandet hemma i stugan. Se collage.

SÄTRA BRUNN

Vi åt en tvårätterslunch medan vi pratade om gamla minnen och försökte komma ihåg hur det var för 45 år sedan. En del kom vi ihåg medan mycket var glömt. Både förätten som var en enkel buffé och huvudrätten som bestod av rostbiff och potatissallad smakade gott. Dock hade vi önskat en annan huvudrätt. Lata dagar brukar vi köpa hem färdiglagad i form av det vi blev serverade. Till maten drack vi kolsyrat brunnsvatten. Smaken passade bra ihop med maten. Vi avslutade lunchen med en fika i utomhus. Det var skönt i solen även om det inte var lika varmt som den dagen vi gifte oss (27 grader). I intilliggande apotek (se bild) köpte Margaretha nyponpulver mot sin atros. Enligt apotekaren skulle det vara ett undermedel. Vi fortsatte med en promenad i den lummiga parken med sina urgamla träd.

MÅNS OLS

På hemvägen upptäckte vi den vackert belägna restaurangen "Måns Ols" med en barnvänlig badstrand. Vi slog oss ned och njöt av utsikten medan vi åt glass. Vi ser fram emot att få återse mina klasskamrater från realskolan på denna plats om en månad.

JORDGUBBSTÅTRA

Det har blivit en tradition att äta Margarethas utsökt goda jordgubbstårta till kaffet. Vi prövade att sitta ute men det var lite kyligt på kvällskvisten och så hade myggen börjat komma fram så vi flyttade inomhus. Vi var mycket nöjda och belåtna med dagen.


GLAD MIDSOMMAR

Två glada midsommarfirare ut på tipspromenad med många kluriga frågor. En barnfråga var "vilken av följande är en sjö, Kattegatt, Hjälmaren eller Östersjön". David och Markus dansar med mamma kring midsommarstången. Det var en fantastiskt fin sommardag med sol från en molnfri himmel. Mycket lämplig för en buffé i trädgården på 41:an (glömde ta fram kameran).


JOHANNES 8 ÅR

Vi firade Johannes 8-årsdag på landet med Margarethas hemmagjorda tårta. I present fick han en cykel. Han lärde sig cykla för två år sedan när vi var på Öland och hade hyrt en stuga i Mörbylånga där det fanns cyklar att låna. Sedan dess har det inte blivit så mycket cyklande. Våra gröna och mjuka gräsmattor är ett utmärkt ställe att träna upp sig på. Ibland kan det vara bra att få pengar. Då kan man köpa vad man vill.




JULI




SLUT PÅ OGRÄS

Det har blivit jobbigare och jobbigare att hålla ogräset borta från vår grusgång. Vi bestämde oss för en grundlig borttagning av ogräset genom att gräva upp gången bit för bit och separera ogräset från sanden genom ett nät. För säkerhets skull la vi en täckduk över sanden innan vi bredde ut två lass gårdssingel. Vår förhoppning är att i fortsättningen ska vi vara befriade från ogräsbekämpning i flera år framöver.


STORASYSTER PÅ BESÖK

Vi fick besök av min storasyster Mari-Ann med dotter Maria och barnbarnet Noa (drygt 6 månader gammal). Mari-Ann bodde (krigsbarn från Finland) några år under kriget hos mina föräldrar Helge och Aina. När jag var i Noas ålder flyttade Mari-Ann hem till sin mamma Ingeborg. Vi är mycket glada och tacksamma för att Mari-Ann har önskat behålla kontakten med oss genom åren. Maria bor i Uppsala där hon är lärare på högstadiet. Det var första gången vi fick träffa Marias son Noa. Han var en pigg och nyfiken gosse som ville se på allt som hände omkring honom.

TREVLIGT SLÄKTBESÖK

I slutet av månaden kom min syster Kerstin och hennes man Ingvar från Vadstena för att hälsa på oss. Vi fick några trevilga dagar tillsammans i bästa tänkbara sommarväder. Det var första gången som de fick möjlighet att hälsa på Andreas med familj i deras nya fina stuga. Ingvar passade på att följa med pojkarna till badet för att bada i det varma vattnet (24 grader). Vi satt utomhus och åt gott medan vi pratade om gamla minnen.


GODA BÄR

Vi har en fantastisk tomt med alla bär. Förutom odlade som jorgubbar, gula och röda hallon har vi smultron, skogshallon och blåbär. Det blir extra gott att äta blandade bär till glass, grädde, mjölk eller koka blandsylt på bären. Det har varit en varm och torr sommar som har givit en något sämre skörd än vanligt. En del buskar och plantor har torkat bort.



AUGUSTI



STUGAN FÅR NY GUL FRÄSCH FÄRG

Margaretha har länge drömt om att få måla och leva ett mera spännande liv. Äntligen blir det av. Den gula färgen på stugan har bleknat och stora flagor lossnat. Några vindskivor har ruttnat och måste bytas ut. Sven-Evert har byggt några bockar för att underlätta klättringen. För att nå högst upp krävs en ny stege. Alexander och Daniel hjälper till på de höga höjderna. Det känns jättebra. För Margaretha är det ändå tillräckligt spännande och klättra på bockarna.

FÄRDIGMÅLAT.

Efter tre veckor är det färdigmålat. Vi har haft tur med vädret. Sol varje dag. Nästan för varmt ibland. Det var mer att göra än vi tänkt oss. En fönsterruta sprack då vi skulle torka bort överflödig färg. Oj! Oj! ett sånt besvär vi fick att byta ut fönsterrutan, men kul med lite utmaningar. Vi var jättenöjda med vårt jobb och på bilden kan vi se en mycket glad målare som är på väg ut för att beundra resultatet.

VI FIRAR.

Nöjda och glada åker vi till Forsby kvarn för att fira. Min morfars pappa Johan Petter flyttade som 15-åring (år 1850) till kvarnen tillsammans med sin mamma Maria Stina som varit änka i 15 år. I Forsby gifte Maria Stina om sig (år 1850) med Johan Forsström som var mjölnare på kvarnen. I dag är kvarnen ombyggd till ett kafe som på fredagar serverar tvårätters middag. Till huvudrätt åt vi varmrökt lax, wokad spenat, ugnsrostade tomater, hemlagad majonnäs och färskpotatis och till efterrätt hallonbjörnbärspaj med hemlagad vaniljglass. All mat var lagad med omsorg och smakade utsökt gott. Vi kopplade av och njöt av stunden och jag kunde se en stor och gammal ek som växte utanför fönstret och mina tankar skenade i väg och tänkta att i denna ek hade kanske Johan Petter en gång klättrat i. Kvarnen ligger mycket vackert intill dammen och forsen.


SEPTEMBER



FAVORITBLOMMA

Vår orkidé blir bara vackrare och vackrare med åren. För varje åt tillkommer en stängel och dessutom har den fått barn i år. Härligt med en krukväxt som blommor under hösten och under en längre tid

DAVID 7 ÅR

David blir firad med en tipspromenad och en skattjakt.David klarar galant frågan om Blixten McQueen. Han tycker det är häftigt med alla guldstenar som han hittar. David och hans bröder Johannes och Markus träffar på några intressanta figurer under skattjakten. En är skogstrollet "Klunk". Vill du veta mera om den spännande skattjakten om Bamse och bröderna Bus, kan du trycka HÄR. Ha tålamod det kan ta tid att ladda ner filen.


OKTOBER



ÄNTLIGEN LITE SVAMP

Vi har upplevt det sämsta svampåret sedan vi köpte vårt drömställe för 15 år sedan. Det har varit en varm och torr sommar. Jag hade bara hittat några enstaka svampar tills i början av oktober. Det blev dock den enda skörden för året för sedan frös svamparna under några köldnätter.


VÅR-HÖST-VINTER

En vacker solig, men kylig dag i början av oktober fick jag en känsla av höst, vinter och vår. Det hade varit kallt några nätter och isen hade börjat lägga sig på sjön. Solen strålar glittrade mot höstens alla färgnyanser. Fröullens vita tussar på sälgen väckte vårkänslor. Troligen var det en Jolster (buske eller litet träd) som med sin vita tussar kan lysa upp i höstmörkret. Förr använde man fröullen till garn. Busken/trädet har kallats för "Det svenska bomullsträdet".


BARNVAKT-SLÄKTTRÄFF-I FÄDRENS SPÅR

Den 5-8 oktober gjorde jag en fantastisk resa genom 6 generationer. Jag hade kul tillsammans med barnbarnen David och Markus. I Vadstena och Virserum träffade jag mina systrar och vi berättade gamla barndomsminnen. Jag passade på att besöka mitt barndomshem i Högsby och min pappas barndomshem i Böta Kvarn. Dessutom tog jag chansen att pröva på hur det kändes att trampa marken där mina förfäder gått och bott.

BARNVAKT

Nej! nej! nu får det räcka. Inga fler foton. Vi har fått nog. Jag lekte med barnen under tiden som Andreas och Maria pratade rollspel under en konferens I Skänninge församlingshem. Det fanns gott om utrymmen att gömma sig i. Lite spännande blev det också då vi letade upp mörka skrymslen i källaren.Det fanns många olika pussel att lägga. En del var nyheter för pojkarna. När det blev dags för dataspel och DVD-filmer kunde jag koppla av i soffan. Markus höll koll på mig så varje gång jag var på väg att slumra in stötte han till mig. Söndagens gudstjänst i kyrkan blev för mycket för David. Han ville ut och röra på sig. När han väl kommit utanför portarna satte han full fart bort från kyrkan. Varje gång han vände sig om och såg att jag inte kom ikapp honom, skrattade han så gott. I sista stund, innan konditionen tagit slut på mig var jag ifatt honom. På eftermiddagen besökte vi Kerstin och Ingvar i Vadsten där vi njöt av en utsökt god middag. Det var första gången som Andreas med familj besökte Kerstin och Ingvar i deras nya bostad. En bostad som vi alla tycker är ett lyft från den gamla.

SLÄKTTRÄFF

Jag stannade kvar en natt till i Vadstena och vi hann med att prata om gamla minnen från vår barndomen. På måndagen fortsatte jag till Virserum, där jag fick gott om tid att prata med Britt-Marie om både nutid och dåtid. Thore låg inne på Oskarhamns sjukhus för utredning av diabetes. Vi bestämde att jag skulle hämta hem honom dagen därpå då jag ändå var i trakten.Då en del samtal handlade om fafar/farmor och morfar/mormor har jag valt några kort på dem. Det första är på farfar Albert och farmor Selma och det andra är på morfar Emerick och mormor Signe med sina tre flickor (fr.v. vår mamma Aina med systrarna Birgit och Hellen).

BÖTA KVARN

Jag hade bestämt träff med nuvarande ägaren till kvarnen i Böta, Agne Blom. Jag blev myckel väl emottagen av Agne och hans fru Maj, samt dottern Christina och hennes man Lars. Vi fick ett mycket intressant samtal. Till min glädje kände han till flera av mina släktingar. Kul att få information om släktingar jag aldrig träffat. Efteråt har jag i min släktforskning hittat en gemensam syssling med Agne, Bo Göran Lagerman vars söner jag ofta har lekt med, då de bodde på Långbro gård på 50-talet. Min farfar Albert Gustafsson föddes 1884 i Böta kvarn där hans pappa Gustaf Fredrik Petersson var mjölnare. Efter Gustafs död övertog sönerna Frans Emil, Axel Alfred och Albert mjölnarskapet i tur och ordning. Kul att kvarnen (under reparation) och tillhörande såg fanns kvar.

GRYSSEBO

Jag besökte den plats som min farmor bodde på året innan hon gifte sig med Albert. Visserligen fanns inte mycket kvar av huset som hon bodde i. Det är ändå det mest påtagliga minnet jag har hittat av farmor från hennes uppväxttid med föräldrarna Johan Fredrik och Emma Charlotta. Platsen är numera ett naturreservat pga den säregna naturen (bl.a. rik på fjärilar). För mig var naturen ogästvänlig med alla buskar och snår, samt alla stenare som blev till en fallgrop för mig. Plötsligt när jag satte ner vänster ben på det jag trodde var säker mark föll benet ner i ett litet halvmeterdjupt hål. När jag drog upp benet från det trånga hålet blev skon kvar (lyckades dock få upp den med handen). Minnet från Gryssebo blev ett stort skrubbsår på smalbenet. Första bilden är en vy över det svårforcerade snöbärssnåret. Andra bilden är resterna från bostadshust och tredje från ladugården.


DECEMBER




NYA KÖKSLUCKOR

Skåpluckorna i köket hade börjat se slitna ut och vi stod inför valet ommålning eller nytt. Det blev nya luckor och vi kontaktade Härjedalskök. Ett mycket bra val. De höll tidsplanen och gjorde ett bra jobb. Lagom till jul hade vi ett nytt kök med fräscha vita köksluckor, en ny spis och en diskmaskin. Det var precis på håret att vi lyckades pressa in diskmaskinen utan att behöva byta ut diskbänk och alla underskåp. Som det framgår av bilden jäser det bra i ugnen (pannkaka).



JULEN



JULGRANSBEKYMMER

De senaste åren har vi inte haft någon intagen gran på landet. I år bestämde vi oss för att ta ner granen som stod på jordkällaren. När den var nersågad och det var dags att placera den i julgransfoten kunde vi inte hitta den I stället gjorde jag en gammaldags julgransfot i trä. När vi satte i kontakten till julgransbelysningen så tändes inte ljusen. Efter att julgranen stått inne i ett dygn fick Daniel en allergisk reaktion och det var bara att du ut den och ställa den på baksidan där den fick stå utan dekoration. I stället tog vi in en liten gran som fick stå på bordet och den blev utsmyckad med karameller. Till 1:a advent hade vi köpt julgransbelsysning för utomhusbruk till en fin liten gran på rot. Trevligt...vi fick i alla fall njuta av ljusklädd gran.


JULBORDET

Det är alltid trevligt med något nytt till julbordet. Vi hade upptäckt att Järlåsa hembygdsförening anordnade en julbasar vi brandstationen några helger före jul. Vi åkte dit och gjorde några fynd, bl.a en liten sopkvast till utetrappan som vi saknat en tid. Vi köpte också rökt älgkött och varmrökt röding från Dalarna. Det blev utsökta goda rätter till julbordet som Margaretha, Daniel, Alexander och jag fick njuta av.

BAMSES SKATTKISTA

De senaste åren har vi inte haft någon intagen gran på landet. I år bestämde vi oss för att ta ner granen som stod på jordkällaren. När den var nersågad och det var dags att placera den i julgransfoten kunde vi inte hitta den I stället gjorde jag en gammaldags julgransfot i trä. När vi satte i kontakten till julgransbelysningen så tändes inte ljusen. Efter att julgranen stått inne i ett dygn fick Daniel en allergisk reaktion och det var bara att du ut den och ställa den på baksidan där den fick stå utan dekoration. I stället tog vi in en liten gran som fick stå på bordet och den blev utsmyckad med karameller. Till 1:a advent hade vi köpt julgransbelsysning för utomhusbruk till en fin liten gran på rot. Trevligt...vi fick i alla fall njuta av ljusklädd gran.




HÄNDELSER 2012



JANUARI



AJ! AJ! AJ!

Vi var alla sjuka i hög feber veckan före jul och julfirandet blev lite avslaget. I stället såg vi fram emot nyårsfirandet på landet. Men vad hände. Jo, dan före nyårsafton bar Margaretha på Markus nedför yttertrappan och plötsligt halkade hon så olyckligt att hon fick ett brott på höger fotknöl och sträckning i knäet. Markus blev rädd men klarade sig utan blessyrer. Det var bara att åka till Akademiska i Uppsala och få foten gipsad. Någon större festyra blev det varken under nyår eller Margarethas 70-årsdag. Skönt att ha sin gamla stickade mössa kvar som kunde ge lite skön värme till foten.

MARGARETHA FIRAS

Med höger ben och fot i gips blev Margarethas 70-årsdag en lugn och enkel tillställning. Andreas och Daniel dök oväntat upp sent på onsdagskvällen före födelsedagen. Vi fikade, småpratade och överräckte vår gemensamma present.Alexander kom hem på födelsedagen och vi åt middag tillsammans. Kanske det blir något firande fram i vår då Margaretha kan röra sig igen

PRESENTEN

Vi hade anlitat min klasskamrat Åse Danell från realskoletiden som målat av vårt drömhus i Järlåsa.Efter realen utbildade han sig på konstfack och har sedan ägnat hela sitt liv åt konsten. Tavlan är upphängd i sovrummet och en titt på den väcker trevliga minnen och längtan till landet.





MARS



VÅRKÄNSLOR

Oj! oj! va skönt! Äntligen kan vi åka till landet båda två. Det är den 27 mars och Margaretha har inte varit på landet sedan hon bröt foten dan före nyårsafton. Hon har gått på regelbunden sjukgymnastik och kan nu klara av att röra sig kortare stunder utomhus, t.ex följa med till affären.Vi kom fram på eftermiddagen och möttes av härligt vårväder. På kvällen satte vi oss på trappan med var sin kopp kaffe. Vi njöt i fulla drag. Alldeles vindstilla, några fåglar kvittrade in våren och luften var ljummen och doftade vår. Det gäller att ta vara på stunden. Vi har hört att det ska bli kallare igen...men det ska ändå bli skönt att stanna några dagar på landet.


APRIL



KUL PÅ TOM TITS

Johannes, Daniel och jag åkte till Tom Tits en mulen och kulen dag. Det var full fart på Johannes hela tiden. Jag hade tänkt att ta en del kort men när jag ställt in kameran och skulle trycka på knappen var Johannes borta. Favoritstället var klätterväggen. Han var med om att sätta dagens rekord på släkta lampor. Han kände sig jättestolt då det ropades ut i högtalarna.Pröva på vattenhjul och göra såpbubblor var också kul.


MAJ



UTFLYKT TILL SIGGEFORA

Vi åkte till Siggeforasjön för att se på vitsippor. Tyvärr hade vi glömt bort hur långt bort vitsippsbackarna låg så vi stannade i stället till vid en klipphäll som var solbelyst. Margaretha vågade inte gå längre med sin skadade fot som ännu inte var helt läkt. Vi tog fram vår matsäck som bestod av nybakta baguetter med härligt gott pålägg och saft som dryck. Vi satt i solen och njöt och såg de första sömndruckna humlorna flyga omkring och en hamnade i mitt saftglas. På återvägen tog vi det lungt och beundrade den vackra naturen och solen som letade sig fram mellan träden och gav skönhet åt växtligheten. Andra som vaknat till liv var citronfjärilarna som flög omkring i grupper.


FÖRFÄDERS MARK

På hemvägen tog vi en omväg via Uggeltorp. Här bodde morfars morfars far Eric Ersson med hustru Cajsa Eridsdotter och barnen Caisa, Christina, Eric, Petter och Anna åren 1808-1815. Äldsta fallfärdiga huset byggdes 1824. Under tegelpannorna fanns stickspån (I Österbotten kallade pärtor. Margaretha har som flicka varit med om att tillverka pärtor). Att belägga taken med stickspån blev mycket vanligt fr.o.m mitten av 1800-talet. För att de skulle hålla längre beströks de med tjära. Tidigare hus har varit placerade en bit ut på ängen (bild 4). Margaretha hittade en tidning "Missionsförbundet" från 1923 utanför ett av husen (bild 2). Den handlade om missionen i Kina och Indien. En mycket intressant läsning.


SÄVA KVARN

När vi 1998 köpte vårt fritidshus i Järlåsa hade vi ingen aning om att morfars förfäder kom ifrån omkringliggande trakter. På hemvägen till Fruängen tog vi en liten omväg via Säva Kvarn (utanför Örsundsbro) där min morfars far Johan (Jan) Petter Johansson var arrendator och mjölnare 1862-1872 och gift med Margareta Charlotta Eriksson. I en tragisk olycka hade deras 2-åriga dotter Hilma Maria drunknat i kvarnrännan.

GÄSTFRIA ÄGARE TILL KVARNEN

Till vår glädje fick vi se att kvarnen var mycket välbehållen. Martin och Marianne som numera är bosatta intill kvarnen och ägare av kvarnen var mycket gästfria. Martin visade mig runt i kvarnen. Det var en mycket speciell känsla att få kliva in i kvarnen och se hur morfars far hade haft det i mitten av 18-talet. Nuvarande kvarn var från 1850-talet och hade varit i bruk till 1983. Kvarnen ligger i en naturskön dalsänka vid Sävaån. Den delvis igenvuxna dammen har tidigare varit en liten sjö.


LEK OCH ALLVAR

Det är jättekul att hjälpa farfar på landet. Här har pojkarna hjälpt till med att fälla en 16 meter hög gran. Efter ett tag tyckte David det var mer spännande att gömma sig i grannens skjul som syns i bakgrunden. När granen var kvistad och kapad i bärbara längder var det dags för lite lek, kasta boll, gräva i sanden och svinga sig i repet.


3 BALKANLÄNDER

I månadsskiftet maj-juni upplevde vi några fantastiska dagar i Kroatien-Bosnien och Hercegovina-Montenegro tillsammans med våra vänner från Handen på 70-talet. Vi bodde på ett pensionat med utmärkt service i det lilla pittoreska samhället Stikovica en mil nordväst om Dubrovnik. Därifrån gjorde vi utflykter till de gamla städerna Dubrovnik, Mostar och Kotor med anor från medeltiden. Det var mycket intressanta och turistvänliga städer. Alla tre upptagna på UNESCOS världsarvslista. Det var ett utmärkt resmål för oss pensionärer som önskade oss intressanta aktivlteter, sol och bad i avkopplande miljö och trevligt sällskap. Mer om resan kan du läsa om under RESOR

JUNI



DEGEN FÄRDIGJÄST-UGNEN GICK SÖNDER-VAD GÖR MAN?

Jag skulle just baka ut degen till brödbullar då ugnen "pajade". Det kanske går bra att baka i mikrovågsugnen. Bäst att testa först. Jag lägger några degklimpar i bakformar och stoppar in i mikrovågsugnen. Efter några minuter gick även mikrovågsugnen sönder. Vad ska jag göra nu? Kasta all degen? Jag testar med att grädda brödbullarna i en stekpanna med lock. Det gick ganska bra men det var svårt att hitta rätt temperatur på plattan och inte fick det rum med så många i taget i pannan. Margaretha föreslår att jag ska frysa in degen. Jag är mycket skeptisk. Kan verkligen degen jäsa efter att den varit fryst. Jag tycker att det är värt ett försök och några dagar senare när jag tinat upp degen visar det sig att den jäser riktigt bra och vi får smaka på härligt gott nybakt bröd.

44 år

Vi vaknar till en underbart vacker dag. Inte ett moln på himmelen. Vi tar vårt morgonkaffe i trädgården och njuter av värmen från solen. Vi minns den 15 juni för 44 år sedan då vi gifte oss. Det var också en mycket vacker och underbar dag...men ännu varmare. Vi fortsätter minnas vår bröllopsdag med lunch i Heby värdshus och senare på dagen med eftermiddagskaffe och härligt god jordgubbstårta hemma i trädgården. Vi upptäcker att vårt minne har börjat svika oss. Det är inte många detaljer vi kommer ihåg...bara att det var en lycklig dag i våra liv och att vi blev serverade varm soppa som förrätt under middagen. Kanske inte det bästa valet en varm sommardag.


VI FÖLJER SPÅREN EFTER PELLE SVANSLÖS TASSAR

Vi besöker Pelle Svanslös och hans vänner i Åsgränd. Gatan ligger på övervåningen i Pelle Svanslös hus. Markus serverar kaffe i Pelle och Majas och de tre kattungarnas källarglugg. Johannes leker och klättrar i källargluggen som tillhör Måns, Bill och Bull. David är svår att hitta. Vi letar och letar och till slut får vi en skymt av honom i poliskonstapels fängelse. Vi får alla följa Pelle svanslös i spåren efter hans tassar genom gator och gränder. Samtidigt får vi höra en spännande berättelse om hans liv. Den trivsamma familjeutflykten är anordnad av Brännkyrka församling och Älvsjökyrkan.



JULI



ACK VÄRMLAND DU SKÖNA

Vi upptäckte ett specialerbjudande som medlemmar i OKQ8 om en lillsemester med halvpension på hotell i Sunne. Tyvärr var det alltför attraktivt så när vi ringde var det redan fullbokat. I stället hittade vi ett vandrarhem i Medskog (Östra Ämtervik) som vi stortrivdes i. Därifrån gjorde vi utflykter till de kända turistplatserna Mårbacka och Rottneros. Vi upptäckte också nya vackra och intressanta pärlor som minneslunden vid Sunne kyrka, Tossebergsklätten med fantastisk utsikt över Frykensjöarna och Erlandergården (Tages hem och skola) i Ransäter. Mer om våra upplevelser kan du hitta under RESOR.

>

VÅRT GAMLA TORP

På hemvägen från Värmland tog vi en omväg via Dalarna. Vi ville gärna se hur vårt gamla torp i Norrbo, Nyhammar såg ut.Vi köpte det i november 1966 och var sedan i släktens ägo fram till mitten av 90-talet. Vi tillbringade sportloven på torpet med skidåkning och somrarna med bad i Norsen och hafstjärn. Hallonplockning på skogshyggen. När vi alla hjälptes åt kunde det bli 20-40 liter. En del svampplockning blev det också. Pappa helge byggde om den vitkalkade delen av boden till boende. Margaretha och jag bodde på nedre delen och pojkarna på loftet. Brygghuset till vänster på översiktsbilden byggde pappa och jag om till gäststuga en regnig och åskrik sommar.

LINDESBERG OCH NORA

Efter vår nostalgitripp till Dalarna fortsatte vi vidare genom Kopparberg, Lindesberg och Nora. I Kopparberg stannade vi till vid den otroligt vackra kyrkan. Tyvärr var den lite för mörk inomhus för ett fotografi. I Lindesberg åt vi oss mätta på pasta och fläskfile/bacon på Bellas Pasta och Salladsbar. I Nora sov vi över på vandrarhemmet som var inrett i några tågvagnar. Vi tog oss en liten promenad i den gamla trästaden och besökte den mycket vackra Rosengården i Nora. Se vidare under RESOR



AUGUSTI



NYPLANTERING

Vi gräver upp ett mindre trädgårdsland framför lilla gäststugan. Hasselört, funkia och daggkåpa breder ut sig i vår trädgård så det är bara att gräva upp några plantor och sätta ner i nya landet. Ormbunken hittar vi nedanför jordkällaren. Prästkragen, vita spirean och gräset köper vi nytt. Margaretha beundrar den nya planteringen och drömmer om våren.



SEPTEMBER



JOHANNES MUNKAR

Johannes har inget minne av att ha smakat på farfars munkar men har hört talas om dem. Därför vill han att vi ska ha fest med munkar. Han får själv vara med och baka dem. Stolt kommer han ut med med de nybakade munkarna på en plåt och blir överraskad av det starka solskenet. De smakar utmärkt och han vill gärna ha en till. Vi får en trevlig stund tillsammans i det sköna höstvädret.

MORFARS PAPPA

Morfar Fridolfs pappa Johan Petter Johansson är uppvuxen i Simtuna, Forsby och Härnevi. Som dräng på olika kvarnar fick han erfarenhet av kvarnar. Det hade han nytta av då han arrenderade Säfva Kvarn som mjölnare år 1862. Vi har besökt Forsby kvarn, byggd omkring 1860 och Härnevi kvarn byggd 1864. Båda ligger i mycket vacker natur utmed Örsundaån. De är mycket välbehållna. Forsby kvarn har inretts till kafeteria och konsertlokal. Johan och hans mamma flyttade till Forsby 1850. Där gifte hon om sig med mjölnare Johan Forsström och Johan blev dräng på kvarnen (en tidigare kvarn än den nuvarande). Troligen var Johan dräng på någon av de sex äldre kvarnarna i Härnevi. Den nuvarande byggdes 1864, strax efter att Johan flyttat till Säfva kvarn.

FAVORITSVAMPEN MANDELRISKA

Det har varit en märklig svampsäsong. I juli fanns det gott om gula kantareller. I augusti var det magert med snabb. Vi plockade en del svart trumpetsvamp och brandgul trumpetsvamp. Men inget mer. Det var mycket magert av kremlor och soppar. Vi hittade inte en enda Karljohanssvamp. Vår favoritsvamp är mandelriskan som för oss tycks vara en sällsynt svamp. Till vår glädje plockade vi vår hittills största skörd av mandelriskor under september månad. Även om mandelriskan är oansenlig och ser skadad ut är den värd att plockas. Det är sällan vi hittat mask i den och eventuellt skadade delar är bara att skära bort. Den har en utsökt god smak av mandel.

I FULL BLOMNING

På landet får vi njuta av vår vackra orkide som har fullt med blommor. Alla knoppar vittnar om att den ska bli ännu vackrare.



DECEMBER



DANIEL BLIR DOKTOR

Daniel dispyterade i ämnet Teoretisk Filosofi 8 dec och fyllde 40 år 14 dec. Tyvärr hade släkten inte tid att fira honom före jul.



HÄNDELSER 2011



JANUARI



SLÄKTFORSKNING

Jag beställde ett kvartalsabonnemang hos "Riksarkivet Spar" för att komma åt scannade kyrkböcker. Det var både intressant och svårt. Svårt för att kvaliteten på bilderna var mycket olika. Dessutom var textningen ibland svår att tolka. Det underlättde att jag tidigare fått fram bra underlag på mina släktingar med namn, födelsedatum och födelseort. I de flesta led gick det bra att komma tillbaka till 1700-talet. De mest intressanta upptäckterna var från vilka orter mina förfäder kom. Jag hade hört några rykten om att min morfars släkt kom från Uppland men att de i mitten av 1700-talet bodde bara en halvmil (fågelvägen) från Skyttstennäs i Järlåsa där vi har vår fritidsstuga sedan 1998 var en positiv och glad nyhet. En annan överraskning var att våra barnbarn har förfäder på både pappa och mammas sida som bodde i Stenberga i Småland på 1700-talet. Kanske så nära som bara några kilometer från varandra.

FEBRUARI


VINTERKUL

När pappa och mamma åkte på en kryssning till Åbo fick David vara hos mormor och morfar, medan Johannes och Markus fick vara hos oss på landet. När vi väl lyckats locka ut pojkarna i det härliga vintervädret med massor av snö stortrivdes de. Daniel oh farfar byggde en snökoja tillsammans med pojkarna. Att hoppa ner i den mjuka snön från studsmattan och snöhögarna var häftigt. Rulla runt i snön, klättra i träd och kasta snö på varandra var också helkul. Det gick åt mycket energi till alla aktiviteter och det smakade extra gott med fika i den mysiga snögrottan.


APRIL



TIDIG VÅR

Efter en lång, kall vinter med mycket snö kom plötsligt våren. Naturen exploderade och redan på långfredagen den 22 april hade björkana fått musöron. Rekordtidigt? Kanske? Någon med bra minne har svaret. Någon vecka senare skiftade björkarna i härlig vårgrönska. Barnbarnen ville springa på gräsmattorna utan strumpor och skor. Vi vuxna tycte dock att det var för tidigt även om temperaturen steg till nästan till 20 plusgrader.


TRÄDFÄLLNING

Två av våra granar har växt sig stora och börjat breda ut sig över grannens infart. Dessutom är de inklämda mellan en ek och två björkar. På internet hittade vi hemsidan "Ranglo Axe" Den väckte vårt intresse och vi gav dem i uppdrag att ta ner granarna. Det var ett lyckat val. De utförde ett mycket bra jobb och dessutom var det prisvärt. Vi imponerades av deras smidighet och snabbhet. De städade upp efter sig genom att lägga riset i en fin hög. Vi var också nöjda med resultatet. Den gamla fina eken såg ännu bättre ut och vi hade fått en större gräsmatta.

FÖRE FÄLLNING

UPPFÖR

MOT TOPPEN

UPPE

TOPPEN FALLER


EFTER
STÖRRE GRÄSMATTA


MAJ


INTE BARA VED

Vi vill gärna ta vara på det som finns i naturen. Av stammarna och grenarna från träden vi fällde i april har vi med små ingrepp skapat ljusstakar fågelbord, underlägg och vas. Vi har önskat framhäva de fina mönster som finns i årsringar och bark. Förhoppningsvis kan vi med lite fantasi skapa ytterligare varianter av ljusstakar, ytterkrukor för blommor, underlägg mm.



JUNI



DUKAT TILL FEST

Vi som tog realen 1961 samlades i Johan Skytteskolan torsdagen den 16 juni till klassens 50-årsfest. På vår tid hette skolan, Nya Långbrodal. Vi var 25 elever och vår klassföreståndare Barbro som firade. Det blev en mycket uppskattad återträff där vi fick chansen att berätta om gamla minnnen och om hur det gått sedan för oss. Jag upplevde det mycket stimulerande att få vara med att planera och genomföra klassfesten.


AUGUSTI



ÖLAND FRÅN NORR TILL SÖDER

I vecka 32 hyrde vi en stuga med 2 gäststugor i Stora Frö, Mörbylånga. Det var ett utmärkt boende för en storfamilj och en bra utgångspunkt för utflykter mellan Långe Erik i Norr och Långe Jan i Söder. Vädret var omväxlande med moln och sol och en del regn på kvällar och nätter. Även då solen var framme var luften kylig och det blev inte så många dopp i havet. Lådbilslandet var en höjdpunkt för barnbarnen. Fler bilder hittar du under Ölandsresa 2011

DUBBEL GLÄDJE

Efter en varm och torr sommar började jag misströsta och tro på en mager svampsäsong. Sista dagarnas regn borde ha satt fart på svamparna men att jag skulle hitta så många Karl Johan var oväntat. Bilderna är tagna 24 aug och två dagar senare hittade jag lika många Karl Johan. Dessutom lämnade jag många små kvar i skogen så nu hoppas jag på en fortsatt bra säsong. Förhoppningsvis kan jag hitta kantareller på mina favoritställen.

RECEPT PÅ KARL JOHAN

I sista numret av tidningen "mer smak" hittade vi ett recept på Karl Johan. Då vi hittat mycket Karl Johan testade vi receptet och vi tyckte det smakade utsökt gott. Vi har också hittat gott om övriga matsvampar som Smörsopp, Aspsopp, Tegelröd björksopp och citrongul slemskivling. I samma nummer finns recept på blandsvamp som vi kommer att pröva framöver. Gå gärna in och titta på recepten på webbsidan COOP



SEPTEMBER



SKÖRDETID

Skörden av rädisor blev en katastrof med ett undantag. En jätterädisa. Manipulerad bild? Klicka på den så får du rädisan jämförd med en normalstor tomat. Till min förvåning smakade rädisan riktigt gott. De flesta tomaterna mognade i tid och var ovanligt många. Tomater som får chansen att mogna i solsken är extra söta och goda. Bönorna mognade sent men skörden blev stor och fin.

SLÄKTFORSKNING

I slutet av september gjorde Margaretha och jag en trevlig och intressant resa till Virserum för att söka spåren efter farmor och mormor. På vägen mot Virserum hittade vi många hus och byar i Hjorted och Tuna som kan vara tänkbara boställen för farmors förfäder. Min syster Britt-Marie som varit lantbrevbärare i Virserum guidade oss genom landsbygden kring Stenberga och Virserum. Vi tittade på flera gamla torp i småbyarna där min mormors förfäder bott. Det gemensamma för alla mina förfäder tycks vara att de varit småbrukare och torpare.

FOTOGRAFERING

Vi har fotograferat många torp men troligtvis är inget bevarat från 1700/1800-talen.Några exempel. Bilden till vänster är från Kvarnnäs i Tuna där min farmor Cecilias farfar Lars-Eric Andersson är född 1801. Bilden till höger är från Korparyd i Virserum där min mormor Signes morfars far Hemming Persson är född 1770.



OKTOBER



LURAD

Vilken härlig dag (7 okt) för en tur i svampskogen! Solen skiner från en klarblå himmel. Enligt väderleksrapporten ska det bli en fin dag. När jag kommit fram till mina favoritställen har det mulnat på och de första regndropparna börjar falla. Det finns gott om trattisar och jag plockar de största och finaste. Efter en halvtimme har mina byxor blivit genomvåta och jag börjar frysa så det är bara att lämna kvar alla fina svampar. När jag kommer hem gör jag upp eld, drickar varm choklad och äter en ostmacka och snart är jag torr, varm och glad igen. Dessutom har jag 4-5 liter trattisar att rensa.

KOMPENSERAD

Vilken härlig dag (8 okt)! Jag bara måste ut i svampskogen igen innan frostnätterna kommer att ta död på trattisarna. Härligt med solsken och så mycket trattisar. Jag har aldrig sett något liknande. Det var bara att välja ut de största och finaste. Jag plockar så mycket jag orkar bära hem. Vilken god middag det blev. Svampsoppa, ostmackor och pannkaka med nykokt jordgubbssylt från vår egen skörd i somras. En underbar dag.




HÄNDELSER 2010



JANUARI



KRASCHAD DATOR

Efter alla helgerna kraschade min dator. Det var omöjligt att starta upp den. Andreas som är dataingenjör lyckades efter mycket jobb rekonstruera alla filer. Skönt att det lyckades. Visserligen hade jag en backup att utgå ifrån, men det var ändå en massa extra jobb. Mitt upp i allt jobb ville hans pigga pojkar ha pappas uppmärksamhet. Ibland fick Margaretha och jag sysselsätta pojkarna. Just nu tycks det mesta fungera på datorn men ibland stänger den av sig. Kanske det är dags att köpa en ny.

TACK ANDREAS FÖR ETT BRA JOBB!

RIKTIG VINTER

När vi kom till landet i vecka 4 möttes vi av ett fantastiskt fint vinterlandskap. Det var mycket snö att skotta innan vi kunde köra in bilen. Trots att det var kallt ville jag ut på en skidtur. Att åka i terrängen var inte att tänka på så det fick bli sjön. Döm om min förvåning då jag sjönk ner i snön och plötsligt flick plumsa i vatten. Helt otroligt i denna stränga kyla. I stället fick det bli en liten tur på vår skogsväg. Det gick alldeles utmärkt. I slutet av veckan kom Andreas, Maria och pojkarna till stugan så de fick pröva på att pulsa omkring i snön. Kul, men det blev inga långa stunder i det kalla vädret.



FEBRUARI



VINTERN FORTSÄTTER

I år var det läge att ta hem både skidor och långfärdsskridskor från landet. På Långsjön fanns en upplogad skridskobana på 600 m. Jag prövade att åka några varv på den knaggliga isen. Efter att ha ramlat och slagit i knäet bestämde jag mig för att åka skidor i fortsättningen. Runt sjön fanns utmärkta skidspår som jag följde vid flera tillfällen. Glidet var bra men tråkigt i längden att åka på helt platt underlag.


MARS

MASSOR MED SNÖ

När vi kom till stugan i början på mars blev vi förvånade att det kommit c:a 30 cm nysnö. Dessutom hade plogbilen gjort c:a en meter höga vallar framför ingången och carporten. Det var bara sätta i gång att skotta. Det tog tid. Vi fick ta det i etapper. Men vi fick bra motion. Vi mätte totala snödjupet till 70 cm så det dröjer nog ett bra tag innan vi kan sätta igång vårbruket.

OVÄNTAT SÄLLSKAP I SPÅRET

De första soliga dagarna i mars åkte jag skidor i elljusspåret i Järlåsa. En dag när jag åkte om två 6-åringar sa jag hej till dem. När jag passerat dem vände jag mig om för att titta på dem och då åkte jag omkull. Flickan som hette Elin såg det och började prata med mig. Robin kom också ikapp och blev intresserad. De ville att vi skulle ha sällskap. Kanske det kändes tryggt med en vuxen i skogen. Vi fick sällskap i nästan två varv. De hade mycket att prata om och ville att vi skulle åka tillsammans nästa gång jag kom till Järlåsa. Innan jag åkte hem till stugan fick jag en kram av Elin.

PERFEKT SKIDTUR

När Margaretha och jag var ute på en promenad träffade vi en granne som just varit ute på en skidtur på sjön. Han berättade att nu var spåren fina på sjön. Han hade helt rätt. Nästa dag tog jag en skidtur på sjön. Det var ett par grader kallt. Solen värmde med sina strålar och lockade fram vårkänslorna. Snön gnistrade vit. Spåren var perfekta och glidet utmärkt. Det ända som fattades var en fotograf som kunde föreviga min utmärkta skidteknik. Den bästa skidturen ( 8 mars) sedan vi köpte vårt drömställe 1998.

PENSIONÄR PÅ RIKTIGT

Det skedde den 16 mars och firades med frukost på sängen och fortsatte med ett besök i Immanuelskyrkan. RPG anordnade en informationsträff med äldreborgarrådet Ewa Samuelsson. När hon under fikat fick veta att jag fyllde 65 år, blev hon plötsligt spontan och gav sin blombukett till mig med en varm kram. På kvällen blev jag grattad av barn och barnbarn med bilder och teckningar. Allt tillsammans blev en minnesvärd och symbolisk inträdesdag i pensionärernas stora skara.

REVISORSUPPDRAG

Jag har åtagit mig nya uppdrag som förtroendevald revisor inom bostadsrättsföreningen "Tre Damer" och i Immanuelskyrkans RPG-grupp. Tidigare har revisorsuppdrag inom studieförbundet "Bilda" och tidskriften "Jabbok". För mig känns det som jag fortfarande har en länk kvar in i arbetslivet. Att få träffa trevliga människor som är engagerade och brinner för sin sak ger mig stimulans och glädje.



APRIL



KORSET OCH STENEN

Med stort intresse och spänning såg vi fram emot uppförandet av musikalen i Älvsjökyrkan. Vi har på nära håll under några månader fått lyssna till hur melodierna har vuxit fram då Andreas och Maria skapat texterna och musiken. Vi har fått höra att det blivit flera avhopp från deltagarna i musikalen. Några av avhoppen gällde större roller och kom bara några veckor/dagar innan premiären. Trots problemen blev det ett mycket uppskattat framförande av ungdomarna med bra musik och sång, samt utmärkt rollspel. Andreas, Maria och alla ungdomar är värde en stor eloge för sitt engagemang.

ATT VARA FARFAR OCH FARMOR TILL ETT BARNBARN MED FUNKTIONSHINDER

Habiliteringen i Haninge har regelbundna informationsträffar för far- och morföräldrar till barnbarn med funktionshinder. Jag blev inbjuden till en träff i april för att berätta om mina erfarenheter av att ha ett barnbarn med Downs syndrom. Efter att i en halvtimme berättat om mina erfarenheter följde en frågestund. Det var ett 15-tal personer som deltog och ställde både frågor och berättade om egna erfarenheter. För mig var det en ny och annorlunda upplevelse som jag tyckte om och gärna gör igen.


MAJ



MINA RÖTTER

Vi besökte min syster Britt-Marie och hennes man Thore under några avkopplande dagar. Tyvärr var det inte mer än 3-4 grader varmt. Aj då...det blev inga sköna promenader i vårsolen som vi förväntat oss. Däremot fick vi gott om tid att umgås och prata. Vi gjorde en utflykt till glasriket och besökte glasbruken i Kosta, Orrefors och Pukeberg. Intressant att få uppleva tre olika miljör med sina särpräglade produkter. Pukeberg var helt nytt och det var fascinerade att se hur de blåste fram olika utsmyckade konstverk i glas. På hemvägen besökte vi Långemåla och mina minnen av farfar och farmor tog fart. Lite beklämmande var det att se farfars förfallna bygge från 1920-talet. Men tyvärr är det inte en helt ovanlig syn på landsbygden.



JUNI



SKÄRGÅRDSTUR

I början på månaden följde Margaretha och jag med Nordeas seniorer på en båttur till Dalarö. Vädret var skönt även om en del moln skymde solen. Vi drack kaffe med dopp både på förmiddagen och eftermiddagen och åt en god sillbuffe (inte precis min favoritmat) till lunch. Under resans gång blev vi guidade och fick veta vilka kändisar som bodde i villorna vi passerade m.m. Vi blev också underhållna av två musikanter som sjöng och spelade. Vi besökte Dalarö skans. Tyvärr var den stängd så vi fick inte titta in. Utanför låg en ö (t.h. om båten på bilden) med kala träd som ett resultat av skrakarnas framfart I Dalarö besökte vi under guidning, kyrkan, gamla tullhuset (nu museum), socitetshuset, Anders Franzéns (bärgade regalskeppet Vasa 1959-1961) arbetsstuga och hamnen. På hemvägen sken solen på oss och vi var jättenöjda med dagen.

GIFTA I 42 ÅR

Det firade vi med en tur till Enköping och Härkeberga. Vi promenerade i Enköpings välkända parker (drömparken m.fl.) och beundrade all blomprakt. I hamnmagasinets servering åt vi en utsökt lunch. Medan Margaretha åt räkor och jag cesarsallad kunde vi njuta av solen och se ut över enköpingsån och blommorna från Klosterparken på andra sidan ån. Till efterrätt åt vi goda och välsmakande hemgjorda pajer med gammeldags vaniljsås och drack kaffe därtill. På hemvägen stannade vi till vid Härkeberga kyrka från 1300-talet. Invändigt, på väggar och i tak, finns mycket väl bevarade kalkmålningar med bibelmotiv målade av Albertus Pictus. Färgerna är så tydliga och skarpa att man kan tro att de är helt nymålade. Utanför satte vi oss ner i kafeet och drack en kopp kaffe med hembakt bröd under tiden som vi njöt av tystnaden. En underbar dag att minnas.

NY VERANDA TILL GÄSTSTUGAN

Äntligen blev Margarethas dröm verklighet. Färgen hade börjat flagna och den tvärställda panelen kändes klumpig (bild 1. Den som är uppmärksam kan upptäcka en räv på bilden). Margaretha tog hand om målningen och jag om snickerierna. Vi passade på att komplettera med hängrännor och stuprör för att förhindra stänk på det nymålade (bild 2). Som alltid när man utgår från något gammalt stöter man på oväntade problem och det blir mer komplicerat att bygga om än man tänkt sig. Trots allt extra jobb är vi mycket nöjda med slutresultatet (bild 3)

UTFLYKT TILL HAGA

Älvsjökyrkan och Brännkyrka kyrka bjöd in familjer till en dag i Hagaparken med besök i fjärilshuset. Efter att molnen skingrat sig fick vi en skön stund i solsken med picknick och lekar i parken. Vi tittade också på fjärilar, fåglar, fiskar och en del andra djur i fjärilshuset med tropisk värme. Morfar och mormor, farfar, mamma och pappa hade fullt sjå med att hålla koll på de livaktiga pojkarna Johannes, David och Markus.



JULI



SOMMAR

Just nu upplever vi en av de bästa somrarna på många år. Barnen kan lättklädda och utan skor springa omkring på gräsmattorna. I det varma badvattnet får de chansen att bli vattenvana. Margaretha och jag föredrar att sitta i skuggan. Ett tecken på att vi börjar bli äldre?? Jordgubbar finns det gott om i år och vi får njuta av deras söta och goda smak varje dag.



AUGUSTI



RESA TILL MARGARETHAS HEMBYGD

Vi (Margaretha och jag. Andreas, Maria, Johannes, David och Markus. Daniel och Alexander.) gjorde en resa till Margarethas hembygd i Österbotten. Vi bodde i en lägenhet och en stockstuga i Esse. Ett utmärkt boende med bra utgångspunkt då vi skulle göra våra utflykter. Vi besökte Skolparken, Aspegrens trädgård och Lostenen Vädret var fint hela veckan och vi badade i Fäboda (en fantastisk barnvänlig sandstrand) då det var som varmast. Vi hälsade på hos hennes släkt och vänner.


BILD 1

BILD 2

BILD 1. Margarethas barndomshem i Vilobacka, Purmo.

BILD 2. Margarethas föräldrarhem på Pörkenäsgatan (Jakobstad 1964-1988)

Vill du veta mer klicka HÄR


BILD 3

BILD 4

BILD 3. Margarethas mammas barndomshem i Nykarleby.

BILD 4 Margarethas mormors Affär/Kafe i Kovjoki

Vill du veta mer klicka HÄR

MARGARETHAS RÖTTER

Med sig hem från Finland hade Margaretha 3 kassar med intressanta brev. Däribland en brevväxling mellan hennes föräldrar under kriget och ett brev från hennes farfar när han bodde i USA. Vi har bara börjat att läsa breven men redan hittat mycket intressant om vardagslivet under kriget. Vi ser med spänning fram mot fortsättningen

VARMLUFTSPUMP

Med tanke på ständigt stigande elpriser bestämde vi oss för att installera en varmluftspump. Tidpunkten tyckte vi var mycket lämplig då Daniel skulle bo i stugan under tiden som han avslutade sina studier och vi kunde utnyttja rotavdrag. Efter vissa problem lyckades vi placera innedelen ovanför dörren. Därifrån kunde luften sprida sig bra till alla utrymmen. Spännande att se om vi kan spara in på våra elutgifter.




SEPTEMBER



SKÖN SEPTEMBERKVÄLL

Vädret i slutet av augusti och början av september har varit ganska normalt, men de varma sköna kvällarna har inte infunnit sig. På kvällen den 12 september återkom vi från en tur till Fruängen och upptäckte av det var varmt och skönt i luften. Vi passade på att njuta av det fina vädret med en fikastund. Avsaknaden av mygg gladde oss lite extra.


GLAD ÖVERRASKNING

Ibland händer det att man kan hitta guldkorn bland alla räkningar som dimper ner i brevlådan. Ett sådant var en hälsning från en skolkamrat (Åse Danell) som jag inte haft kontakt med sedan skoltiden i "Nya Långbrodal". Jättetrevligt och intressant.

UTSTÄLLNING I GALLERI LINNÉ

Några dagar senare besökte vi hans utställning i Uppsala. Även om vi aldrig ridit så väcker målningen av hästen en längtan efter att få sitta upp på hästryggen en skön sommardag och få galoppera över ängarna i full fart och med eleganta hopp ta sig över alla hinder. Vill du veta mera om ÅC Danells konst klicka på bilden


VI BLEV FOTADE I COOP STUVSTA

När vi stod i kassan kom en kvinnlig fotograf fram till oss och ville fotografera oss. Vi brukar ofta ha med oss gamla plastkassar när vi handlar. Plötsligt sa fotografen. Den där påsen från ICA vill jag inte ha med på bilden. Jag gömde snabbt undan den. Hon tog några bilder på Margaretha när hon betalade och några på mig när jag packade ner varorna i kassarna. Dessutom tog hon några bilder på oss när vi kom ut ur affären med vagnen. Kanske...kanske kommer vi med på Coops hemsida.


OKTOBER



VÅRA FÅ ÅKERÖÄPPLEN BLIR EN UTSÖKT GOD ÄPPELKAKA

För ett par år sedan satte vi ett Åkerö äppelträd. I år fick vi ett tiotal äpplen. Fåglarna har upptäckt läckerheterna och ätit på några av äpplena. Men vi fick ändå njuta av vår första skörd. De halvätna tillsammans med de orörda räckte till en härligt god äppelkaka som vi åt till efterrätt den 2 okt. Receptet hade Margaretha hittat i ICA-kuriren. Till nästa år hoppas vi på en större skörd.

UNDERBART HÖSTVÄDER FÖR SVAMPPLOCKNING

Vi har haft ett underbart höstväder i slutet av september och i början av oktober. Att en solig och vindstilla dag bege sig ut i skogen för att plocka lingon eller svamp är helt underbart. Höstfärgerna speglar sig i sjön. Fåglars sköna sång är det enda ljud som når oss. Sommarens hetta och värme har torkat bort lingonen. Vi lyckades plocka endast några få liter. Däremot är skogen full av trattkantareller. Vi har också hittat ovanligt mycket gula kantareller. Vi har plockat så mycket vi bara orkat rensa. Så nu är alla tomburkar slut och frysen full av svamp

NY BIL

När jag besiktigade vår gamla vita Corolla från 1997 fick jag en vink om att en av balkarna börjat rosta. Dags att skaffa sig något nyare. Jag gick ut på internet och tittade i Stockholmsområdet utan att hitta något intressant. Plötsligt kom jag att tänka på "Varför inte Uppsala". Direkt hittade jag vår bil som uppfyllde alla våra önskningar. OK! det kunde gärna ha fått vara en miljöbil. Efter att kört den i 50 mil tycker vi att den är ett fynd. Bäst av allt! Den har air condition.

UTFLYKT TILL ESKILSTUNA

Vi upplevde en intressant och trevlig dag i Eskilstuna med Eric Ericsson som insatt och kunnig ciceron. De gamla industrilokalerna i Munktellstaden hade på ett smakfullt och funktionellt sätt omvandlats till museer, konsthall, idrottsarena mm. På bilderna ser ni Margaretha, Eric och jag utanför Munktellmuseet. Vill du veta mera om våra upplevelser och hur vi hamnade i Eskilstuna gå då in på vår specialsida ESKILSTUNA



NOVEMBER

TRAFIKPLATS GLÄDJEN

Vi utnyttjade restbeloppet på presentkortet jag fick av mina arbetskamrater då jag gick i pension och gick för att lyssna på Jonas Gardell. Föreställningen var en ståupp-show som handlade om att vi söker lyckan i våra liv, men vi går förbi den, ser den inte för vi hittar ingen avfart. På ett humoristikt och träffsäkert sätt berättar han om självupplevda händelser från barndomen och utanförskap under uppväxttiden. Vi har lärt oss att mer och mer uppskatta hans framträdanden. Hans skämt som kan uppfattas som ytliga har i botten ett mycket djupt och allvarligt budskap. En bra mix som uppskattas av oss.

JOHANNES HOS FARMOR OCH FARFAR

Under Allhelgonahelgen åkte Maria och Andreas till Åbo för att titta och lyssna på musikalen Miserable. Han hade fått resan i 40-årspresent. Det var första gången på 5 år som de var barnlösa. Johannes var hos oss i tre dagar och David och Markus hos mormor och morfar. Det är alltid kul att vara hos oss tycker Johannes och denna gång var det extra trevligt för Daniel sov också över hos oss. Det var full fart på Johannes. På fredagen var vi till lekparken i Västertorp där det finns flera utmanande klätterställningar och en linbana. På lördagen var vi alla fyra till skogskyrkogården för att tända ljus på Johannes pappas farfar och farmors grav. När Johannes är hos oss vill han gärna göra det han brukar göra. Flyga med pappersplan som som farfar gjort, köra med med bilbanan, måla och rita och leka med trolldeg. Denna gång kom Johannes på att han kunde göra en egen snögubbsfamilj. En nyhet var att Johannes fick lära sig luffarschack. Det var jättekul men lite svårt att få till en egen 5-rad och samtidigt stoppa farfar.

TOM TITS EXPERIMENT

På söndagen gjorde vi en heldagsutflykt till Tom Tits i Södertälje. Det fanns otroligt mycket spännande att titta på och utforska. Det var full rulle på Johannes och han var svårfångad som bildmotiv, utom när vi fick sex bilder på honom med ett kameraklick. Maten föll alla i smaken. Det var buffe med potatissallader, grönsaker, köttbullar, fläskkarre, kyckling, lax och pannkakor mm. Det mesta intresserade Johannes och lite extra klätterväggen och experimenten med såpbubblor. När det var dags att åka hem ville han inte följa med.





DECEMBER

KALL VINTER

Året slutade som det började med snö och kyla. Första snön föll 10-11 nov och och därefter var det minusgrader året ut. En del nätter var det ner mot 30 minusgrader. Kanske vi får en chock när elräkningen kommer. Jag passade på att åka skidor i välpreparerade spår i Järlåsa de få dagar som temperaturen inte nådde upp till 10 minusgrader.



HÄNDELSER 2009



JANUARI


VÅRT TREDJE BARNBARN FÖDDES 22 JAN.

Vi får gratulera Andreas och Maria som återigen har fått en pojke. En pojke med långt och svart hår. Troligen kommer han att få namnet Markus. Vi hoppas han ska få växa in i familjen på ett smidigt sätt och ge mycket glädje till hela släkten.

BRA SJÖISAR

Äntligen en säsong med bra sjöisar. Jag har upptäckt att det är en utmärkt sport för pensionärer med långfärdsskridskor. Det krävs inte alltför mycket energi att ta sig framåt i god fart. Dessutom är det skönt att kunna njuta av vintersolen när naturen är klädd i vinterskrud. Jag har varit ute på Strandsjön (Järlåsa) och Långsjön (Älvsjö) på några underbart sköna turer (2009).



FEBRUARI

UTFLYKT TILL FJÄRILSHUSET

I samband med Markus födelse fick vi ofta ställa upp som barnvakter åt Johannes. Några nätter sov han över hos oss i Fruängen. En dag gjorde vi ett spännande och intressant besök i Fjärilshuset. Förutom fjärilar fanns det kräldjur fiskar och fåglar. Johannes tyckte om att springa runt på broarna i den tropiska regnskogen. Vi tog igen oss efter rundvandringen med en fika.

MARKUS KOMMER HEM

Äntligen kom Markus hem den 18 februari. Han hade fått stanna kvar på sjukhuset för att bli behandlad med antbiotika mot infektioner. Skönt för familjen att få vara tillsammans igen. Johannes blev jätteglad när Markus kom hem och vill hjälpa till med att sköta om honom. Ibland saknar vi Johannes för vi har haft många trevliga stunder tillsammans med honom under denna period.



MARS

SKOGSPROMENADER OCH SKIDÅKNING I MARS

Under vecka 12 hade vi några sköna avkopplande dagar i stugan. Vi fick uppleva en känsla av både vinter och vår. En dag tog vi oss en långtur i skogen intill skidspåret med en avslutande picknick bestående av äggmackor, varm choklad och nybakt sockerkaka. Tyvärr hade jag ingen fotograf med mig de dagar jag åkte skidor men spåren efter mig syns på bilderna. Vi passade på att handla i den nyöppnade affären i Järlåsa och hade turen att få hälsa på min kusin Rune som jobbar i Järlåsa sedan några år.



APRIL

PICKNICK I LEKPARKEN

Vi har upptäckt en fantastisk trevlig och spännande lekpark i Västertorp. Den ligger mellan Vasaloppsvägen och Terrängvägen. En varm och solig lördagseftermiddag tog vi med oss Johannes och David till lekparken. Efter att ha klättrat,gungat åkt rutschkana och linbana smakade det jättegott med mackor och festis. Senare på eftermiddagen kom även Andreas, Maria och Markus dit för en picknick.



MAJ

BARNDOP

Morfar döper Markus i Älvsjökyrkan med många släktingar och vänner som besökare. Sånggruppen "Bisi Kongo" sjunger Kongolesiska sånger. Malin och Josef sjunger de ljuvliga sångerna "Du är älskad" och "Solstrålen" som Andreas, Johannes och Maria har skrivit och komponerat. Under kyrkkaffet bjuds på sallad och bröd (bakat av scouterna) med en smak av Kongo. Efteråt fylldes Rönnedalska hemmet med släktingar och vänner som fick njuta av en vällagad "Buffé" som tillagats av mor- och farföräldrar med hjälp av släktingar och vänner. Trevligt att vid ett och samma tillfälle få träffa närmaste säkten från när och fjärran. Markus tog dopet och festligheterna med ro.

ANNORLUNDA BARNBARN

Under detta tema blev vi intervjuade av Monica Klasén Mc Grath om hur det är att vara farföräldrar till ett annorlunda barnbarn. Vi tyckte det var mycket intressant även om det var lite pirrigt. Genom att berätta om våra upplevelser får vi bearbeta våra känslor och tankar om vårt barnbarn David. Samtidigt skapar vi kontakt med andra människor som delar med sig av sina erfarenheter. Vi hoppas att det kan bli fler tillfällen framöver.

MÄN SOM HATAR KVINNOR

För några år sedan upptäckte Margaretha och jag en ny deckarförfattare, Stieg Larsson. Vi läste hans bok "Män som hatar kvinnor" och blev helt fascinerde. Den bästa deckare vi någon gång läst. Sedan har vi läst hans övriga böcker inom milleniumserien och varit lika begeistrade. När Nordeas seniorklubb inbjöd till ett studiebesök i filmstaden nappade vi direkt. Vi blev visade runt husen av en entusiastisk guide som berättade om Ingemar Bergman och andra storheter inom filmen. Innan vi såg filmen intog vi en njutbar lunch. Vi tyckte att filmen på ett utmärkt sätt skildrade bokens innehåll. Vi ser fram emot att få se de övriga böckerna filmatiserade.



JUNI

VISOR JAG MÖTT

Viskvällen med Lars Gunnar Wiklund och grillat kött till maten blev en njutbar kväll för både kropp och själ. Genom ett brett urval av visor som han framförde med inlevelse, blandat med personliga upplevelser om sitt liv fångade han publikens intresse från den allra yngsta till den alla äldsta. Speciellt trevligt var det att få känna igen sig i hans berättelser, eftersom vi är uppväxta i samma miljö som honom och hans fru Kerstin. Kertsin och hennes föräldrar var de första som tog emot oss när jag flyttade till Älvsjö med mina föräldrar i mitten av 50-talet. Kerstins pappa Ivar var ordförande i Älvjsö missionsförsamling och min pappa Helge skulle tjänstgöra som pastor i församlingen. Oavsett om ni känner Lars Gunnar eller ej tag chansen att lyssna till honom när den dyker upp. Garanterat en trevlig kväll.



JULI


NORGERESA

Vi passade på att besöka Alexander i Stavanger innan han flyttar hem till Stockholm igen. Stavanger med omnejd visade sig vara en helt underbar trakt väl värt ett besök. Vi vandrade i bergen och njöt av utsikten och gick på stans gator och beundrade alla fina hus och tog oss ut till den fina sandstranden i Sola. På hemvägen besökte vi turiststaden Bergen med "Bryggan" och den storslagna naturen i Flåm och i Oslo fascinerades vi av alla skulpturer i Vigelandsparken.

SKÖRDETID

Att få smaka på det naturen ger är helt underbart. När vi kom hem från Norge plockade vi vår hittills största skörd av jordgubbar i vår köksträdgård. De första hallonen och smultronen hade också mognat. I skogen fanns det ovanligt mycket kantareller. Att få komma hem efter en lyckad resa och få njuta av jordgubbar, smultron och hallon med mjölk och äta svampmackor var en fest.



AUGUSTI


ÅLANDSKRYSSNING

Vi fick uppleva ett underbart dygn på havet med mycket god mat i trevligt sällskap. Vi var tillsammans med våra vänner från Handentiden. I slutet av 60-talet och i början av 70-talet var vi ett 10-tal familjer som bosatte oss i Handenområdet. Vi var aktiva i Vallakyrkan och kände en djup arbetsglädje och gemenskap. I slutet av 70-talet flyttade de flesta av oss ut till olika orter i Sverige. Vi har dock behållit kontakten och minst en gång vartannat år har vi varit tillsammans under en lägervecka med självhushåll. De senaste åren har det blivit en helg med serverad mat. Det har alltid varit lika trevligt varje gång vi träffats. Vi upplever stor glädje i att denna gemenskap håller i sig.

BYGGE

Vi utökar boendet för att få mer plats då hela släkten är samlad på landet. Barnbarnen växer och blir fler och kräver mer utrymme. Vi inreder halva boden och kommer att öppna en dörr mellan gäststugan och den nya delen.



SEPTEMBER

BYGGET FORTSÄTTER

I början av september fortsätter byggandet för fullt även om det inte går så snabbt framåt. Hela tiden dyker det upp nya problem som måste lösas. Väggar som lutar och är ojämna. Nivåskillnad mellan gäststugan och boden. Lister ska sättas runt dörr och fönster och elledningar dras. Påbörjade väggar och tak ska fullföljas och golv läggas. Förhoppningsvis blir det klart under månaden.

OKTOBER

FÖRSTA NATTEN I NYA GÄSTSTUGAN

Äntligen är nya gäststugan så pass klar att det går att sova i den. Nätterna mellan 17-19 oktober sov Andreas, Maria, Johannes, David och Markus för första gången i nya delen. De sov gott trots att de var trångt i sängarna ett tag på nätterna då alla fem skulle sova i 2 sängar. Vi är alla nöjda med nybygget och tycker att det blev riktigt fint. Det som återstår är att spika upp lister runt dörrar och golv.

NOVEMBER


FEST MED ÄPPELPAJ OCH VANILJVISP

Det är den 1:a november. Margaretha tänder ljusen för att bjuda in till fest i nya gäststugan medan Markus har en mysstund i famnen på mamma Maria. Det är svårt att få alla samlade. Bröderna Bus vill helst hoppa i sängarna och busa med pappa. Den enda som sitter still vid bordet är Markus. Äppelpaj är alltid gott och vi gläds alla åt den fina och trevliga ombyggda gästtstugan som blivit mycket rymligare.




HÄNDELSER FEBRUARI 2008

   TROLLDEG

Vi har inget stort lager med leksaker till barnbarnen, men att få forma till olika figurer av trolldegen som farmor har gjort är jättekul. Det är bara att blanda ihop 1 dl vatten, 2 dl. mjöl, 1 dl. salt, 1 msk olja och ev. karamellfärg.



    DET ÄR INTENSIVT ATT VARA BARNVAKT MEN KUL

Bäst att ta alla chanser till en sovstund tycker David och farfar. Det har blivit lite extra mycket barnvakt sista tiden i samband med att barnbarnen har varit förkylda.




BILPROBLEM
I fredags (2008-02-01) var jag med om en plötslig obehaglig upplevelse. Jag skulle köra in på E4:an och gasade på för fullt men sedan när jag lättade på gasen gick den inte tillbaka...som tur var fungerade bromsarna men jag lyckades inte rubba gasen förrän jag körde av motorvägen och kunde dra den tillbaka med handkraft. Nu när jag kör bilen rullar den av sig själv i 50 kilometer i timmen men rätt som det är kan den rusa iväg i full fart så det är bäst att lämna in bilen på verkstaden.

Det visade sig vara ett enkelt problem att lösa...bara lyfta på motorhuven och plocka bort ett skydd från batteriet som hade låst fast mekanismen till gaswiren.



REVISION
Jag har inte helt tappat kontakten med arbetslivet utan har kvar ett uppdrag som revisor i Bilda Öst. Förutom att gå igenom protokoll och räkenskaper gör jag ibland besök hos personalen. Det är en trevlig arbetsgrupp som inget hellre vill än att inspirera och stimulera människor att utveckla sig i "möten med andra" genom att deltaga i olika studiecirklar.


ÄR DU INTRESSERAD AV

Rockmusik-Barnmusik-Körmusik

Dans-Teater

Måleri-Sömnad-Vävning-Snickeri

Samtal i grupp om Livet


klicka på "Bilda"


Studieförbundet Bilda för kyrka och samhälle







HÄNDELSER MARS 2008

NYA FÅGELHOLKAR

Jag fick problem när jag skulle spika ihop nya fågelholkar. Virket var av dålig kvalitet och sprack så snart jag försökte spika ihop de olika delarna. I stället fick jag förborra hål och sedan skruva ihop delarna. Till slut fick jag ihop 5 nya holkar och 4 reparerade holkar som jag satt upp och hoppas på fågelkvitter till våren.



FJÄLLVANDRINGAR

Jag läste i tidningen "Turist" om renen "Leif" från Storulvån som troligen är Sveriges mest fotograferade ren. Det väckte minnen till den ren som följde oss uppå Oxfjället i Vålådalen. Fick också en impuls att i avvaktan på bilder skriva om våra upplevelser från fjällvärlden under natur






HÄNDELSER APRIL 2008

BARNVAKTER PÅ GOTLAND

Margaretha och jag följde med Andreas familj till Gotland för att vara barnvakter under tiden som Maria var lärare på ett konfirmandläger. Vädret var fint och naturen i full blom. Turistsäsongen hade inte börjad så nästan allt var stängt. I Visby hittade vi en trevlig och spännande lekpark som pojkarna gillade och så fick vi stilla vår hunger med ett besök på det enda matställe vi hittade "McDonald's. Vi bodde i en trevlig stuga i Eksta där det fanns en häftig koja att klättra upp i.







HÄNDELSER MAJ 2008

BÅTUTFÄRD TILL ÄNGSÖ NATURPARK

I solsken och vackert väder, men kylslaget, gjorde Margaretha och jag en fantastisk utfärd i trevligt sällskap med Nordeas seniorklubb. Vi besökte Blidö kyrka som saknade kyrktorn och var dessutom byggt i fel riktning. På Ängsö fick vi beundra ängar och hagar som var i full blom. Att få se ett stort område fullt av orkideen "Adam och Eva" var höjdpunkten. Våra hungriga magar fick vi mättade av en utsökt sillbuffe.



ALEXANDER FLYTTAR

Alexander flyttar från sitt rum i villan i Älvsjö till en 2-rumslägenhet i Gröndal. Under åren har han hunnit samla på sig ganska mycket grejer och det blir några lass med hyrd bil innan allt är flyttat. Nu återstår det att skapa en trevlig hemmiljö i hans första egna hem.





HÄNDELSER JUNI 2008

40-ÅRIG BRÖLLOPSDAG

Den 14-15 juni firade vi vår 40-åriga bröllosdag med ett besök i Wij Trädgårdar. En fantastisk anläggning där man leds in i "Skogens Trädgård" med olika landskapstyper som exempelvis den lilla minitjärnen. Det var för tidigt på säsongen för att beundra den vackra "Rosträdgården" men redan nu kunde vi ana att den är värd ett återbesök i mitten av juli, precis som alla de övriga trädgårdarna. Efter en guidad tur smakade det gott med buffé i "Trädgårdens Hus". Alla grönsaker kom från egna odlingar. På söndagsmorgonen intog vi frukost i matsalen innan vi på egen hand beundrade de olika trädgårdarna.





HÄNDELSER JULI 2008

BARNVÄNLIGA DANMARK

Vi hyrde en stuga i Hou på Nordjyllands ostkust under en vecka tillsammans med Andreas familj. Stränderna var långgrunda med varmt vatten närmast land. Fantastiska möjligheter för barn att leka både i vattnet och i sanden. I Ålborg fanns Jumboland ett lekland för barn mellan 0-13, med massor av roliga aktiviteter. Karolinelundsparken, ett tivoli hann vi också med, där fick Johannes åka "Masken" ett minitåg, nog så spännande för en treåring. För äldre fanns pittoreska hamnar att besöka från Skagen i Norr till Hals i Söder med många mer eller mindre lyxiga fritidsbåtar och gamla och nya fiskebåtar.



TORKA-BEVATTNING

Det finns olika knep att bevattna krukväxter under semestertider. I år kom vi på ett nytt. Vi tog fram kanoten och hällde i vatten, lagom för för två vekors torka. Det blev ett lyckat försök även om en del krukväxter blev medfarna.






HÄNDELSER AUGUSTI 2008

SKÖRDEMÅNAD

I går 4 aug. plockade vi våra första tomater. Även om det periodvis varit mycket torrt i sommar upplever vi våra bästa skördar av hallon, krusbär, vinbär, mangold (se bild) och sallad. Vi har njutit av krusbärskräm som efterrätt, hallonsylt till pannkakor/glass och olika grönsallader som huvudrätter. Förhoppningsvis kommer vi framöver att få smaka på vinbärsgele, potatis, äpplen, paprika och gurka





HÄNDELSER SEPTEMBER 2008

GALLERIBESÖK

Uttrycket "livet är skört" fick vi höra i en TV-intervju med Linn Fernström. Det väckte vårt intresse och vi har besökt hennes utställning i Lars Bohmans galleri. Linn har hittat sitt speciella uttryckssätt (fritt från intryck av andra kostnärer??) i sitt måleri. Genom att beskriva sina konstverk som "livet är skört" ger hon en fingervisning om hur hon tänker och ger betraktaren frihet att lägga in sina egna värderingar och tolkningar av livet. Utställningen är värd att bese. Alla blir berörda. Klicka på bilden så kommer du till galleriet.



SLÄKTFORSKNING

VÄRLDEN ÄR BRA LITEN är ett passande uttryck även om det kan kännas slitet. Jag har genom min äldsta kusin Harald fått veta att vår morfars förfäder kommer från trakterna kring vårt fritidshus i Järlåsa. En söndag i september gjorde Margaretha och jag en biltur till Österunda, Forsby, Thorstuna, Simtuna och Altuna för att se de områden som mina förfäder vuxit upp i. Eftersom vi samtidigt handlade mat blev turen bara fyra mil extra lång. Vi har i släkten alltid trott att vår morfars ättlingar har kommit från Gotland...men så visar det sig att de i stället kommer från Uppland/Västmanland...helt otroligt. Det var en mycket speciell känsla att få trampa på samma mark som mina förfäder brukat som drängar, bönder och mjölnare. Bilden visar Österunda kyrka som är byggd på 1200-talet och ligger en mil från vårt sommarställe.



USABESÖK
Intresset för släktforskning i USA och i Sverige har skapat många nya kontakter. I slutet Av månaden fick vi besök av Carole Franson från USA. Med kort varsel lyckades vi få till stånd en mindre släktträff hemma hos oss och vi fick vara med om en trevlig stund. Vi trodde att Caroles mamma Celeste var en av alla släktingar vi träffade under vår vistelse i USA 1988. När vi kom ut till vår stuga på landet och tog fram fotoalbumet från USA-resan hittade vi mycket riktigt en bild på hennes mamma.


HÄNDELSER OKTOBER 2008

RADIOINTERVJU

Radions P1 "Tendens" har en serie intervjuer med anhöriga som vårdar de som behöver hjälp. Ett ämne är att vara farmor och farfar till ett annorlunda barnbarn. Vi fick besök av Cecilia Mora som frågade om hur vi upplever vår relation till vårt barnbarn som har "downs syndrom". Även om vi fick förtroende för henne och det kändes lätt att prata, var det ändå svårt att finna de rätta orden. Med spänning och pirr i magen ser vi fram emot att få lyssna till programmet 31 dec. kl. 11.03 och 20.03. Tryck på bilden så kommer du till tendens hemsida.



SR P1 Tendens

är programmet som ger sig tid att lyssna, ta del och låta folk prata färdigt. Tendens handlar om människors liv och idéer. Vi försöker hitta mening och mönster i det som sker eller håller på att hända. Det handlar ofta om moral, vi bryr oss om hur det går och varför. Och vi vill gärna höra av dig som lyssnar! Tryck på intervjubilden ovan så kommer du till vår hemsida.



FLYTT TILL NORGE

Alexander har sedan i somras planerat att jobba i Norge. Vi kände till hans planer och visste om att han måste lämna sin lägenhet i förväg och flytta hem till oss en tid. Ändå kom det som en överraskning då han plötsligt sa att nu flyttar jag hem till er. Lite rörigt och lite trångt blev det i vår lilla lägenhet under några dagar. Med tre stora fullpackade väskor, en lägenhet och en jobbintervju på gång åkte han iväg till Stavanger i Norge. Efter några dagar var han inflyttad i lägenheten och hade jobb på Telenor via Proffice. Bara att lyckönska honom till att allt fallit på plats. Lägenheten har en stor balkong på vilken Alexander kan sitta och beundra den storslagna utsikten över Gandafjorden. Bilderna är tagna av Alexander.







TACKSAMHET-GLÄDJE-UPPSKATTNING


Tack till personalen på "Tittut"

Det händer ibland att man plötsligt får vara med om en händelse som skapar en känsla av tacksamhet och glädje. I måndags (2008-02-04) var ett sådant tillfälle. Jag fick följa med vår sonhustru Maria och vårt barnbarn David på en anhörigträff till "Tittut" - ett resurscentrum för barn med särskilda behov och deras föräldrar. Jag möttes av en mycket varm atmosfär där det var naturligt och avslappnat att få berätta om sina upplevelser att vara föräldrar och farföräldrar till ett barn med downs syndrom. Barnen fick stimulans genom gruppsamvaro i olika sånglekar och därutöver lek på egen hand med olika pedagogiska och roliga leksaker. Utöver att få känna gädja att vara tillsammans med barnen blev vi vuxna bjudna på kaffe/te och utsökt gott nybakat bröd av personalen. Ett varmt tack till personalen för deras förmåga att skapa en trivsam miljö. Förutom ett trevligt minne fick jag med mig receptet på matbrödet och har redan prövat det med lyckat resultat. Det är mycket lätt att baka och klicka på länken så kommer du till receptet SOLROSFRALLOR


Ett stort tack till George Karlos på OK:s bilverkstad i Fruängen

George Karlos har som motto att behandla kundernas bilar som sin egen. Efter att han reparerat mina två bilar under hösten kan jag bara instämma i att hans motto stämmer till hundra procent. Det är utmärkt kvalitet på hans jobb och han är mån om att erbjuda ett bra prisvärt alternativ för kunden. Jag är jättenöjd med hans jobb och det känns skönt att kunn lämna sina bilar i händerna på en som man har stort förtroende för. Bor du i Fruängen eller dess närhet ring då gärna George Karlos 08-646 57 80 nästa gång du behöver reparera din bil.



TIPS



Förhandla om dina sakförsäkringar

Om man varit trogen kund och haft flera försäkringar i samma bolag kan det löna sig med en förhandling. I höstas (2008) ringde Trygg Hansa och erbjöd mig 15 % lägre kostnader för våra sakförsäkringar. Jag ringde upp vårt försäkringsbolag If och fick ett nytt erbjudande om en kostnadssänkning på 25 %.


Tack till Byggmax för ett enkelt men effektivt tips.

Vi hade köpt en innerdörr hos byggmax som Margaretha vitlaserade direkt. När vi skulle hänga upp den fick vi inte loss en av skruvarna i gångjärnet. Vi prövade med batteridriven skruvdragare och handkraft men skruven satt stenhårt fast. Vad gör vi? Tyvärr hade vi målat dörren så byte var omöjligt. Jag ringde byggmax och efter lite rundsnack bland personalen fick vi följande oväntade tips. Placera skruvmejseln på skruven och slå därefter hårt med en hammare på skruvmejseln. Efter några omgångar av hammarslag lyckades jag få loss skruven. Tänk vad enkla knep kan vara till stor nytta och glädje.




Äldre bilder och texter har flyttats till

HISTORIK








RETUR FÖRSTASIDAN KLICKA PÅ BILDEN





Tack för ditt besök

besöksräknare
besöksräknare